Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Christian Zacharias la Ateneu, într-un program Mozart și Bruckner

Publicat: luni, 12 Februarie 2024 , ora 13.22

Directorul de onoare al FIlaronicii "George Enescu", Christian Zacharias revine pe scena Ateneului Român cu un program pe care il semnează în dublă ipostază, de pianist și de dirijor. El va interpreta, împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu", Concertul nr. 17, în sol major, pentru pian și orchestră, KV 453 de Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia nr. 2, în do minor, de Anton Bruckner.

Cu a sa inconfundabilă împletire dintre integritatea artistică, unicitate a stilului, supremă expresivitate a limbajului, spirit muzical pătrunzător și un instinct artistic de nezdruncinat, Christian Zacharias s-a afirmat nu doar drept unul dintre marii pianiști și dirijori ai timpurilor noastre, ci și drept filosof al muzicii.

"Este greu de găsit un solist instrumental excepțional, care este totodată și strălucit dirijor. Dar iată, germanul Christian Zacharias este un astfel de talent formidabil - pe de o parte un pianist inteligent și versat, pe de altă parte dirijor cu un vast repertoriu ce include și opera" (BZ Basel, Alfred Ziltener, 11 Mai 2015)

"Ceea ce încerc eu să dezvălui este esența muzicii. Trebuie să «vorbești» muzică, și nu suedeză, germană sau engleză. Doresc să prezint muzica sub forma unui limbaj și a unei modalități de a povesti. Vreau să le arăt oamenilor ce mă uimește pe mine, ceea ce se ascunde dincolo de note." (Christian Zacharias, într-un interviu)

Christian Zacharias și-a început cariera în calitate de pianist, a continuat apoi și în calitate de dirijor, fiind actualmente unul dintre cele mai prestigioase nume înscrise în elita muzicală internațională. Cea mai îndelungată colaborare a sa este cu St. Paul Chamber Orchestra și cu orchestrele simfonice din Göteborg și Boston, Kammerorchester Basel, Konzerthausorchester Berlin și Bamberger Symphoniker. Solistul susține, de asemenea, recitaluri în cele mai importante centre, având ca parteneri muzicieni precum Frank Peter Zimmermann, Baiba Skride și Leipziger Streichquartett. Este adesea atras de teatrul liric, dirijând spectacole cu opere de Mozart (La Clemenza di Tito și Nunta lui Figaro) și La Belle Hélène de Jacques Offenbach. În 2015 a dirijat Nevestele vesele din Windsor de Otto Nicolai la Opera Royal de Wallonie din Liège, producție distinsă cu "Prix de l'Europe Francophone" 2014-2015, decernat de Association Professionnelle de la Critique de Théâtre, Musique et Danse.

Din 1990, Christian Zacharias a apărut în câteva pelicule și filme documentare, dintre care "Domenico Scarlatti la Sevilia", "Robert Schumann - poetul vorbește" (ambele pentru INA, Paris), "Între scenă și sala de studiu" (pentru WDR-arte) și "De B comme Beethoven à Z comme Zacharias" (RTS, Elveția).

Printre numeroasele sale premii și distincții se numără Midem Classical Award Artist of the Year (2007) și Officier dans l'Ordre des Arts et des Lettres decernat de guvernul francez.

În perioada în care a activat ca director artistic și dirijor principal al Orchestre de Chambre de Lausanne, înregistrările sale cu această orchestră s-au bucurat de un succes răsunător în presa internațională. De referință rămâne integrala concertelor pentru pian de Mozart, care a câștigat premiile Diapason d'Or, Choc du Monde de la Musique și ECHO Klassik. Înregistrările sale recente includ cele patru simfonii de Schumann și simfoniile berlineze de Carl Philipp Emanuel Bach.

Ateneul Român
Joi, 15 februarie 2024, ora 19
Vineri, 16 februarie 2024, ora 19
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor și solist CHRISTIAN ZACHARIAS

Program
Wolfgang Amadeus Mozart - Concertul nr. 17, în sol major, pentru pian și orchestră, KV 453
Anton Bruckner - Simfonia nr. 2, în do minor


Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar


Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 130 lei
Categoria II: 120 lei
Categoria III: 110 lei