Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert simfonic extraordinar: celebra pianistă Elena Bashkirova și Filarmonica din Sofia cântă la București, cu dirijorul Naiden Todorov

Publicat: luni, 18 Martie 2024 , ora 13.56

Filarmonica "George Enescu" programează în seara de duminică, 24 martie 2024, de la ora 19.00, un concert simfonic extraordinar, susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Sofia și de directorul său, renumitul dirijor bulgar Naiden Todorov. Solista serii este marea pianistă Elena Bashkirova.

Din program fac parte două dintre cele mai iubite pagini din creația lui Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 4, în sol major, pentru pian și orchestră, op. 58 și Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60.

Fondată în 1892 drept Orchestra Regală de către cehul Joseph Coppola și devenită în 1945 Orchestra Filarmonicii Naționale, Orchestra Filarmonicii din Sofia s-a impus drept una din instituțiile de vârf din viața muzicală a Bulgariei. Orchestra i-a avut la pupitru pe unii dintre dirijorii cei mai importanți - Bruno Walter, Hermann Abendroth, Kurt Masur, Ghenadi Rojdestvenski, Valery Gergiev, Yuri Simonov, Yuri Temirkanov, Igor Markevitch, Carlo Zecchi, Karl Österreichher, Karlheinz Stockhausen, Neville Marriner, Charles Dutoit, Marin Alsop, Frédéric Chaslin, Gianluigi Gelmetti și alții. Printre soliștii care au cântat cu orchestra se numără David Oistrah, Sviatoslav Richter, Emil Ghilels, Alexis Weissenberg, Dmitri Șostakovici, Mstislav Rostropovich, Vladimir Spivakov, Ruggiero Ricci, Ghena Dimitrova, Jose Carreras, Julian Rachlin, Placido Domingo, Sarah Chang, Thomas Hampson, Yuri Bashmet, Tabea Zimmermann, Elena Bashkirova, Alexandrina Pendatchanska, Sonya Yoncheva, Krassimira Stoyanova, Patricia Kopatchinskaja, Maxim Vengerov, Svetlin Rоussev, Angela Gheorghiu, Vadim Repin, Paul Badura-Skoda, Joshua Bell, Dmitri Ratser, El Sharon Gartser, Ivo Pogoreliæ, Martha Argerich, Viktoria Mullova, Mischa Maisky, Shlomo Mintz, Gidon Kremer și mulți alți artiști de renume mondial. Orchestra a obținut o recunoaștere substanțială în întreaga lume. A cântat invitat cu mare succes în marile centre muzicale din Europa (Austria, Belgia, Marea Britanie, Germania, Grecia, Italia, Spania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Slovenia, Turcia, Franța, Croația) , Elveția), Asia (China, Coreea, Singapore, Taiwan, Japonia) și America de Nord și a primit aprecieri frenetice chiar și de la cel mai exigent public. Din 2017, directorul Filarmonicii din Sofia este Naiden Todorov.

Pianista Elena Bashkirova a spus odată: "Muzica de cameră este sufletul muzicii", iar această credință este evidentă în activitatea sa atât ca solistă, cât și ca parteneră în ansambluri camerale. Abordarea ei față de toate aspectele muzicii este una de colaborare și comunicare empatică.

Talentata pianistă provine dintr-o dinastie muzicală rusă. Născută la Moscova, a început studiile la vârsta de 15 ani la clasa tatălui ei, legendarul Dmitri Bashkirov. Împreună cu violonistul Gidon Kremer, cu care a cântat adesea în duo și a realizat o serie de înregistrări, Elena Bashkirova a părăsit Uniunea Sovietică în 1978 și s-a stabilit la Paris. A beneficiat de colaborări cu dirijori de prestigiu, care i-au marcat cariera: Pierre Boulez, Sergiu Celibidache, Michael Gielen. Din 1992 locuiește la Berlin cu soțul ei Daniel Barenboim.

Elena Bashkirova este director artistic al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră de la Ierusalim, pe care l-a fondat în 1998.

Elena Bashkirova cântă frecvent pe cele mai importante scene de muzică de cameră din lume, cum ar fi Festivalul de vară de la Lucerna, Festivalul de muzică Rheingau, Festivalul George Enescu din București și Beethovenfest din Bonn. Repertoriul pentru pian și voce ocupă un loc aparte în preocupările pianistei, iar printre cântăreții cu care a colaborat se numără Anna Netrebko, Olga Peretyatko, Dorothea Röschmann, René Pape și Robert Holl.

