Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Vladimir Jurowski și Orchestra Filarmonicii din Londra – în direct la Radio România Muzical

Publicat: luni, 18 Aprilie 2016 , ora 16.48

Căutarea nemuririi într-un limbaj romantic ce se apropie tot mai mult de impresionism (Paul Dukas - La Péri)… exotismul Egiptului într-un concert tradițional pentru pian (Camille Saint-Saens - Concertul nr.5 op.103 în Fa major pentru pian și orchestră "Egiptean")… o descriere muzicală a unui tren în mișcare (Arthur Honegger - Mișcarea simfonică nr.1 «Pacific 231 »)… și delicatețea unor imagini muzicale desprinsă din peisajele de la granița Franței cu Spania (Claude Debussy - Suita «Imagini ») … Un imaginar muzical extrem de ofertant, ce ar putea pune probleme de « omogenizare » într-un program unic de concert. Nu și pentru dirijorul Vladimir Jurowski cel care se va afla la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Londra, ansamblu pe care îl conduce din poziția de dirijor principal încă din anul 2007, în seara zilei de miercuri, 20 aprilie 2016 și care a gândit un program exclusiv francez, plin de culoare.

"Sub bagheta lui Jurowski, Orchestra Filarmonicii din Londra a devenit un instrument extraordinar de rafinat", scria prestigiosul cotidian britanic The Telegraph. Apreciat la nivel mondial pentru "stilul incisiv si felul curajos în care abordeaza muzica", Vladimir Jurowski este dirijor șef și director artistic desemnat al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin, artist principal al Orchestrei «The Age of Enlightenment» și director artistic al Orchestrei Academiei de Stat a Rusiei.

Îl urmărim însă pe Jurowski ca pe unul dintre marii artiști internaționali implicați în viața muzicală românească, o dată cu apropierea sa de repertoriul enescian și cu numirea sa, ulterioară, în poziția de director artistic al evenimentului.

"George Enescu, violonist celebru și un dirijor remarcabil este, poate, un compozitor prea puțin cunoscut în vremurile sale. Cu Simfonia a III-a prezentată la Londra sper să reușesc să aduc muzica lui Enescu în prim-planul vieții muzicale europene. Muzica lui Enescu este muzica unui geniu", declara in februarie Vladimir Jurowski despre includerea creatiei enesciene in repertoriul Orchestrei Filarmonicii din Londra. Tot Jurowski este cel ce va deschide ediția 2017 a Festivalului Enescu, dirijând opera Oedip. Așadar, vă invităm la o întâlnire cu unul dintre cei mai «enescieni » dirijori ai momentului, într-un program muzical pictural aproape, transmis în direct de la Royal Festival Hall din Londra. Despre solist - pianistul spaniol Javier Perianes - "pianistul cu gusturi impecabile și rafinate, binecuvântat cu un tușeu plin de căldură." (The Telegraph)- vă voi povesti mai multe miercuri, 20 aprilie, de la ora 21.30. Vă aștept.

Monica Isăcescu