Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Eveniment live: Jordi Savall dirijează oratoriul `Mesia` de Georg Friedrich Händel

Publicat: luni, 18 Decembrie 2017 , ora 11.01

În 20 decembrie, Jordi Savall va prezenta la Palatul Muzicii Catalane din Barcelona una dintre capodoperele literaturii vocal-simfonice din toate timpurile: Mesia de Georg Friedrich Händel, care de la prima audiție (13 aprilie 1742, la Catedrala din Dublin) s-a situat în topul preferințelor, oratoriul fiind reluat de 36 de ori în timpul vieții compozitorului. Popularitatea acestui opus monumental s-a menținut la aceleași cote în deceniile și secolele ce au urmat, circulând și în versiunea reorchestrată de Wolfgang Amadeus Mozart.

În transmisiune directă la Radio România Muzical vom asculta ultimul concert din seria cu același conținut începută în 15 decembrie în orășelul Dole și continuată la Besancon, la Filarmonica din Paris și la Teatrul Regal din Versailles. Este un mini-turneu realizat de Jordi Savall cu propriile sale ansambluri "Capela Regală" din Catalonia și Orchestra "Le Concert des Nations", alături de soprana Rachel Redmond, contratenorul Gabriel Díaz, tenorul Nicholas Mulroy, basul Matthias Winckhler.

Faimosul și adulatul specialist în domeniul muzicii vechi, care timp de cinci decenii a adus pe podiumul de concert mii de titluri uitate prin rafturile bibliotecilor de pretutindeni, și-a dobândit aura de autentic "arheolog" al artei sonore promovând un stil interpretativ inovator, fascinant și vivant, deopotrivă. De aceea va fi incitant să ascultăm această pagină copleșitoare din perioada barocă filtrată de spiritul său meridional, subtil, ca și de cuprinzătoarele orizonturi culturale pe care le deține. The Guardian îl declara în 2011 "omul timpului nostru".

La cei 76 de ani Jordi Savall are o uimitoare agendă concertistică: doar în ultimele trei săptămâni îl găsim pe afișele din Sevilla, Bruxelles, Berlin și Lens înfățișând programe diferite cu propriile ansambluri. Totuși, concertul din 20 decembrie are o încărcătură emoțională aparte pentru că are loc acasă, la Barcelona, dar și pentru că abordează pentru prima oară acest gigant al literaturii religioase creat de Georg Friedrich Händel. Există toate motivele să credem că această versiune va fi transpusă pe un nou CD; până în prezent are peste 200 de albume discografice.

La Radio România Muzical merită să ascultați miercuri 20 decembrie, de la ora 21,30, transmisiunea directă cu "Mesia" în viziunea lui Jordi Savall.

Monica Cengher