Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Live de la Londra, Anne Sophie Mutter și Andre Previn - 10 iunie

Publicat: vineri, 5 Iunie 2015 , ora 12.14

Anne Sophie Mutter și Andre Previn - un parteneriat artistic cu totul deosebit, dublat și de o căsătorie mediatizată în 2002. Chiar și după divorțul survenit patru ani mai târziu, colaborarea dintre celebra violonistă germană și dirijorul, compozitorul, pianistul cu egale disponibilități spre repertoriul de "tip" clasic ca și spre cel de jazz a continuat cu mult succes. Numeroaselor apariții pe scenă, dar și în plan discografic din anii în care biografiile lor "private" s-au intersectat li s-au adăugat altele, pe diferite meridiane.

In martie 2001 Andre Previn a încheiat Concertul pentru vioară "Anne-Sophie", cu ecouri ale muzicii hollywood-iene, dar și cu altele amintind de Alban Berg. Un subtitlu care a devenit mai explicit în anul următor, când presa a anunțat cea de a 5-a căsătorie a muzicianului american născut în aprilie 1929, (care a acumulat 10 premii Grammy pentru înregistrările sale și 4 Oscar-uri) cu prestigioasa interpretă germană născută în 1963.

Cântat în lume, înregistrat pe CD, concertul care apare pe afișul de la Barbican în 10 iunie 2015 înmănunchiază mai multe semnificații pentru viața culturală londoneză, dincolo de participarea a două nume celebre ale ultimelor decenii muzicale.

Anne-Sophie Mutter apare în cel de-al 10-lea program din cadrul Festivalului Internațional de Vioară organizat de Orchestra Simfonică din Londra în perioada aprilie - iunie 2015, o manifestare a cărei intenție este să reunească 12 "superstaruri" ale violonisticii actuale în ipostaze solistice. Chiar dacă nu apare astfel specificat în programul festivalului, accentul repertorial pare pus și pe deschiderea spre lucrări de secol XX și chiar mai recente, căci Leonidas Kavakos a ales Șostakovici, Gil Shaham - Britten, Baiba Skride - Bartok nr.2, James Ehnes - Korngold, iar Anne-Sophie Mutter - Concertul de Previn. Lor li se adaugă în această listă Nicola Benedetti cu Szymanowski, Nikolaj Znaider cu Ceaikovski, Christian Tetzlaff cu Beethoven, Isabelle Faust cu Brahms și - tot în iunie - Janine Jansen cu Mendelssohn, Alina Ibragimova cu Mozart nr.3 și Joshua Bell cu Sibelius.

Festivalul Internațional de Vioară organizat de London Symphony Orchestra marchează - prin alte evenimente organizate la Barbican - și a 125 -a aniversare a revistei "The Strad"; cele 3 expoziții nu oferă doar ocazia întâlnirii cu realizări ale lutierilor, ci și conferințe, discuții pe acest subiect și audiții ale instrumentelor.

Prezența lui Andre Previn la pupitrul Orchestrei Simfonice din Londra în acest final de stagiune (când va interpreta și Simfonia a II-a de Rahmaninov) aminteste de remarcabila sa activitate ca dirijor principal al acestui colectiv timp de 11 ani, până în 1979. În acea epocă a avut loc un turneu istoric în fosta Uniune Sovietică, prima participare a LSO - și, de fapt, a unei orchestre britanice - la Festivalul de la Salzburg și la un concert la Hollywood Bowl.... Sunt doar câteva dintre reperele importante pe care le-a înscris pe mapamond Andre Previn la conducerea acestei orchestre londoneze, zestrea discografică a acestei colaborări fiind remarcabilă.

Anca Ioana Andriescu