Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Olari Elts și Baiba Skride pe scena Filarmonicii "George Enescu" din București

Publicat: miercuri, 14 Decembrie 2022 , ora 10.55

Olari Elts și Baiba Skride: muzicieni consacrați din Țările Baltice pe scena Filarmonicii "George Enescu" din București

În serile de joi, 15 decembrie și vineri, 16 decembrie 2022, la ora 19, Orchestra Filarmonicii "George Enescu" prezintă, pe scena Ateneului Român, un concert ce îl va avea la pupitru pe dirijorul estonian Olari Elts, cunoscut atât pentru interpretarea repertoriului de largă circulație, cât mai ales pentru interesul pe care îl acordă muzicii din Nordul Europei. Ca solistă va evolua violonista letonă Baiba Skride, câștigătoare a Concursului "Regina Elisabeta" de la Bruxelles, apreciată pretutindeni pentru prospețimea și sensibilitatea artei sale.

Programul propune pentru început Archaic Jam, lucrare compusă în 2017 de către norvegianul Oyvind Torvund, care își caracterizează muzica astfel: "Preocuparea mea principală este aceea de a păstra o abordare deschisă în ceea ce privește elementele constitutive ale unei lucrări muzicale și de a încerca să le combin în diverse moduri și la niveluri diferite. Mă interesează contrastele, juxtapunerile și perspectivele total opuse, întrucât cred că se petrec multe primprejurul și dincolo de cadrul muzical obișnuit, iar multe forțe nedezvăluite se cer explorate". În continuare, Concertul în re major pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski este una dintre cele mai iubite partituri din literatura concertantă pentru vioară, expresie a lirismului tipic ceaikovskian. După pauză, Simfonia nr. 3 de Johannes Brahms completează traseul muzical cu această piesă-apogeu a simfonismului romantic, totodată un punct de reper pentru deplina consacrare a simfonistului Brahms.

Ateneul Român

Joi, 15 decembrie 2022, ora 19

Vineri, 16 decembrie 2022, ora 19

Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu

Dirijor OLARI ELTS

Solistă BAIBA SKRIDE


Program

Oyvind Torvund - Archaic Jam

Piotr Ilici Ceaikovski - Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 35

Johannes Brahms - Simfonia nr. 3, în fa major, op. 90

Mai multe informații despre acest concert pot fi găsite aici:

https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 100 lei

Categoria II: 110 lei

Categoria III: 120 lei


Biletele se pot cumpăra:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".


Olari Elts s-a născut în 1971 la Tallinn, în Estonia. Începând din 2020, este director muzical și dirijor principal al Orchestrei Simfonice Naționale din Estonia, iar din 2018, deține postul de consultant artistic la Kymi Sinfonietta.

Printre posturile de prestigiu pe care le-a ocupat se numără cel de dirijor principal invitat la Orchestra Simfonică Națională din Estonia, Filarmonica din Helsinki, Orchestra de cameră din Scoția și de dirijor principal la Orchestra Simfonică din Letonia. Este fondator al ansamblului de muzică contemporană NYYD.

S-a aflat la pupitrul dirijoral al unor orchestre de prim rang (Gewandhausorchester Leipzig, orchestrele radiodifuziunilor din Finlanda și din Olanda, Filarmonica din Rotterdam, BBC Symphony, City of Birmingham Symphony Orchestra, RTÉ Dublin Orchestra, Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National de France, Orchestre National de Lyon, Orchestre Philharmonique du Luxembourg ș.a.), colaborând cu soliști precum: Jean-Efflam Bavouzet, Gautier și Renaud Capuçon, Brett Dean, Isabelle Faust, Alban Gerhardt, Martin Grubinger, Martin Helmchen, Stephen Hough, Lucas și Arthur Jussen, Kari Kriikku, Simone Lamsma, Karita Mattila, Alexander Melnikov, Maxim Rysanov, Baiba Skride, Lara St. John, Simon Trpèeski, Antoine Tamestit.

Promotor al muzicii contemporane, Olari Elts programează frecvent în concertele sale lucrări ale compozitorilor baltici Erkki-Sven Tüür și Heino Eller, precum și piese ale norvegianului Hjalmar Borgström, ale danezului Poul Ruders și ale finlandezului Kalevi Aho.


Baiba Skride
s-a născut în Letonia, la Riga, într-o familie de muzicieni. A început studiul muzicii în orașul natal, iar din 1995 a continuat în Germania, la Conservatorul din Rostock. Este câștigătoare a Concursului "Regina Elisabeta" de la Bruxelles, ediția 2001.

Artista a concertat ca solistă a unor orchestre importante: Filarmonica din Berlin, orchestrele simfonice din Boston și din Chicago, Filarmonica din New York, Orchestra Concertgebouw, Orchestra Simfonică Radio Bavareză, Orchestre de Paris, London Symphony Orchestra ș.a., iar printre dirijorii cu care a colaborat se numără Marin Alsop, Christoph Eschenbach, Ed Gardner, Susanna Mälkki, Andris Nelsons, Andres Orozco-Estrada, Santtu-Matias Rouvali, Andris Poga, Yannick Nézet-Séguin, Tugan Sokhiev, John Storgårds, Juraj Valcuha, Kazuki Yamada. În 2021 a evoluat în deschiderea stagiunii simfonice a Orchestrei Gewandhaus din Leipzig.

Baiba Skride cântă la o vioară Stradivarius "Yfrah Neaman", pusă la dispoziție prin generozitatea familiei Neaman și a "Beare's International Violin Society".

Biroul de presă al Filarmonicii "George Enescu"

Tel. +40213146711

www.fge.org.ro