Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Ion Bogdan Ștefănescu și Clementina Ristea-Ciucu în stagiunea camerală a Filarmonicii " George Enescu"

Publicat: miercuri, 27 Aprilie 2022 , ora 13.31


În data de 4 mai 2022, la ora 19.00, pe scena Ateneului Român, va avea loc recitalul intitulat "German 100%", susținut de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și pianista Clementina Ristea-Ciucu. Programul cuprinde lucrări de Johannes Brahms, Camillo Schumann și Richard Strauss.

"Recitalul din 4 mai aduce pentru mine o dublă premieră: voi cânta alături de Clementina Ristea Ciucu, o pianistă excepțională, colega mea de liceu și de facultate, cu care am început o colaborare timidă în vremea pandemiei, dar care irumpe odată cu acest recital atât de important, care aduce, pe scena Ateneului Român, o muzică splendidă, binecunoscută pentru repertoriul violonistic, dar, vă asigur că, în formula de flaut-pian, se cântă pentru prima oară în România. Așadar, pentru Sonata nr. 1 de Brahms și Sonata de Strauss mă voi folosi de aranjamentele unor flautiști - problema mare este la Sonata de Brahms, pe care o vom cânta într-o tonalitate diferită de cea originală, pentru a se potrivi cu ambitusul flautului; la Strauss se păstrează formula originală, sonata fiind adjudecat repertoriului flautistic încă de pe vremea compozitorului -, dar pe Camilo Schumann (1872 - 1946) nu-l știe nimeni, iar Sonata pentru flaut și pian pe care o interpretăm constituie o reală primă audiție pentru scena muzicală românească. Un compozitor care absoarbe tot ce e mai bun și de la Brahms și de la Strauss, reușind să creeze o muzică adorabilă. Sunt absolut convins că cei care vor veni la recitalul nostru se vor bucura de splendoarea și spectaculozitatea muzicii romantice și mai cred că prin astfel de programe și interpretări s-ar putea revigora în mentalul publicului importanță și frumusețea muzicii de cameră." - declară Ion Bogdan Ștefănescu

Filarmonica George Enescu
Miercuri, 4 mai 2022, ora 19.00 - Ateneul Român

Recital cameral GERMAN 100%

ION BOGDAN ȘTEFĂNESCU - flaut
CLEMENTINA RISTEA-CIUCU - pian

Program

Johannes Brahms (ar. A. L. Wyver) - Sonata nr. 1

Camillo Schumann - Sonata op. 123a

Richard Strauss (ar. E. Pahud) - Sonata

Biletele se pot procura:

- De la Casa de Bilete a Ateneului Român

Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar. (Telefon: 021.315.68.75)

- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Ion Bogdan Ștefănescu este solist instrumentist al Filarmonicii "George Enescu", prof.univ.dr. la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București și solist al Filarmonicii "Banatul" din Timișoara. Din 1983, când a debutat pe scena Ateneului Român, și până în prezent, a desfășurat o intensă activitate artistică ce a constat în peste o mie de recitaluri și concerte, în România și în străinătate. Ion Bogdan Ștefănescu este laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale și a primit, de asemenea, importante și onorante distincții pentru meritele sale artistice. Flautistul este membru fondator al ansamblurilor "Procontemporania" și "Profil" și fondator al ansamblurilor "Barock Orchestra" și "Flaut Power". Este, de asemenea, membru al Trioului "Contraste" și al Cvintetului de suflători "George Enescu".

Clementina Ristea Ciucu este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, unde a lucrat cu Sandu Sandrin și Dan Grigore a continuat studiile ca bursieră la Istituti Musicale Arnaldo Benvenuti cu Bruno Mezzena (1992 - 1994) În formarea sa, au avut un rol important pianiști și pedagogi renumiți precum Valentin Gheorghiu, Lev Naumov, Sanda Bobescu , sau Aurora Ienei. Este deținătoare a mai multor premii la concursuri naționale și internaționale. Activitatea concertistică și camerală a pianistei a fost și este susținută și apreciată în țara și străinătate. În prezent, Clementina Ristea Ciucu este lector universitar doctor în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.