Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Ziua Culturii Naționale la Filarmonica Oltenia Craiova

Publicat: marți, 11 Ianuarie 2022 , ora 16.21


Vineri, 14 ianuarie 2022, ora 19:00, la Filarmonica "Oltenia" Craiova va avea loc un concert extraordinar prilejuit de sărbătorirea Zilei Culturii Naționale. Corala Academică dirijată de Eugen Petre Sandu va interpreta un program integral românesc, cu lucrări scrise de compozitori autohtoni, din care nu vor lipsi versurile eminesciene. La pian va acompania Corina Stănescu, solist instrumentist al Filarmonicii "Oltenia".


În program:

George Enescu: "Waldgesang"

Paul Constantinescu: "Miorița"

Vasile Timiș: Trei valsuri - "După ce atâta vreme", "Și dacă...", "Adio".

Valentin Gruescu: "Visul legănat"

Sabin V. Drăgoi: "Doina"

Gheorghe Dima aranj. Alexandru Racu: "De ce nu-mi vii"

Marțian Negrea: "Păstorița"

Vasile Popovici: "Sara pe deal"

Eugen Petre Sandu: "Catrene"

Dumitru Georgescu Kiriac: "Am umblat pădurile"

Gheorghe Danga: "În poieniță, lângă plop"

Grigore Cudalbu: "Cu drag, recitând..."


Născut în anul 1965, Eugen-Petre Sandu este dublu licențiat în muzică (specializările pedagogie muzicală și compoziție). După absolvirea Universității Naționale de Muzică din București, în perioada 2001 - 2004 a urmat studii doctorale, în teza sa de doctorat abordând tema "Stabilitate și spontaneitate în creația epică folclorică" (îndrumător - prof. univ. dr. Gheorghe Oprea). Din anul 1996 este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor, iar din anul 2004 a devenit și membru al Asociației Naționale Corale din România. Simultan cu desfășurarea carierei dirijorale, Eugen Petre Sandu a activat și ca profesor de clarinet și compoziție, remarcându-se, totodată, și în domeniul compoziției. De asemenea, a scris numeroase articole și cărți de specialitate În perioada 1991 - 2013 a fost cadru didactic asociat la Universitatea Națională de Muzică din București. Din anul 2003 desfășoară o importantă carieră didactică în calitate de profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Muzică al Facultății de Litere - Universitatea din Craiova, iar din anul 2020 este dirijor al Coralei academice a Filarmonicii "Oltenia" Craiova.

Apreciata muziciană Corina Stănescu, împreună cu Orchestra simfonică a Filarmonicii "Oltenia", a interpretat lucrări de referință din repertoriul național și universal și a participat la numeroase turnee concertistice ale Filarmonicii craiovene întreprinse în străinătate. Datorită performanțelor sale interpretative de o calitate indubitabilă, Corina Stănescu se bucură de prețuirea unanimă a publicului și a criticii de specialitate. În prezent desfășoară o intensă activitate artistică și didactică, fiind solist instrumentist al Filarmonicii "Oltenia", maestru corepetitor la Opera Română Craiova și profesor asociat (acompaniament - corepetiție) în cadrul Departamentului de Muzică al Facultății de Litere - Universitatea din Craiova. Din anul 2005, alături de violonistul Octavian Gorun, formează un redutabil duo concertistic, interpretând de o manieră impresionantă lucrări reprezentative din repertoriul muzicii de cameră - de la creații ale marilor compozitori preclasici, până la capodopere ale epocii romantice.

Ziua Culturii Naționale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 11 ani. Data la care se sărbătorește această zi este cea a nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). "Fiind foarte român, Eminescu e universal", spunea poetul Tudor Arghezi. În expunerea de motive a inițiatorilor se arată: ''Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar și o zi de reflecție asupra culturii române, în genere, și a proiectelor culturale de interes național''.

Ziua Culturii Naționale este marcată și în alte țări europene, cu acest prilej fiind omagiați oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morții lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale și în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităților acestei țări.


Prețuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenți, seniori)

Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16

Telefon: 0251.414.698

Program: luni-vineri; orele 10:00-18:00

Accesul publicului este limitat la 50% din capacitatea sălii, pe bază de certificat verde sau test PCR/antigen. Se vor respecta măsurile de siguranță medicală.