Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Filarmonica de Stat Transilvania - concert simfonic - 12 ianuarie 2024, Colegiul Academic

Publicat: joi, 11 Ianuarie 2024 , ora 16.35

Primul concert al noului an la Filarmonica clujeană - dirijor - Cristian Mandeal / solist Vlad Răceu (vioară)

Vineri, 12 ianuarie 2024, ora 19, Abonament 9

Colegiul Academic

Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"

Cristian Mandeal dirijor

Vlad Răceu vioară

Max Bruch

Serenada pe teme populare suedeze pentru orchestră de coarde

Max Richter

The New Four Seasons. Vivaldi Recomposed

Max Reger

Variațiuni și Fugă pe o temă de Mozart, op. 132

Colegiul Academic își redeschide porțile invitând melomanii în Auditorium Maximum pentru a lua parte la primul concert al noului an 2024. Sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii pe parcursul stagiunii 2023/2024, pe scena concertistică va urca violonistul Vlad Răceu, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania". Programul serii de 12 ianuarie 2024 va conține o serie de lucrări semnate de Max Bruch, Max Richter și Max Reger.

Concertul va începe la ora 19.00

Despre lucrări

Serenada pe teme populare suedeze pentru orchestră de coarde compusă de Max Bruch redă predilecția compozitorului german pentru melodii simple, fără pretenții, cântece populare, pe care le-a studiat cu entuziasm și le-a adaptat în lucrările sale. În aranjamentul Serenadei, Bruch a transformat sunetul bogat al unei orchestre mari într-un sunet intim, de o mare subtilitate, al unui ansamblu de coarde.

The New Four Seasons. Vivaldi Recomposed este o lucrare aparținând lui Max Richter. Piesa este o recompunere și reinterpretare completă a celor patru concerte pentru vioară - Anotimpurile - de Vivaldi. Deși Richter a declarat că a renunțat la 75% din materialul original al compozitorului italian, fragmentele pe care le folosește sunt utilizate în buclă, subliniind afinitatea lui Max Richter pentru muzica postmodernă și minimalistă.

Variațiuni și Fugă pe o temă de Mozart, op. 132 este o serie de variațiuni pentru orchestră compuse de Max Reger în 1914. Tema este extrasă din prima parte a Sonatei pentru pian în La major, K. 331 de Wolfgang Amadeus Mozart și este prezentată mai întâi de oboi și două clarinete, înainte de a fi repetată de corzi. Această lucrare este cea mai populară și cea mai înregistrată lucrare orchestrală a compozitorului, deși la sfârșitul secolului al XX-lea a dispărut în mare parte din sălile de concert. Este inspirată din Variațiunile pe o temă de Haydn ale lui Johannes Brahms, atât în ceea ce privește tema (ambele creații pornesc de la o frază melodică simplă), cât și în ceea ce privește stilul în care sunt concepute variațiunile.

Despre dirijor

Cristian Mandeal

Prezență constantă în peisajul muzical clujean, începând cu stagiunea 2023/2024, dirijorul Cristian Mandeal a revenit la pupitrul dirijoral al Orchestrei Filarmonicii de Stat "Transilvania", în calitate de dirijor permanent al orchestrei clujene. Cristian Mandeal a mai deținut această funcție între anii 1980-1987, când, în urma unui concurs câștigat la București, a părăsit instituția clujeană devenind mai întâi dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii "George Enescu" din București, iar mai apoi (1991) prim-dirijor și director general muzical al aceleiași instituții.

Cristian Mandeal a început studiile de pian, compoziție și dirijat la Liceul de Muzică din Brașov, apoi la Academia de Muzică din București (1965 - 1974). S-a perfecționat ulterior la Berlin, cu Herbert von Karajan (1980) și la München, sub îndrumarea lui Sergiu Celibidache (1990).

Având o carte de vizită impresionantă și o activitate dirijorală bogată și susținută, ce se întinde pe o perioadă de timp de aproape 50 de ani, Cristian Mandeal nu mai are nevoie de nici o prezentare, fiind o personalitate de marcă în sfera muzicii simfonice din țară și de peste hotare. Pentru muzicienii și melomanii din Cluj, revenirea sa spectaculoasă la pupitrul orchestrei clujene, care se numără cu adevărat printre primele din cariera sa dirijorală, reprezintă o bucurie a revederii și a spiritului.

Despre solist

Vlad Răceu

Având peste cinci sute de recitaluri și concerte în palmares, Vlad Răceu este considerat unul dintre cei mai apreciați violoniști ai generației sale. Interpretările tânărului muzician se remarcă prin tehnica desăvârșită și timbrul apropiat intonației vocii umane.

Vlad a început studiul viorii la vârsta de 6 ani, sub îndrumarea tatălui său, pentru ca la 8 ani să debuteze alături de Orchestra Filarmonicii din Satu Mare. Și-a continuat studiile la Academia clujeană de muzică, printre mentorii săi numărându-se Victoria Nicolae, Liviu Prunaru, Sherban Lupu, Gabriel Croitoru, Silvia Marcovici și David Grimal. A îmbrățișat cariera didactică, fiind, în prezent, lector universitar la catedra de vioară din cadrul aceleiași instituții, susținând, cu regularitate, cursuri de măiestrie în importante orașe ale țării. În paralel deține și funcția de șef partidă la Filarmonica de Stat "Transilvania".

Invitat permanent în festivaluri naționale și internaționale, Vlad Răceu concertează frecvent ca solist, dar și ca membru în numeroase ansambluri camerale. În întâlnim adesea în cadrul stagiunilor filarmonicilor din țară, iar printre dirijorii cu care a colaborat se numără Gabriel Bebeșelea, Petre Sbârcea, József Horváth, Jankó Zsolt, Gheorghe Costin. Primele audiții realizate cu concertele pentru vioară și orchestră de Samuel Barber și Richard Strauss sau Anotimpurile la Buenos Aires de Ástor Piazzolla demonstrează interesul deosebit pe care îl acordă în abordarea unui repertoriu extrem de divers. Un pasionat al muzicii de cameră, Vlad este membru fondator al Transylvanian Piano Trio, alături de care aduce în atenția publicului un repertoriu de mare popularitate, dar și lucrări dintre cele mai inedite.

O încununare a numeroaselor sale apariții scenice o constituie deținerea funcției de solist concertist al Filarmonicii "Dinu Lipatti" din Satu Mare, începând cu anul 2019.

Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.