Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Capitale Culturale Europene 2016 - o nouă rubrică la Radio România Muzical

Publicat: vineri, 5 Februarie 2016 , ora 11.53

Începând de luni, 8 februarie, la Radio România Muzical vă invităm să descoperiți cele două Capitale Culturale Europene ale anului 2016 - San Sebastián, Spania și Wrocław, Polonia. În următoarele săptămâni în zilele de luni și miercuri vom dedica o serie de rubrici acestor orașe, materiale difuzate în cadrul Infobuletinului Muzical și emisiunii Perpetuum Mobile.

Organizat încă din 1985, titlul de Capitală Culturală Europeană a fost conceput pentru a sprijini apropierea între popoarele europene. Conform ghidului Comisiei Europene, obiectivul principal al Capitalei Culturale Europene este « acela de a pune în evidență bogăția și diversitatea culturilor europene și a caracteristicilor lor comune, de a promova o mai bună cunoaștere reciprocă între cetățenii europeni și de a încuraja un sentiment al apartenenței la aceeași comunitate "europeană" ». Capitala culturală europeană poate genera avantaje substanțiale pentru un oraș în domeniile cultural, social și economic, atât pe parcursul anului respectiv, cât și ulterior. Este vorba de o ocazie unică de a regenera orașele, de a le schimba imaginea și de a le face publicitate la nivel european și internațional, ceea ce poate duce la dezvoltarea turismului.

Prima Capitală Culturală Europeană din 2016 adusă în discuție va fi San Sebastián. Cunoscut și sub numele de Donostia, este un oraș în Țara Bascilor, Spania. Are cca. 185 mii de locuitori și este un important centru turistic și economic, port la Oceanul Atlantic, precum și o cunoscută stațiune balneară.

În 23 ianuarie a avut loc deschiderea oficială a seriei de evenimente desfășurate în San Sebastián, acum una dintre Capitalele Culturale Europeane din 2016, alături de Wrocław, Polonia. Au avut loc peste 50 de manifestări culturale organizate în săli de concerte, cluburi, galerii de artă, muzee, asociații artistice, festivaluri și alte agenții culturale din oraș. Ceremonia oficială a avut loc la Teatrul "Victoria Eugenia"; cu această ocazie Martine Reicherts, directorul general al Comisiei Europene pentru Educație și Cultură, a înmânat reprezentanților orașului San Sebastián placheta care atestă rolul său în anul 2016. Tot atunci, Reicherts a declarat: "în cursul acestui an San Sebastián ne invită să ne bucurăm de o experiență culturală menită să apropie comunitățile. Astfel vom înțelege cum o cunoaștere și o apreciere dezvoltate ne ajută în a ne deschide și a ne înțelege unii pe ceilalți. Este o cheie pentru o lume pașnică."

Tot sâmbătă, 23 ianuarie, a fost organizat la prânz "La tamborada" - un concert pe plajă în care au fost auzite 6500 de tobe și butoaie, folosite pentru a interpreta dansul tradițional basc de secol XIX care a reunit mii de bărbați, femei și copii costumați pe plaja Concha. Tot atunci au fost interpretate și alte lucrări populare ale orașului San Sebastián. Seara a fost dedicată unui spectacol vizual, imaginat de directorul artistic catalan Hansel Cereza, desfășurat pe fluviul Urumea intitulat "Le pont du vivre ensemble" - "Podul Conviețuirii".

Mai multe despre San Sebastián vă invităm să descoperiți luni, 8 februarie, în cadrul programelor Radio România Muzical: Interviul zilei - Musica viva (ora 8.45) și edițiile Infobuletin muzical (ora 13.00) și Perpetuum mobile (ora 18.00).

Lucian Haralambie