Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Festivalul de la Verbier se deschide cu un concert irezistibil, live la Scena europeană - 22 iulie 2016, ora 20.00

Publicat: marți, 19 Iulie 2016 , ora 14.56

Două personalități de calibru greu inaugurează festivalul elvețian ajuns la cea de-a 23-a ediție: dirijorul Charles Dutoit și violonista Kyung Wha Chung; ei se reîntâlnesc pe podium la o mare distanță de timp după ce au avut o colaborare intensă, care s-a concretizat în numeroase albume discografice de referință. Revin împreună în concertul din 22 iulie, susținut la "Salle des Combins" de Orchestra Festivalului de la Verbier - un ansamblu de tineri sub 30 de ani selectați din toată lumea.

Pe lângă cadența concertistică și camerală, festivalul din inima Alpilor Elvețieni întreține la cote maxime dialogul dintre generațiile de interpreți; sunt notorii cursurile de măiestrie oferite de cei consacrați (cel puțin 4 pe zi), colocviile, ateliere creative pentru cei mici, spectacolele nonconformiste, toate derulate vreme de 17 zile, până în 7 august. Este un festival prestigios prin anvergura artiștilor invitați; Paavo Jarvi, Ivan Ficher, Andras Schiff, Yuja Wang, Leonidas Kavakos, Marc Minkowski, Michael Tilson Thomas sunt așteptați în ediția 2016. Pe de altă parte, este un festival puternic pentru că întreține trei orchestre: cea de juniori, cea de cameră și Orchestra Festivalului de la Verbier.


Kyung Wha Chung - o legendă a artei violonistice

Copil minune născut la Seul într-o familie de muzicieni, Kyung Wha Chung are o carieră impresionantă după senzaționalul debut european din 1970, sub bagheta lui André Previn. De atunci a colaborat cu cei mai mari dirijori precum Simon Rattle, Georg Solti și Claudio Abbado. Împreună cu frații mai mici, pianistul Myung-Whun (viitorul dirijor) și violoncelista Myung-Wha, violonista Kyung Wha a fondat Trioul Chung cu care a străbătut un repertoriu vast și multe meridiane. În 2005 s-a accidentat la mână, ceea ce a determinat-o să se axeze doar pe latura pedagogică. Din 2014 a revenit în marile săli europene, dar cu mult mai puține evoluții decât în perioada anterioară.

Kyung Wha Chung va fi solista Concertului în Re major de Johannes Brahms, iar după pauză Charles Dutoit va dirija una dintre paginile preferate: Simfonia fantastică de Hector Berlioz; concertul va fi transmis în direct de Radio România Muzical, vineri 22 iulie la ora 20.00.

Monica Cengher