Din discografia pianistei, înregistrarea celor două cicluri de Ceaikovski, Anotimpurile și Albumul pentru tineret, a primit premiul ICMA la categoria "instrument solo" în 2017.

În 2018, Elena Bashkirova a fost premiată de către Festivaluld e Pian de la Ruhr și a primit un doctorat onorific din partea Universității Ben-Gurion din Negev, Israel. Recent a fost desemnată drept succesoare a dirijorului Kurt Masur ca președinte al Fundației Felix Mendelssohn-Bartholdy din Leipzig.

Naiden Todorov a colaborat îndelung cu toate orchestrele simfonice și teatrele de operă importante din Bulgaria, dar activitatea sa este cel mai pronunțat legată de Filarmonica din Sofia, unde a activat ca dirijor invitat permanent (din 2004), apoi dirijor principal invitat, iar din 2017, în calitate de director. În concertele cu Filarmonica din Sofia, i-a avut ca parteneri pe Raina Kabaivanska, Angela Gheorghiu, Sonya Yoncheva, Vesselina Katsarova, Paul Badura-Skoda, Yuri Bashmet, Patricia Kopatchinskaja, Sarah Chang, Maxim Vengerov, Vadim Repin, Julian Rachlin, Gautier Capuçon, Midori, Plácido Domingo, Martha Argerich, Emmanuel Pahud, Katia și Marielle Labèque, Sergei Nakariakov, Gidon Kremer, Maria João Pires, Camille Thomas, Ivo Pogorelich.

Împreună cu Orchestra Filarmonicii din Sofia, Naiden Todorov a susținut concerte memorabile, cum sunt cele de la Sala de Aur a Musikverein din Viena , Sala Lisinski din Zagreb și Sala Mare a Filarmonicii din Berlin (2022). De asemenea, în anul următor au concertat împreună ca oaspeți ai Orchestrei Simfonice de Stat din Salonic, iar în noiembrie 2023 au realizat o serie de debuturi la Wiener Konzerthaus, precum și un turneu în Germania , la Viersen, Stuttgart și Wiesbaden.

În 2006, Naiden Todorov a debutat la pupitrul Orchestrei simfonice din Berlin, cu care a realizat apoi un turneu în cele mai mari orașe din Japonia.

A studiat dirijatul cu Krastyu Marev și Alexander Vladigerov, din 1993 a studiat cu Karl Österreicher și Uros Lajovic la Universitatea din Viena, iar în 1996 s-a specializat la Academia de Muzică Rubin din Ierusalim cu Mendi Rodan. Deține o diplomă de master la New Bulgarian University și un doctorat oferit de Universitatea din Londra.

Pe plan internațional, primul post permanent a fost cel obținut în 1998, la Haifa, Israel, unde a fost selectat dintre cei peste 150 de candidați să conducă Orchestra Simfonică a Israelului de Nord.

În 2002 a debutat la Opera din Sofia, iar între anii 2003-2005 a devenit director artistic al Operei și Societății Filarmonice din Burgas. Din 2004 a dirijat producția Noaptea celor cinci tenori, cu care a apărut pe scenele Filarmonicii din Berlin, Herkulessaal din München, Laeiszhalle din Hamburg, Liederhalle din Stuttgart, Alte Oper din Frankfurt, Meistersingerhalle din Nürnberg etc.

În perioada 2005-2017, Naiden Todorov a fost directorul Operei de Stat din Ruse, alături de care a evoluat în Austria, Elveția, Germania, Italia, Spania, Portugalia, Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, iar spectacolul Katerina Izmailova de Șostakovici, în regia Verei Nemirova, rămâne emblematică și a fost difuzată într-o emisiune specială de televiziunea austriacă și elogiată de prestigioasa revistă Die Opernwelt.

În 2009, a susținut primul său concert la Sala Ceaikovski din Moscova, iar în 2010 a debutat la Volksoper din Viena în Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, alături de Baletul de Stat din Viena.

Ateneul Român
Duminică, 24 martie 2024, ora 19.00

Concert simfonic extraordinar
Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Sofia

Dirijor NAIDEN TODOROV
Solistă ELENA BASHKIROVA

Program

LUDWIG VAN BEETHOVEN
Concertul nr. 4, în sol major, pentru pian și orchestră, op. 58
Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:

https://www.fge.org.ro/calendar