Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concertul WIND WATER EARTH – VÂNTUL APA ȘI PĂMÂNTUL - la SALA CU ORGĂ din Chișinău

Publicat: miercuri, 11 Ianuarie 2023 , ora 14.55

Concertul WIND WATER EARTH - VÂNTUL APA ȘI PĂMÂNTUL - va fi la SALA CU ORGĂ din Chișinău, pe 19 ianuarie 2023, concert dedicat Zilelor Culturii Naționale

Joi 19 ianuarie, ora 18.00, celebrul violonist Alexandru Tomescu va concerta alături de pianista Sînziana Mircea și violoncelistul Ștefan Cazacu la Sala Cu Orgă din Chișinău, fiind gazda unui concert dedicat Zilelor Culturii Naționale. "WIND, WATER, EARTH" este viziunea și creația unui compozitor al vremurilor noastre, Dan Popescu, al cărui scop declarat este acela de a promova muzica clasică, de a-i inspira și motiva pe tinerii muzicieni să aibă abilitatea și libertatea de a compune muzică și de a inova.

"Pasiunea mea pentru muzica clasică și întâlnirea cu Violonistul Alexandru Tomescu, m-au inspirat către compoziție și m-au atras tot mai mult instrumentele cu coarde, depășind granițele pianului, instrumentul meu de suflet", declară compozitorul DAN POPESCU.

#WIND WATER EARTH este, totodată, pentru Dan Popescu, un drum de explorare a unei noi forme de expresie, o serie de creații de duo-uri și trio-uri care îmbină jocul de voci și de timbru a celor trei instrumente- vioară, pian și violoncel, într-o interpretare unică a celebrului Violonist Alexandru Tomescu, cu Vioara Stradivarius Elder-Voicu, pianista Sînziana Mircea și Violoncelistul Ștefan Cazacu. Concertul de la Chișinău, Sala cu Orgă din 19 ianuarie, ora 18:00, este primul dintr-o serie de concerte planificate la nivel internațional în anul 2023 și vine după două ediții de turnee în țară, în anul 2022. Discul "WIND WATER EARTH" conține exclusiv creații ale compozitorului Dan Popescu, iar Vioara, Pianul și Violoncelul sunt instrumentele care l-au inspirat și pentru care a scris aceste compoziții inedite, iar aplauzele îndelungi ale publicului din sălile de concerte au confirmat talentul acestuia.

Pe 19 ianuarie, va avea loc lansarea discului WIND WATER EARTH la Chișinău, iar fondurile obținute din vânzarea discului vor fi donate integral pentru a susține proiectul cultural "Moștenitorii României Muzicale". Acest proiect este inițiat și derulat de Rotary Club Pipera în parteneriat cu Radio România Muzical. Anual, tineri muzicieni talentați din România și Republica Moldova, beneficiază de sprijin financiar pentru continuarea educației și dezvoltării lor profesionale. Din anul 2020, an de an, Rotary Club Pipera și Radio România Muzical organizează, pentru tinerii între 16-24ani, concursul #BursaMoștenitoriiRomânieiMuzicale, pentru desemnarea celui mai bun artist. Câștigătorul primește o bursă în valoare de 4000 euro și șansa de a susține o serie de concerte și recitaluri pe scene importante din țară, precum și o sesiune de înregistrări la Sala Radio.

Partenerii media ai proiectului sunt: SALA CU ORGĂ, RADIO ROMÂNIA MUZICAL, RADIO CHIȘINĂU ȘI TVR MOLDOVA

Producător și deținător de drepturi: AECTRA SRL

Vă mulțumim pentru susținere și vă așteptăm la concerte!


DAN POPESCU- Compozitor - născut la Londra în decembrie1968, și-a început studiile de pian în anul 1974, la Școala de Muzică Nr. 5 din București, cu Prof. Compozitor Liviu Dandara. Pasiunea pentru acest instrument a descoperit-o sub îndrumarea Profesorului Dumitrescu, pasiune care îl însoțește și astăzi. Inginer de profesie și antreprenor, membru al Rotary Club Pipera România, marii poeți au reprezentat pentru el o companie permanentă pe parcursul vieții palpitante din ultimii 30ani. Pianul și muzica, atât în fața clapelor, cât și prin susținerea unor tineri interpreți la studii sau la concursuri, au fost ancorele compozitorului în căutarea menirii și a substanței sale artistice. Inspirația către compoziție a venit în mod neașteptat dar miraculos de la fiica sa, prima compozitoare a familiei Popescu, care a compus o piesă dedicată tatălui său. La încurajarea Domnului Conf. Univ. Dr. Dragoș Călin și sub îndrumarea Compozitorului Prof. Univ. Dr. Dan Dediu și a prof.violoncelist Marin Cazacu, Dan Popescu a început drumul sinuos al căutării propriilor forme de expresie: o combinație între curajul exprimării artistice și dragostea pentru melodie și frumos. Complexitatea si dificultățile tehnice existente în unele piese pot reflecta influențe din creații marilor romantici. Compozitorul Dan Popescu este tipul omului modern, dornic de exprimare, care prin căutările sale de a descoperi valorile vieții ajunge să dea importanța cuvenită pasiunii pentru compoziția de muzică clasică, creația sa fiind interesantă atât pentru ascultători cât și pentru interpreți.


