Arhivă : Agenda de concert Înapoi

De la sacru la profan în muzica Mediteranei: Corul Filarmonicii George Enescu

Publicat: joi, 3 Noiembrie 2022 , ora 13.15


Corul Filarmonicii "George Enescu" , dirijat de Iosif Ion Prunner, va susține marți, 8 noiembrie 2022, pe scena Ateneului Român, un concert ce își propune un periplu printr-o istorie de 2000 de ani a muzicii din zona Mediteranei, ce pendulează între sacru și profan. Repertoriul ales surprinde componenta religioasă atât în Antichitate, cât și sub aspect creștin, la Rossini și Verdi. Povestea Elenei și a Războiului Troian este relatată de lucrarea Helena de Iannis Xenakis (la centenarul nașterii compozitorului). Pe de altă parte, Theodoros Matoulas în Cantata 10 mai 1936, de factură profană, evocă un eveniment din istoria recentă a Greciei, iar Andrei Popescu, compozitor italian de origine română, a conceput Codex Aureus pe baza scrierilor filosofului roman Lucrețiu.

Pe scenă vor fi invitați artiști binecunoscuti în spațiul mediteranean contemporan: harpista Maria Bîldea (de origine română, stabilită la Atena), psalmistul grec Vassilis Agrokostas, compozitorul Theodoros Matouolas.

Ateneul Român
Marți, 8 noiembrie 2022, ora 19

De la sacru la profan în muzica Mediteranei

Corul Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor IOSIF ION PRUNNER

Soliști

VASSILIS AGROKOSTAS - voce

MARIA BÎLDEA - harpă

ANDREI LICAREȚ - pian

EDUARD ANTAL - orgă

Își dă concursul un cvintet de coarde alcătuit din membri ai Filarmonicii George Enescu:

MARIUS BÂCLEA - vioara I
EMIL STEGAR - vioara a II-a
FLORIN MATEI - violă
DAN JOIȚOIU - violoncel

SĂNDEL SMĂRĂNDESCU - contrabas

Program

Gioachino Rossini

Kyrie și Sanctus din Mica missă solemnă

Iannis Xenakis

Helena

Andrei Popescu

Codex Aureus

Theodoros Matoulas

Cantata 10 mai 1936 (după Mikis Theodorakis)

Giuseppe Verdi

Stabat Mater

Mai multe informații despre acest concert pot fi găsite aici:

https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 60 lei

Categoria II: 55 lei

Categoria III: 50 lei

Biletele se pot cumpăra:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".


Iosif Ion Prunner este de aproape trei decenii dirijorul Corului Filarmonicii "George Enescu". Născut într-o cunoscută familie de muzicieni (Prunner-Silvestri), prezenți timp de peste un veac pe scena Filarmonicii, începe studiul pianului cu tatăl său la 5 ani. După absolvirea Universității de Muzică, desfășoară o intensă activitate ca pianist concertist și de muzică de cameră în țară și în străinătate (Germania, Rusia, Cehia, Elveția). În același timp studiază dirijatul cu Constantin Bugeanu și Sergiu Comissiona, fiind numit prin concurs dirijorul Corului Filarmonicii "George Enescu" de către Cristian Mandeal, directorul Filarmonicii. În acea perioadă a condus corul în toate manifestările susținute de acesta în concertele a cappella, cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu", dar și cu marile orchestre europene și dirijorii lor.

Ca dirijor de orchestră, pe lângă concertele și spectacolele susținute alături de Filarmonica "George Enescu", Orchestra Națională Radio și Opera Națională din București, a colaborat cu renumite ansambluri europene: Corul Orfeu (San Sebastian), Orchestra Capitol - Toulouse, Filarmonica Rusă ș. a., pe importante scene.

În concertele susținute ca pianist, dirijor, dirijor de cor, a colaborat cu personalități ale vieții muzicale internaționale: Ion Marin, Adrian Erod, Neil Stuart, Dolora Zeijck, Tougan Sukiev, Daniel Barenboim, Pietro Colombara, Valentin Gheorghiu ș.a.

"Admirație și afecțiune" (Daniel Barenboim)

"Remarcabila contribuție artistică" (Sergiu Comissiona)

"Aplauzele au continuat mai bine de 15 minute, fiind un veritabil triumf pentru dirijor și compozitor" (în revista de actualitate culturală Țărmuri - Elena Eremeeva, Moscova)

"Admirație pentru marele talent" (Tobias Picker - compozitor și cronicar din New York)

"În preludiul operei Parsifal, a instaurat acea stare hieratică, de o rară înălțime spirituală" (I. Staicovici - Actualitatea muzicală)

"Dăruit temperament de artist" (Iosif Sava)

"Cu eficiență și fast, a evidențiat în Simfonia Dante de Liszt calitățile excepționale ale suflătorilor și corzilor grave" (Doina Moga - Actualitatea muzicală)

"Între pianistul Rubin Chen și dirijorul Iosef Ion Prunner a existat pe tot parcursul concertului de pian al lui Rahmaninov un continuu contact vizual, motiv pentru care acest concert deosebit de dificil de acompaniat cu orchestra a fost o minunată reușită. La sfârșitul întregului concert, după Simfonia I de Sibelius, publicul numeros aflat în sală, în ciuda restricțiilor pandemice și a obligativității de a purta mască, a recompensat cu aplauze puternice și susținute, pe dirijorul Prunner, pentru o foarte bună performanță dirijorală" (Lars Geerdes - Flensborg Avis)