Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Romanian Chamber Orchestra lansează RCO 4 Seasons

Publicat: marți, 9 Mai 2023 , ora 12.16


Romanian Chamber Orchestra lansează în această primăvară RCO 4 Seasons, o nouă componentă a proiectului RCO, reprezentând un concept ce promovează excelența în muzica de cameră. Astfel, în formule mai restrânse, unii dintre cei mai valoroși muzicieni români din țară și din Diaspora vor reprezenta România și vor promova cultura română pe toate continentele, prin intermediul mai multor parteneriate realizate cu Ambasadele României și cu Institutele Culturale Române.

Primul turneu RCO 4 Seasons - Spring va avea loc în perioada 13 - 23 mai 2023 și desenează un traseu al muzicienilor români, membri ai Romanian Chamber Orchestra, printr-un itinerariu care pleacă din Capitala Europeană a Culturii 2023 - Timișoara și ajunge în capitale occidentale precum Roma, Madrid sau Lisabona.

Conceptul turneului gravitează în jurul a două idei principale: migrația (spre locuri străine devenite în timp "acasă") și "capitala" ca punct geografic și simbolic central. Conform celor mai recente date cu privire la numărul românilor plecați în străinătate, la finalul anului 2019, circa 4 milioane de români erau stabiliți în străinătate (Studiul Departamentului Românilor de pretutindeni realizat în 2020). În ultimii 10 ani, tot mai accentuat a devenit fenomenul numit "migrația creierelor" ("brain drain"), fenomen ce îi include și pe unii dintre cei mai valoroși muzicieni români.

Datorită faptului că muzica are un limbaj universal, ea unește și reprezintă un foarte bun promotor al culturii unei țări, lucru pe care dorim să-l utilizăm pentru a putea crea un brand de țară în jurul acestui concept. Timișoara - Capitală Culturală a Europei 2023 va fi, de asemenea, promovată în cadrul turneului, prin fotografii și video-uri care vor fi prezentate înainte și după concerte. La concertele realizate la Porto și Lisabona va fi prezentă o delegație a Primăriei Timișoara, condusă de Primarul Dominic Fritz.

În cadrul turneului RCO 4 Seasons, artiștii români vor concerta atât în formulă de cvartet de coarde, cât și în formulă de sextet de coarde. Muzicienii care vor lua parte la acest prim turneu sunt:

violoniștii Liviu Morna (ajutor de concertmaistru al "Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu" din Barcelona), Cristina Alecu ("Orquesta Sinfónica de Castilla y León"), Maria Marica (câștigătoarea Premiului I al Concursului Internațional George Enescu 2022), Andreea Octaviano Kogima (șefă de partidă la vioara a II-a a "Zürcher Kammerphilharmonie");

violiștii Cristian Andriș (solo violă la "Swiss Orchestra" și director artistic al Romanian Chamber Orchestra) și Mihai Cocea (solo violă la "Brussel Philharmonic Orchestra");

violonceliștii Dragoș Bălan (solo violoncelist la "Orquesta Sinfónica de Madrid/Teatro Real"), Gabriel Faur (solo violoncelist al "Berner Sinfonieorchester") și Radu Sinaci (șeful partidei de violoncel al Orchestrei de Cameră Radio).

Programul turneului cuprinde lucrări scrise de compozitorii George Enescu, Béla Bartók, Giuseppe Verdi, E. Korngold, J. Turina, A. Dvoűák și W. A. Mozart.


Traseul turneului:

Roma - Sala della Protomoteca nel Palazzo Palazzo di Campidoglio (13 mai - ora 20:15);

Madrid - Real Casino de Madrid/Sala Principe (16 mai - ora 19:00);

Porto - Fundação AEP (22 mai - ora 12:00);

Lisabona - Primăria din Lisabona (23 mai - ora 10:30).


Accesul fizic la concertele din Spania și Portugalia se realizează exclusiv în baza unei invitații oficiale. La Roma, accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile. Concertul din Madrid, din data de 16 mai 2023, ora locală 19:00 (20:00 ora României), poate fi urmărit live pe platforma YouTube, la următorul link: bit.ly/42bep0l.

Mai multe informații pot fi accesate pe pagina oficială de Facebook a Romanian Chamber Orchestra - www.facebook.com/RomanianChamberOrchestra, dar și pe website-ul oficial al proiectului www.romanianchamberorchestra.ro.