Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Primul festival de violoncele din România se deschide la Ateneul Român

Publicat: luni, 2 Mai 2022 , ora 15.07

Filarmonica "George Enescu" este partener al CellEAST Festival 2022 - Primul festival de violoncele din România, care se va desfășura în perioada 3 - 11 mai 2022 la București. Primul concert organizat în cadrul CellEAST Festival 2022 va fi susținut, joi și vineri, 5 și 6 mai 2022, de Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de dirijorul Cristian Oroșanu, cu violonceliștii Andrei Ioniță (Germania), Denis Severin (Elveția), Valentin Răduțiu (Germania), în ipostază solistică. Programul este alcătuit din Concertul nr. 1, în sol minor, pentru violoncel și orchestră, op. 49 de Dmitri Kabalevski, Adagio cu variațiuni pentru violoncel și orchestră de Ottorino Respighi, Melodie pentru violoncel și orchestră de Boris Liatoșinski/M. Ulihanian, și Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră, op. 104 de Antonin Dvorák.

"Este o mare bucurie să revin pe scena Ateneului Român în compania orchestrei Filarmonicii George Enescu și a dirijorului Cristian Oroșanu. Consider, de asemenea, laudabilă disponibilitatea Filarmonicii de a găzdui concertele inaugurale ale noului festival CellEAST, dedicat unuia dintre cele mai minunate instrumente muzicale, și sper că acesta să reprezinte începutul unei frumoase colaborari. Va fi o plăcere pentru cei trei soliști ai celor două seri să prezentam publicului romanesc unele dintre cele mai îndrăgite lucrări ale repertoriului concertistic pentru violoncel. În cazul meu, voi interpreta, în deschiderea festivalului, Concertul nr. 1, în sol minor, pentru violoncel și orchestră, op. 49 de Dmitri Kabalevsky, ce împletește cu măiestrie seriozitatea temelor inspirate din spațiul sovietic cu spiritul ludic și brilianța instrumentului căruia concertul îi este dedicat", a declarat violoncelistul Andrei Ioniță.

La rândul său, Valentin Răduțiu va interpreta unul dintre cele mai iubite concerte de violoncel din perioada romantică, ce poartă semnătura compozitorului ceh Antonin Dvorák. "Chiar dacă se regăsește des în programe, Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră, op. 104 nu își pierde niciodată farmecul, este imposibil să te sustragi ca ascultător și interpret emoției pe care o emană. Festivalul CellEAST este o realizare extraordinară și un eveniment care unește familia violonceliștilor români (și nu numai) cu iubitorii acestui instrument la București. Capitala a avut întotdeauna o tradiție a violoncelului puternică și norocul unor protagoniști care țin strâns legăturile acestei familii muzicale. Sunt fericit sa mă număr și eu printre ei și să-i revad pe toți în curând", a punctat violoncelistul Valentin Răduțiu.

Până pe 11 mai 2022, în cadrul Festivalului CellEAST vor avea loc șase concerte și recitaluri. La Ateneul Român, sunt programate pe 8 mai 2022, de la ora 19.00, Maestros Concert cu profesorii invitați în cadrul CellEAST Festival și la masterclassurile Future CellEAST și MiniCellos, iar pe 9 mai 2022, de ora 19,00, un concert susținut de Orchestra Română de Tineret. "Frumusețea violoncelului nu constă doar în complexitatea, sensibilitatea sau sunetul minunatului instrument, ci și a comunității la nivel internațional pe care o generează. Formații muzicale diverse, duo, trio, cvartet, sau ansambluri orchestrale sunt apreciate la scară largă în întreaga lume. Șansa surâde prin CellEAST Festival nu numai generațiilor tinere din România care vor avea șansa de a studia la Masterclass-urile Future CellEAST și MiniCellos, ci și publicului românesc, care va avea parte de o demonstrație de virtuozitate a violoncelului", a subliniat Răzvan Suma, director artistic al CellEAST Festival.

Joi și vineri, 5 si 6 mai 2022

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Dirijor
CRISTIAN OROȘANU

Soliști
ANDREI IONIȚĂ

DENIS SEVERIN

VALENTIN RĂDUȚIU

Program

Dmitri Kabalevski
Concertul nr. 1, în sol minor, pentru violoncel și orchestră, op. 49

Ottorino Respighi
Adagio cu variațiuni pentru violoncel și orchestră

Boris Liatoșinski/M. Ulihanian
Melodie pentru violoncel și orchestră

Antonin Dvorák
Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră, op. 104

Concert organizat în cadrul CellEAST Festival 2022

Prețurile biletelor sunt:

Categoria I: 95 lei
Categoria II: 90 lei
Categoria III: 80 lei

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform legii.