Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Turneul Comunitățile Unite ale Muzicii - recitaluri de lied

Publicat: luni, 10 Octombrie 2022 , ora 15.31

Comunitățile Unite ale Muzicii

14 octombrie, ora 19 - Universitatea Națională de Muzică București - Sala Silvestri

20 octombrie, ora 19 - Institutul Liszt, Centrul Cultural Maghiar București

22 octombrie, ora 12 - Casa Memorială "George Enescu" Sinaia

1 noiembrie, ora 19 - Rezidența9 București

4 noiembrie, ora 18 - Liceul "Ion Vidu" Timișoara, în cadrul Zilelor Culturii Sârbe

Comunitățile Unite ale Muzicii

Interpretează: Milica Pantin (soprană)

Andrei Marinache (bariton)

Cristina Gârbea (pian)

În program:

Liszt Ferenc- O lieb, so lang du lieben kannst/ Oh, dragoste, atâta timp cât poți iubi

La tombe et la rose/ Mormântul și trandafirul

Die Lorelei

Miroljub Aranđeloviæ Rasinski - Snove snivam/ Visez vise

Josif Marinkoviæ- Gde si, dučo/ Unde ești, sufletul meu

Oh, kako sunce sija/ Oh, ce strălucește soarele

Alfred Alessandrescu - Când perdeaua dragii mele

Pascal Bentoiu- Veselie

Felicia Donceanu - Pașii

George Enescu- lieduri pe versuri de Carmen Sylva:

Morgengebet/Rugăciune de dimineață

Regen/ Ploaie

Schlaflos/ Nedormit

Die Kirschen/ Cireșele

Bartók Béla- 8 Ungarische Volkslieder/ 8 Cântece populare maghiare

Turneul Comunitățile Unite ale Muzicii a luat naștere din dorința de a aduce laolaltă parte din creația de lied a unor compozitori români, maghiari și sârbi, ca simbol al conviețuirii, în spațiul românesc, a comunităților multiculturale și plurietnice. Acest eveniment muzical își dorește să fie unul cuprinzător, care să pună accentul pe influențele stilistice tradiționale, particulare fiecărei etnii.

Deși se află încă la începutul activității lor artistice, soprana Milica Pantin, baritonul Andrei Marinache și pianista Cristina Gârbea au făcut deja un prim pas împreună în demersul de promovare a repertoriului multicultural. Prin susținerea unui recital la Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu (la inițiativa fundației ACCUMM), dar și prin participarea la concursul organizat de Centrul Cultural Maghiar din București (Institutul Liszt) din cadrul "Festivalului Muzicii Maghiare" - soldat cu obținerea Premiului I pentru duo-ul Andrei Marinache-Cristina Gârbea -, cei trei au adus în fața publicului românesc lieduri și arii din creația a doi dintre cei mai cunoscuți compozitori maghiari: Liszt Ferenc și Erkel Ferenc. Totodată, cei trei au fost invitați, ca reprezentanți ai Ungariei, la Clasic Fest, eveniment desfășurat la Palatul Mogoșoaia.

Din dorința de a-și continua această misiune, cei trei își propun să susțină un turneu în câteva orașe din România: București (Universitatea Națională de Muzică, Institutul Liszt, Reziedența9), Timișoara (în cadrul Zilelor Culturii Sârbe) și Sinaia (Casa Memorială George Enescu). Spațiile alese vizează publicul de etnie maghiară și sârbă, dar și tineri implicați în viața socio-culturală.

Repertoriul va aduce lalolaltă compozitori din România (George Enescu, Alfred Alessandrescu, Pascal Bentoiu, Felicia Donceanu), Ungaria (Liszt Ferenc, Bartók Béla) și Serbia (Josif Marinkoviæ, Miroljub Aranđeloviæ), ca simbol al comuniunii artistice multicultural-etnice în spațiul românesc.

Programul cuprinde pagini poetice, introspective, intime din creația de lied. Parcursul muzical va porni din Romantism, aducând, apoi, în atenția publicului, multitudinea de fațete stilistice ale Modernismului: influențe baroce sau impresioniste la Enescu sau "colorit local" tradițional la Bartók și Aranđeloviæ, într-o călătorie ce va introduce publicul în universul iubirii neîmpărtășite, spaimei de război, spațiului pitoresc și nu numai.