Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Weinberg și Mozart la Filarmonica "George Enescu"

Publicat: luni, 22 Ianuarie 2024 , ora 11.25

Data de 27 ianuarie este desemnată drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului și, de asemenea, aniversarea lui Wolfgang Amadeus Mozart, de la a cărui naștere se împlinesc 268 de ani. Această dublă semnificație va fi pusă în lumină în concertele vocal-simfonice ale săptămânii din stagiunea Filarmonicii "George Enescu", ce se vor desfășura în serile de joi, 25 ianuarie și vineri, 26 ianuarie 2024, de la ora 19, pe scena mare a Ateneului Român.
În semn de omagiu, programul ales cuprinde Concertul în do minor pentru violoncel și orchestră, op. 43, de Mieczyslaw Weinberg. În ultimul deceniu, Weinberg începe să fie recunoscut pe plan internațional drept unul dintre compozitorii de anvergură din a doua jumătate a secolului XX. S-a născut la Varșovia, iar părinții săi erau evrei proveniți din Basarabia. În 1939, invazia nazistă asupra Poloniei i-a ucis ambii părinți și sora; a trebuit să fugă din țară și a ajuns să se stabilească la Moscova. Creația sa este extrem de vastă și acoperă toate genurile muzicii clasice: 7 opere, 22 simfonii, 17 cvartete de coarde, 28 sonate pentru diferite instrumente și peste 100 de alte lucrări de cele mai diverse facturi, de la muzică de film, la Recviem sau muzică de circ.


Solist va fi violoncelistul Enrico Dindo, muzician italian care a câștigat Premiul I la Concursul Internațional "Rostropovich" de la Paris (ediția 1997), prilej cu care marele muzician rus l-a caracterizat drept "un violoncelist cu calități excepționale, un artist complet și un muzician format, cu un sunet nemaipomenit ce curge ca o splendidă voce italiană".

În a doua parte a concertelor, Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu" vor interpreta sub bagheta dirijorului Christoph König Recviemul de Wolfgang Amadeus Mozart, una dintre cele mai tulburătoare pagini din creația mozartiană. Soliști vor fi Aurelia Florian (soprană), Antonela Bârnat (mezzosoprană), Andrei Petre (tenor) și Beniamin Pop (bas). Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.


Dirijorul german Christoph König este apreciat la scară internațională pentru claritatea și eleganța interpretărilor sale. Din 2010 activează ca dirijor principal și director muzical la Solistes Européens Luxembourg. În același an, a debutat în Statele Unite, conducând apoi numeorase orchestre simfonice de top, precum cele din Pittsburgh, Indianapolis, New Jersey, Houston, Oregon, Toronto și Filarmonica din Los Angeles.


Între anii 2009 și 2014, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Porto, ansamblu împreună cu care a realizat numeroase turnee în Europa și în Brazilia, iar în perioada 2003-2006 a ocupat aceeași poziție la Orchestra Simfonică din Malmö.


Ateneul Român
Joi, 25 ianuarie 2024, ora 19
Vineri, 26 ianuarie 2024, ora 19
Orchestra Simfonică și Corul Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor CHRISTOPH KÖNIG

Program
Mieczyslaw Weinberg - Concertul în do minor pentru violoncel și orchestră, op. 43
Solist ENRICO DINDO

Wolfgang Amadeus Mozart - Recviem, KV 626


Soliști
AURELIA FLORIAN - soprană
ANTONELA BÂRNAT - mezzosoprană
ANDREI PETRE - tenor
BENIAMIN POP - bas
Dirijorul corului IOSIF ION PRUNNER


Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar