Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Liviu Prunaru la 'Concerte de 5 stele': 24 februarie, ora 15.30

Publicat: luni, 13 Februarie 2017 , ora 11.48

Despre Liviu Prunaru se poate vorbi doar la superlativ pentru că, atunci când îl asculți, simți că este dăruit pentru muzică și pentru a face parte din galeria stelelor violonisticii internaționale. Din 2006 a devenit concertmaestru al Orchestrei Concertgebouw din Amsterdam, cea care în 2008 a fost desemnată cea mai bună din lume, tot din 2008 a evoluat și ca solist al renumitului ansamblu olendez iar în 2010 a fost numit director artistic al Academiei Internaționale Muzicale "Menuhin" din Elveția!

1990 a fost un an decisiv pentru începuturile carieriei sale, când Alberto Lysy l-a invitat la renumita Academie " Menuhin" din Gstaad, pentru a studia cu Yehudi Menuhin, Ruggiero Ricci, Jean-Pierre Rampal și Pierre Amoyal. Ceva mai târziu s-a perfecționat și la New York cu Dorothy DeLay și Itzakh Perlman. Acești ani i-au fost influențați de trei mari artiști ai reginei intrumentelor: Jascha Heifetz, Arthur Grumiaux și Henryk Szeryng.

Tot din 1990 s-a remarcat și la competiții internaționale de prestigiu, unde a obținut diverse distincții: "Lipizer" din Gorizia-Italia, "Molinari" din Elveția, "C. Flesch" din Londra, "Regina Elisabeta" din Bruxelles, "Dong-A" din Coreea de Sud, Concursul internațional din Indianapolis , "Julliard-Mendelssohn" și "Nakamichi-Wieniawski", desfășurate în USA, "E. Nakamichi Wieniawski"; concursuri care i-au oferit posibilitatea de a concerta cu ansambluri și dirijori de renume din întreaga lume. De altfel, pentru violonistul Liviu Prunaru, participarea la atâtea competiții a fost ceva firesc, deoarece își dorea să învețe cât mai multe lucrări noi, să se "călească" pentru ceea ce va urma și să cunoască alți tineri artiști pentru a-și face o părere despre cum se învață muzica în alte părți ale globului.

În decursul anilor, Liviu Prunaru și-a diversificat activitatea, fiind apreciat atât pentru cariera de solist concertist ( având în repertoriu 100 de concerte), de partener în formații camerale, de profesor dar și de dirijor!

Deasemenea, Liviu Prunaru a realizat și înregistrări cu ansamblul "Camerata Lysy", cu "Ensemble Orchestral de Paris" care l-a avut la pupitrul dirijoral pe Lawrence Foster, cu pianistul Luc Devos și mai ales cu pianista Dana Protopopescu ( pentru integrala sonatelor pentru vioară de Ludwig van Beethoven dar și pentru opusuri de Edvard Grieg, ultimele două editate de Casa Radio din București).

În România, revine ori de câte ori este posibil, pentru a colabora cu Orchestra de Cameră Radio sau cu Filarmonica "Oltenia" din Craiova.

În exclusivitate la Radio România Muzical, veți avea ocazia de a asculta un concert susținut anul trecut la TivoliVredenburg din Utrecht, unde Liviu Prunaru a evoluat ca solist și dirijor al Orchestrei de cameră Concertgebouw, cu un program interesant alcătuit din lucrări de Felix Mendelssohn, Camille Saint-Saens, Antonio Bazzini, Edward Elgar și Piotr Ilici Ceaikovski.

Așadar, vă așteptăm, la această nouă întâlnire de 5 stele, vineri 24 februarie 2017, de la ora 15.30. Prezintă Ana Voinescu.

Octavia Galescu