Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Liszt și Strauss într-un concert cu public dirijat de Iosif Ion Prunner, cu ocazia Anului György Cziffra 100

Publicat: marți, 23 Noiembrie 2021 , ora 12.15


Filarmonica "George Enescu" programează pentru joi, 25 și vineri, 26 noiembrie 2021, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, un concert cu public, condus Iosif Ion Prunner, organizat în colaborare cu Institutul Liszt - Institutul Cultural Maghiar București, cu ocazia Anul György Cziffra 100 (1921-1994). Programul este alcătuit din Concertul nr. 1, în mi bemol major, pentru pian și orchestră, S.124 de Franz Liszt și din două lucrări de Richard Strauss: Serenadă pentru instrumente de suflat, op. 7 și Metamorfoze pentru 23 de instrumente de coarde. Solist în concertul pentru pian de Liszt este artistul maghiar Marcell Szabo, distins cu Premiul Cziffra-Festival Talent în 2019. Publicul va putea participa în proporție de 30% din capacitatea Sălii mari a Ateneului Român, conform condițiilor sanitare în vigoare. Biletele pentru aceste două evenimente muzicale se pun în vânzare joi, 18 noiembrie, de la ora 12.00.

"Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Liszt - strălucitor, extrovertit, afișând o evidentă pasiune a etalării virtuozității pianistice - a fost compus în jurul anului 1835, iar în următoarele două decenii, compozitorul a tot revenit asupra schițelor. În 1855, Concertul nr. 1 vede lumina scenei, la Weimar, cu Liszt ca solist și Hector Berlioz la pupitru. De-a lungul celor patru părți - care, prin alura lor, amintesc de succesiunea mișcărilor unei simfonii clasice - dramaturgia concertului se desfășoară continuu. Totodată, în timp ce primele trei părți au teme proprii, ultima mizează pe recapitularea materialului din secțiunile anterioare, acum într-o nouă lumină", a apreciat muzicologul Octavia-Anahid Dinulescu.

"În partea a doua a concertelor se regăseste un arc peste timp al creației lui Richard Strauss. De la Serenada pentru suflători op. 7, o muzică romantică pură, fără frământări, fără incertitudini, la opusul compus în ultima lună a celui de-al Doilea Război Mondial (1945), intitulat Metamorfoze. Această lucrare pentru 23 de instrumente care devin soliste sugerează transformările pe care războiul cumplit le-a adus în sufletul oamenilor. Este printre ultimile opusuri ale lui Strauss, acest mare romantic", a declarat dirijorul Iosif Ion Prunner, care este și coordonatorul Corului Filarmonicii "George Enescu".

Concert simfonic CU PUBLIC

Joi și vineri 25 și 26 noiembrie 2021

ora 19.00, Sala mare a Ateneului Româm

Anul György Cziffra 100

Orchestra simfonică a Filarmoncii "George Enescu"

Dirijor
IOSIF ION PRUNNER

Solist
MARCELL SZABO

Program

Franz Liszt
Concertul nr. 1, în mi bemol major, pentru pian și orchestră, S.124

Richard Strauss
Serenadă pentru instrumente de suflat, op. 7

Metamorfoze pentru 23 de instrumente de coarde

Concert organizat în colaborare cu Institutul Liszt - Institutul Cultural Maghiar București

Partener: Grupul de Farmacii Elixir Nova Farm



IOSIF ION PRUNNER

Maestrul Iosif Ion Prunner este de peste 20 de ani dirijorul Corului Filarmonicii "George Enescu". Născut într-o cunoscută familie de muzicieni (Prunner-Silvestri), prezenți timp de peste un veac pe scena Filarmonicii, începe studiul pianului cu tatăl său la 5 ani. După absolvirea Universității de Muzică, desfășoară o intensă activitate ca pianist concertist și de muzică de cameră în țară și în străinătate (Germania, Rusia, Cehia, Elveția). În același timp studiază dirijatul cu Constantin Bugeanu și Sergiu Comissiona, fiind numit prin concurs dirijorul Corului Filarmonicii "George Enescu" de către Cristian Mandeal, directorul Filarmonicii. În acea perioadă a condus corul în toate manifestările susținute de acesta în concertele a cappella, cu Orchestra Filarmonicii "George Enescu", dar și cu marile orchestre europene și dirijorii lor. A colaborat cu renumite ansambluri europene: Corul Orfeu (San Sebastian), Orchestra Capitol - Toulouse, Filarmonica Rusă ș. a., pe importante scene. În concertele susținute ca pianist, dirijor, dirijor de cor, a colaborat cu personalități ale vieții muzicale internaționale, printre care Neil Stuart, Tougan Sukiev, Daniel Barenboim, Pietro Colombara, Valentin Gheorghiu.

MARCELL SZABO

Muzicianul Marcell Szabó s-a născut la Budapesta în 1987 și a început să cânte la pian la 8 ani. Și-a început studiile la Școala de Arte Kálmán Nádasdy din Budafok, având-o pe profesoara Katalin Csáky mentor muzical. A câștigat premiul I la International Chopin Piano Competition de la Budapesta în anul 2004, fiind în același timp și laureatul a numeroase premii ale concursurilor anuale de pian organizate la Budapesta. În 2018 a fondat Festivalul de Muzică Rusă din capitala Ungariei, iar în 2019 a fost distins cu Premiul Cziffra-Festival Talent. Artistul a susținut concerte în săli prestigioase din Viena, Amsterdam, Lisabona, Dortmund, Paris, Madrid, Hamburg, Bruxelles și Luxemburg.

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 110 lei;
Categoria II: 100 lei.
Pentru a evita aglomerația și formarea de grupuri, accesul se face cu o oră înainte de începerea spectacolului.

***

Biletele se pot procura astfel: la intrarea principală a Ateneului Român (doar cu o oră înainte de începerea concertului!)
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75


- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar, începând de joi, 4 noiembrie 2021, de la ora 12.00. Vă rugăm să luați în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numărul maxim de bilete ce pot fi achiziționate într-o sesiune online este de șase bilete. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Pentru rezervări, accesați site-ul www.fge.org.ro

Accesul în sala Ateneului Român este permis cu participarea publicului în proporție de 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, conform Hotărârii nr. 91 din 22.10.2021. Accesul publicului va fi permis numai în aceste condiții și a purtării de mască (medicală/nonmedicală) pe toată durata evenimentului. Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.