Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Karl-Heinz Steffens și Orchestra Radiodifuziunii Bavareze din München - în direct de la Sala Hercules

Publicat: joi, 28 Aprilie 2016 , ora 12.22
Karl-Heinz Steffens, dirijor a cărui carieră a înflorit în ultimul deceniu, va fi la pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze din Munchen. El îl va înlocui pe Franz Welser-Möst, titularul acestui simfonic, care din motive de sănătate nu poate onora invitația. Programul romantic Brahms & Reger rămâne neschimbat și va fi transmis în direct de Radio România Muzical vineri, 6 mai, de la ora 21.00.

După un impresionant turneu în America de Nord (conform site-ului www.br-so.com) celebra orchestră se reîntoarce la Sala Herkules din München cu doi invitați speciali: dirijorul Karl-Heinz Steffens (cândva prim clarinetist în acest prestigios ansamblu) și baritonul Michael Volle, solist în Recviemul op 144b de Max Reger. Se aduce astfel un omagiu compozitorului stins din viață în urmă cu 100 de ani (mai precis în 11 mai 1916, la Leipzig).

Max Reger a fost profesorul de compoziție al lui Mihail Jora și prieten apropiat al pianistelor ce au scris istorie în cultura noastră, Constanța Erbiceanu și Florica Musicescu. Recviemul său din 1915 nu s-a cântat niciodată în România, așa cum rareori avem prilejul să-l ascultăm la Scena europeană. Iată un motiv în plus să fiți alături de noi, on air sau on-line pe platforma www.romania-muzical.ro.

În prezent director muzical al Orchestrei Filarmonice de Stat din Rhineland - Palatinate, Karl- Heinz Steffens (n. 1961) este tot mai solicitat pe marile scene internaționale, colaborând cu filarmonicile din Helsinki, Dresda, Stockholm, Monte Carlo ca și cu multe orchestre radio din spațiul germanic. La invitația lui Daniel Barenboim, Karl-Heinz Steffens a debutat în 2008 la Opera de Stat din Berlin (Fidelio), iar în 2012 a debutat la Scala din Milano (Don Giovanni).

Multe lucrări de Johannes Brahms vom auzi în direct de la München: Uvertura Tragică, Simfonia a III-a op.90 în Fa major și "Cântecul Destinului" op.54 cu participarea Corului Radiodifuziunii Bavareze.

Vă aștept vineri, 6 mai, de la ora 21.00 la o nouă transmisiune de top, după cum sunteți obișnuiți la Radio România Muzical.

Monica Cengher