Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Nicolo Paganini este 'Compozitorul săptămânii' - 25-29 mai 2015

Publicat: vineri, 22 Mai 2015 , ora 12.21
"Trebuie să prețuiască mai presus talentul lui de compozitor decât eminentul său geniu de virtuoz", spunea Robert Schumann despre această figură legendară în istoria muzicii, care datorită însușirilor sale extraordinare de violonist a împins execuția tehnică spre o culme de neimaginat la aceea vreme. Nicolò Paganini trăia și respira prin vioară, astfel că i-a dedicat peste 50 de compoziții, toate cu o puternică ampreuntă romantică și cu mijloace tehnice variate și originale.

Nicolo Paganini a căutat să descopere singur tainele miraculosului instrument. La 11 ani își însușise tot ceea ce se putea ști de la maestrul său. Nu-i mai rămânea decât să inventeze singur, studiind câte 10-12 ore, cele mai nebănuite efecte sonore.

Nicolò Paganini a avut o existență aventuroasă

Nu a scris nicio istorie a vieții sale, nu a publicat memorii, dar a devenit subiect de roman. "După concerte, ziarele vuiau de zvonuri cum că muzica lui Paganini are legătură cu maleficul, iar cel care mânuia arcușul era diavolul în persoană. Invidia și teama de a nu-și pierde câștigurile i-au mânat pe mulți alți violoniști să-i stea împotrivă și să umple presa de zvonuri neadevărate. Ajuns matur, Paganini era o adevărată spaimă pentru violoniștii vremii. Vioara lui scotea niște sunete ce împietreau auditoriul și ca reacție cei mai mulți își făceau semnul crucii. Concertele prin orașele Italiei adunau sute de oameni, dar faima nu părea să rămână favorabilă lui Paganini. În orașele în care urma să concerteze Paganini se găseau afișe care anunțau amânarea evenimentului." - citat din "Defăimarea lui Paganini", volum semnat de Anatoli Vinogradov.

Paganini a cântat și a pus pe hârtie capricii, sonate, studii, variațiuni și concerte, adevărate pietre de încercare în repertoriul virtuozilor arcușului. Printre ei și Jacques Thibaud care nota într-o scrisoare: "cât privește opera compozitorului, de o atât de bogată varietate, de o atât de vie originalitate, va fi sper totdeauna respectată și admirată cum merită".

La împlinirea a 175 de ani de trecerea sa în eternitate, îl desemnăm pe Nicolò Paganini "Compozitorul Săptămânii" la Radio România Muzical. Din 25 și pâna în 29 mai, Monica Isăcescu, realizatoarea emisiunii Arpeggio, vă invită, începând cu ora 12:00, să redescoperiți opusurile lui Paganini în interpretări dintre cele mai interesante.

Lucian Haralambie