Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Opera Brașov închide stagiunea cu o premieră: "Carmen" de G. Bizet!

Publicat: luni, 26 Iunie 2023 , ora 15.47

Opera Brașov închide stagiunea cu o premieră: "Carmen" de G. Bizet!

Regizorul italian Matteo Mazzoni a revenit la Opera Brașov pentru a monta acest titlu celebru, după ce a mai regizat, aici, "Tosca" de G. Puccini, în 2013 și "Rigoletto" de G. Verdi, în 2018.

Inspirată de un caz de crimă din 1830 din Spania, nuvela lui Prosper Mérimée, "Carmen", a fost scrisă în stilul unei adevărate povești de viață. A fost publicată la 1 octombrie 1845 și a devenit rapid unul dintre cele mai mari succese ale lui Mérimée. Lucrarea, scrisă pe un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, a avut premiera la Opéra Comique din Paris, pe 3 martie 1875. Bizet s-a luptat cu conducerea teatrului pentru a păstra finalul tragic și a anticipat, chiar, fluierături și proteste. În schimb, o tăcere de gheață a căzut după terminarea spectacolului. Mai târziu, criticii au respins opera atât de vehement, încât Georges Bizet a fost la un pas de a-și pierde Legiunea de Onoare, cel mai înalt ordin francez ce i-a fost acordat pentru merite deosebite. Bizet a murit la exact trei luni după premieră, pe 3 iunie 1875, trăind suficient doar pentru a semna un contract în vederea realizării unei producție a operei sale la Viena, dar nu pentru a o vedea pe "Carmen" transformându-se în marea capodoperă pe care o știm, cu toții, astăzi.

Se pare că "Habanera", cea mai cunoscută arie a lui Carmen din operă, nu a fost scrisă de Georges Bizet. Muzica provine din "El Arreglito", o melodie a compozitorului spaniol Sebastián Yradier. "Carmen" este o operă franceză, totuși este puternic inspirată de dansurile și tradiția spaniole: "Seguidilla" lui Carmen, "Aria florii" a lui Don José și celebrul cântec al Toreadorului Escamillo, ca să amintim doar trei dintre cele mai frumoase părți ale operei. Muzica este aclamată pentru strălucirea melodiei, armonia, atmosfera pe care o creează, orchestrația, precum și pentru abilitatea cu care Bizet a reprezentat muzical emoțiile și suferința personajelor sale.

Acțiunea se petrece în sudul Spaniei, la Sevilla, iar opera spune povestea naivului soldat Don José, care cade în mrejele focoasei țigănci Carmen. José își abandonează iubita din copilărie, pe Micaela, și dezertează, dar își pierde iubirea lui Carmen în fața fermecătorului toreador, Escamillo. José o va ucide pe Carmen într-o criză de gelozie. Zugrăvirea vieții proletare, imoralitatea și fărădelegile descrise, precum și moartea tragică a personajului principal pe scenă, au deschis un teren nou în opera franceză, însă la vremea lor, au fost extrem de controversate.

"În nuvela literară omonimă, din care s-a inspirat Bizet în compoziția faimoasei opere «Carmen», Prosper Mérimée ne povestește, la persoana întâi, aventurile petrecute într-o expediție arheologică din sudul Spaniei. Aici, destinul autorului se împletește învolburat cu cel al personajelor sale, se îndrăgostește de frumoasa țigancă Carmen, devine complicele banditului José și, mai apoi, confesor și martor al ultimelor sale momente, înainte de a fi spânzurat, adunând această incredibilă poveste a dragostei și a morții.

Exact din acest moment începe spectacolul, de la al treilea capitol al cărții, de la ultima noapte a lui Don José, toată acțiunea fiind un flashback: întâlnirea cu Carmen, alegerea de a deveni bandit din cauza iubirii și, din momentul în care dragostea sa este pierdută, se transformă într-un asasin, ieșind din paginile bidimensionale ale nuvelei și ale operei", ne mărturisește Matteo Mazzoni.

Distribuția:

Carmen - Asineta Răducan, Florentina Soare, Carmen Topciu

Don José - Adrian Dumitru, Liviu Iftene

Micaëla - Mădălina Bourceanu, Silvia Micu

Escamillo - Alexandru Aghenie, Valentin Marele, Adrian Mărcan

Frasquita - Nicoleta Chirilă, Cristina Coatu, Corina Klein

Mercedes - Anca Panait, Ana Radu, Cristina Roșu

Le Dancaïre - Alexandru Chiriac, Lorand Cristian, Șerban Lupei

Le Remendado - Claudiu Bugnar, Dan Ionescu

Zuniga - Dan Popescu, Ștefan Schuller

Moralès - Marian Rește, Dmytro Rusyniak

Carmen (Fantasma lui Carmen) - Andreea Rusu

Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov, de asemenea, este invitat în spectacol Corul de copii UNISON Seniorii - Dirijor, manager general: George Dumitrașcu.

Conducerea muzicală a premierei îi aparține maestrului Traian Ichim. Regia artistică și light-design sunt semnate de Matteo Mazzoni (Italia). Scenografia și costumele au fost concepute și create de Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Costumele Toreadorului au fost create de Silvia Surd. Regie scenă: Iulian Sandu.