Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Spectacol dedicat Zilei Naționale a României, la Opera Națională București

Publicat: luni, 29 Noiembrie 2021 , ora 10.43


Opera Națională București prezintă pe 1 decembrie, ora 18:30, în Foaierul Galben spectacolul dedicat Zilei Naționale a României. În programul serii se vor regăsi un recital de piese românești în interpretarea soliștilor acompaniați de pian și "Dixtuorul pentru suflători în re major op. 14" de George Enescu în interpretarea ansamblului de suflători al Operei Naționale București, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Conceptul regizoral poartă semnătura Claudiei Machedon.

Recitalul de piese românești va fi susținut de către soliștii: Simonida Luțescu (soprană), Sorana Negrea (mezzosoprană), Mihaela Stanciu (soprană), Ion Dimieru (bas), Daniel Filipescu (bariton) și Liviu Indricău (tenor), acompaniați de către pianista Monica Gemene.

Dixtuorul sau Decetul în Re major pentru instrumente de suflat, op.14, a fost compus de George Enescu în 1906. Vor interpreta Nicoleta Amzulescu și Luiza Cîrlan la flaut, Lucia Petroianu la oboi, Adrian Luncanu la corn englez, Cristian Petrișor și Ștefan Voinic la clarinet, Zoltan Karpatti și Alin Danilă la fagot și Mihai Adetu și Andrei Pavel la corn francez.

Prima mișcare este în formă de sonată, cu prima temă anunțată de flaut și urmată de o temă de tranziție cântată de corn și fagot, care conduce la o temă a doua lirică, enunțată de cornul englez. Mișcarea lentă se deschide cu o temă melodioasă, cântată la octavă de oboi și corn englez, în timp ce secțiunea centrală - care ține de Scherzo - este dominată de flaut, cu o melodie ușoară căreia i se va alătura, în secțiunea finală, tema principală a mișcării. Ultima parte este în formă de rondo-sonată în care materialul sonor este ocazional tratat modal, sugerând influențe românești în limbajul muzical utilizat. Simfonic ca și caracter, Dixtuorul evită monotonia prin utilizarea variată și pricepută a instrumentelor pentru care este compus.


Biletele se pot achiziționa de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Și pentru că ne dorim să rămânem sănătoși, vă invităm să consultați regulamentul de participare la spectacole disponibil pe site-ul instituției în link-ul: https://operanb.ro/regulament-de-participare-la-spectacole/