Celebrul violonist român contemporan, ALEXANDRU TOMESCU (născut în 1976), întrunește, în conștiința publicului, amprenta unei vocații și a unui destin artistic, dublate de o energie puțin obișnuită pentru a le traduce în faptă și, în plus, cu șansa de a cânta pe o vioară Stradivarius Elder Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, Categoria Tezaur. Între 1995 și 1999, studiază la Conservatorul din București, cu Ștefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român în școala de vioară a momentului. Obține burse de studii în SUA și Elveția, unde studiază cu Eduard Schmieder (2000) și cu Tibor Varga (2001). Câștigă numeroasele competiții naționale și internaționale: Concursul "Paganini" (Genova, 1995), Concursul "Marguerite Long - Jacques Thibaud" (Paris, 1999) și Concursul "George Enescu" (1999). A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianiști precum Valentina Lisitsa și Eduard Kunz, în săli celebre. Din anul 2007 și apoi până în 2023, în urma unor concursuri, îi este încredințată Vioara Stradivarius Elder - Voicu, care a devenit protagonista câtorva îndrăznețe proiecte muzicale de anvergură și notorietate, cu finanțare privată - TURNEUL INTERNAȚIONAL STRADIVARIUS.


SÎNZIANA MIRCEA - pianistă- Young Steinway Artist, are o cariera internationala concertand in toata Europa, America de Nord si Asia. Dupa debutul la o varsta frageda pe scena Atheneului din Romania, pianista si-a marcat debutul la Tokyo Metropolitan Theatre / Japonia si St Martin-in-the-Fields London / UK la doar 20 de ani. Patru ani mai tarziu, a debutat la Carnegie Hall din New York intr-un recital. Sinziana a concertat in primul sau turneu in China. Aparitiile sale recente includ: Carnegie Hall, Bucharest Radio Hall, Stockholm Philharmonic, Tallinn Philharmonic, Harvard Club New York, Bucharest Philharmonic, London Steinway Hall, Tokyo Steinway Hall, Sapporo Concert Hall, Nanjing Arts Center, Harbin Concert Hall, Atheneul Roman, Sala Radio. Artista este castigatoare a premiului Van Cliburn Foundation & TCU Scholarship Award (2014), precum si castigator al Academiei Internationale de Piano din Miami (2016). Sinziana a primit titlul de Young Steinway Artist in 2017, desemnand cei mai promitatori pianisti din intreaga lume.(…) Inregistrarile concertelor sale live au fost transmise de toate canalele de radio europene importante pentru muzica clasica, inclusiv BBC Radio 3, RAI 3 Italia, Music3 Belgia, Radio Romania Muzical si altele (Suedia, Norvegia, Polonia). In 2020, recitalul Sinzianei Mircea a fost capul de afis pentru editia emisiunii "Through the night" produsa de BBC Radio 3, difuzata in 13 tari europene, cu o audienta de un milion de ascultatori.


ȘTEFAN CAZACU- violoncellist. Un talent muzical de excepție ce își găsește exprimarea prin sunetele violoncelului este ceea ce reprezintă deja Ștefan Cazacu, un tânăr artist ce reușește să se impună pe scenele naționale și internationale. Născut în anul 1994, Ștefan Cazacu și-a început formarea muzicală alături de tatăl său, distinsul violoncelist Marin Cazacu. A terminat studiile la Universitatea Nationala de Muzică din Bucuresti, la clasa profesorului Razvan Suma si la Universitatea de Muzica din Viena. A obținut premii 1 în diverse competiții naționale și internaționale, totodată fiind distins cu Premiul al IIIlea la Concursul Internațional George Enescu(2020-2021) Premiul I la Concursul Internațional de la Liezen - Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Janigro - Croația (2008), Marele Premiu la Concursului Eurovision Young Musicians (2010 București), Marele Premiu la Concursul « Paul Constantinescu » 2015 Marele Premiu la Concursul « George Georgescu » Marele Premiu la Concursul « Mihail Jora » 2016 Premiul Tânărului Interpret oferit de Revista Actualitatea Muzicală 2009 A susținut recitaluri în Romania, Olanda, Israel, Austria, Ungaria, Germania și a colaborat ca solist cu toate Orchestrele simfonice din Romania.