Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Robert Schumann și un 'Portret de compozitor'

Publicat: marți, 5 Iulie 2016 , ora 15.56

Este unul dintre fruntașii romantismului german care a uimit, la vremea aceea, prin originalitatea armoniei, ritmului și formei. Robert Schumann (1810-1856) este creatorul căruia îi sunt dedicate cele două ediții ale emisiunii Portret de compozitor de la sfârșitul acestei săptămâni la Radio România Muzical.

Studiul pianului a reprezentat primul contact al studentului la drept Robert Schumann cu muzica. Friedrich Wieck, profesorul lui, îi spunea în repetate rânduri ca va deveni cel mai bun pianist al Europei însă un accident la mână i-a spulberat visul; toate eforturile lui Robert Schumann s-au îndreptat astfel spre compoziție.

Până la 30 de ani a scris exclusiv pentru instrumentul pe care-l iubea, abia apoi avansând către lucrări pentru solist și orchestră, lieduri, simfonii, operă și alte lucrări corale și camerale.

Suita "Carnaval" cu pianista Mitsuko Uchida, Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră cu Steven Isserlis în postura de solist al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii Germane din Bremen, Ciclul de lieduri op. 42 "Dragoste și viață de femeie" interpretat de mezzo-soprana Janet Baker și pianistul Daniel Barenboim, dar și două simfonii semnate de Schumann sunt doar câteva dintre opusurile pe care le puteți audia sâmbătă și duminică, 9 și 10 iulie, la Portret de compozitor, începând cu ora 15:30.

Lucian Haralambie