Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concertul absolvenților Colegiului Național de Arte ”Dinu Lipatti”

Publicat: marți, 24 Mai 2022 , ora 14.47

Pe data de 30 mai 2022, la ora 11, Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București propune un concert extraordinar susținut de tinerii absolvenți ai colegiului la una din cele mai prestigioase săli de muzică clasică - Sala Radio.

Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București este atestat drept prima școală de muzică din București, cu o istorie ce își are începutul în anul 1949. Renumele impresionant al colegiului, recunoscut atât în țară, cât și în străinătate se datorează atât cadrelor didactice de marcă, cât și absolvenților de prim rang, artiști precum Angela Gheorghiu, Mihaela Martin, Liliana Ciulei, Marin Cazacu, Ileana Cotrubaș, Gheorghe Zamfir.

Munca de peste 70 de ani a celor care au contribuit la prestigiul acestei instituții culturale și educaționale este evidentă cu fiecare promoție de elevi care absolvă Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, nu numai în domeniul muzicii clasice, colegiul fiind singurul din București care oferă specializare și în Arta actorului.

Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti este de peste 10 ani cel care ocupă primul loc, în domeniul olimpiadelor de interpretare muzicală, obținând cele mai multe premii la nivel național.

În dimineața zilei de de 30 mai 2022, la ora 11, la Sala Radio, sub bagheta domnului profesor Andrei Ștefan Racu, melomanii vor avea ocazia să se delecteze cu interpretarea a șapte soliști instrumentiști, dintre cei mai buni elevi ai promoției 2022 a colegiului: pianistul Fabiani Prcsina (la clasa prof. Elena Petrenco), violonistul Damian Radu Florescu (la clasa Magdalena Ursu), trombonistul Ion Marian (la clasa prof. Vasile Zamfir), violonistul Georgică Alexandru Pârvu (la clasa prof. Magdalena Ursu), clarinetistul Antonio Covaci (la clasa prof. Nicolae Spătaru), violonistul Ștefan Aprodu (la clasa prof. Magdalena Ursu) și violoncelista Sofia Blându (la clasa prof. Mircea Marian).

Unii dintre ei sunt deja recunoscuți drept artiști cu experiență câștigată în recitaluri, dar și ca soliști cu diverse orchestre filarmonice din România și din străinătate.

Fabiani Prcsina, un pianist promițător, dovadă stând și cele peste 30 de premii obținute, va interpreta Concertul pentru pian și orchestră în Do major nr.21 KV 467 de Wolfgang Amadeus Mozart.

Violonistul Damian Radu Florescu, recunoscut pentru tehnica deosebită, va aduce în fața publicului o primă parte din Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, Opus 19 de Serghei Prokofiev.

Concertino pentru trombon și orchestră va răsuna la Sala Radio în interpretarea tânărului trombonist Ion Marian, distins cu numeroase premii la olimpiadele de muzică și care a avut ocazia să urce pe scenă pentru prima dată ca solist, când încă era la gimnaziu.

Georgică Alexandru Pârvu, unul din violoniștii care a obținut la Olimpiada Națională Premiul 1, va aduce publicului o piesă recunoscută pentru dificultatea tehnică ridicată - Campanella de Niccolo Paganini.

A cincea lucrare din concertul absolvenților de anul acesta de la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti este semnată de Carl Maria von Weber - Concertul pentru clarinet și orchestră în fa minor, partea 1 și va fi interpretată de unul din clarinetiștii foarte apreciați ai colegiului - Antonio Covaci.

Violonistul Ștefan Aprodu va interpreta în premieră, prima parte din propriul concert - Concertul nr.3 pentru vioară și orchestră în mi minor. Ștefan Aprodu nu este doar elev la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti, ci și absolvent încă de anul trecut al Facultății de Muzică Dondolo Russo Private Musikkhogskole din Norvegia la secția Compoziție.

Concertul se încheie cu o violoncelistă de o extraordinară forță expresivă, Sofia Blându, care va prezenta publicului prima parte din Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor de Antonin Dvoűak.