Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Radio România la 88 de ani - dirijorul Sergiu Celibidache

Publicat: vineri, 4 Noiembrie 2016 , ora 13.50

Sunetul era pentru el materie spirituală, căreia îi respecta și îi cultiva unicitatea. Pentru lumea întreagă și mai ales pentru România, Sergiu Celibidache rămâne un fenomen, un conglomerat fascinant, contradictoriu de nonconformism, originalitate, inteligență, ironie, sarcasm, disciplină, rigoare și, mai ales, geniu.

O adevărată legendă a baghetei mondiale, Sergiu Celibidache a revenit rareori în postură de dirijor în România, dar în puținele dăți în care a făcut-o, Radio România i-a fost alături. De exemplu, în iunie 1970, atunci când Sergiu Celibidache a susținut la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Suedeze nu mai puțin de cinci concerte la Sala Radio, în program figurând și celebrele Tablouri dintr-o expoziție de Modest Mussorgski. Era prima sa revenire în țară după plecarea la numai 24 de ani, în 1936, în Germania.

Neuitată rămâne, de asemenea, data de 13 februarie 1990, când Radio România a transmis în direct concertul eveniment susținut pe scena Ateneului Român de Orchestra Filarmonicii din Munchen cu Sergiu Celibidache la pupitru. "M-am născut român, am îmbătrânit român și o să mor român" spunea cu acea ocazie Sergiu Celibidache.