Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert de Mozart pentru vioară și violă cu soliștii Irina Mureșanu și Răzvan Popovici

Publicat: miercuri, 18 Mai 2022 , ora 15.41

Vineri, 20 mai, de la ora 19:00, la Filarmonica "Oltenia" Craiova va avea loc un concert pentru vioară și violă de MOZART, iar în partea a doua va fi cântată "Simfonia în Re major" de CÉSAR FRANCK, sub bagheta dirijorului și compozitorului Bogdan VODĂ. "Simfonia concertantă pentru vioară, violă și orchestră" de MOZART va fi interpretată de soliștii Irina MUREȘANU și Răzvan POPOVICI.

BOGDAN VODĂ

Bogdan Vodă a absolvit specializările compoziție (cu Tiberiu Olah) și dirijat (cu Ludovic Bacs) la Universitatea Națională de Muzică din București. Actualmente, este conferențiar univ. dr. al Departamentului de Compoziție din aceeași instituție. Predă compoziție, armonie, forme și analize, orchestrație etc. Conduce Orchestra Concerto a UNMB. A scris lucrări simfonice, concertante și camerale, care au fost interpretate în festivaluri naționale și internaționale. Are o activitate de dirijor, cu prezențe la pupitrul majorității orchestrelor filarmonice din țară (a debutat, în 1994, la Filarmonica "Oltenia" din Craiova, unde este, în prezent, dirijor permanent), cu concerte, turnee și înregistrări în Franța, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia.

IRINA MUREȘANU

Irina Mureșanu, violonistă română de renume internațional, este o solistă și muziciană de cameră, de anvergură, care a concertat în Statele Unite, Canada, Europa, Asia și Africa de Sud. Ea și-a dezvoltat, de asemenea, o reputație de interpretă convingătoare și rafinată în lumea muzicii contemporane. Apreciată pentru interpretările sale elegante și pasionale, concertele sale au fost frecvent citate de The Boston Globe ca fiind printre "cele mai bune interpretări de muzică clasică".

Laureată și câștigătoare a premiilor de top în cadrul mai multor concursuri internaționale de vioară prestigioase, printre care Montreal International, Queen Elisabeth International, UNISA International String, Washington International și Schadt String Competition, Irina Mureșanu a obținut de timpuriu recunoaștere internațională. Este totodată o susținătoare puternică a educației muzicale, ca profesor la Universitatea din Maryland, după ce predase la Conservatorul din Boston și la departamentele de muzică de la Harvard și MIT.

Născută în România, Irina Mureșanu deține o prestigioasă distincție de Artist Diploma și un doctorat în Arte Muzicale de la Conservatorul din New England. Cântă pe o vioară Giuseppe Rocca din 1849, cu un arcuș Etienne Pajeot.

RĂZVAN POPOVICI

violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris și Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem, Christoph Wyneken și Wolfram Christ.

A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München și Theatre-des-Champs-Elysée din Paris alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio și Filarmonica "George Enescu" din București, Filarmonicile din Brașov, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Sibiu, Chaarts Chamber Artists din Zürich, Camerata Regală sau Kamerata Kronstadt.

Răzvan concertează în întreaga lume ca membru al Ansamblului Raro. Ansamblul a lansat până în prezent 9 discuri, primind aprecieri unanime. Ultimul CD, intitulat Impressions d'enfance - Music by George Enescu, a fost lansat în luna aprilie la Bruxelles.O experiență benefică pentru cariera sa a constituit-o participarea sa ca instrumentist în Orchestra Filarmonicii din Berlin, în perioada 2000-2001.

Răzvan a fost prim violist invitat al Filarmonicii din Essen, al orchestrelor de cameră din München, Köln și Kobe, al Chaarts Chamber Artists, al Filarmonicii de Cameră din Salzburg și al Gstaad Festival Orchestra. Este în același timp inițiator și director executiv al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo din București, pe care l-a transformat într-o platformă culturală europeană de mare succes. Aceasta include Festivalul SoNoRo (17 ani), proiectul educativ SoNoRo Interferențe (16 ani), SoNoRo Arezzo (11 ani), SoNoRo Conac (10 ani) și SoNoRo Musikland (4 ani).

Răzvan predă cursuri de măiestrie în Europa, Japonia și America de Sud, dar și în cadrul proiectului educativ SoNoRo Interferențe sau al Fundației "Villa Musica" din Schloss Engers/Mainz. Din 2018, este profesor invitat al Conservatorului Regal din Antwerp, Belgia.

http://www.filarmonica-oltenia.ro/

https://www.facebook.com/filarmonicaolteniacraiova/

https://www.instagram.com/olteniaphilharmonic/