Arhivă : Agenda de concert Înapoi

"Recviem-ul german" de Johannes Brahms la Filarmonica "Oltenia" Craiova

Publicat: miercuri, 17 Noiembrie 2021 , ora 13.57

VINERI, 19 NOIEMBRIE 2021, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICĂ ȘI CORALA ACADEMICĂ ALE FILARMONICII "OLTENIA"

DIRIJOR

RADU ZAHARIA

SOLIȘTI

ROXANA ZAHARIA - soprană

LUCIAN ONIȚA - bariton

Maestru de cor: MANUELA ENACHE-PÎRVU

Vineri, 19 noiembrie 2021, ora 19:00, vă invităm la Filarmonica "Oltenia" Craiova să ascultați grandiosul "RECVIEM GERMAN" de Johannes BRAHMS, sub bagheta dirijorului RADU ZAHARIA. Soliștii serii vor fi soprana ROXANA ZAHARIA și baritonul LUCIAN ONIȚA, Corala academică fiind pregatită pentru acest concert de MANUELA ENACHE.

Despre "Recviem-ul german" de Brahms s-a scris că " ...nu poate exista o altă creație muzicală care să aibă forța de a reda în mod atât de plastic dezamăgirea, speranța, dorința de consolare... ca această matură creație, care prin măreția concepției etice, prin sinceritatea aspirației, prin măiestria artistică, ne impresionează profund și pe noi cei de astăzi". (W. S. Schultze)

RADU ZAHARIA

Radu Zaharia a absolvit secția de dirijat a Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, studiind sub îndrumarea maestrului Petru Sbârcea. Experiența sa profesională cumulează diferite tipuri de activități. Din anul 2012, Radu Zaharia este realizatorul unei serii de concerte sub titulatura "Foedus Concordiae", concerte constituite dintr-un ansamblu de orchestră și cor de cameră, la pupitrul cărora a susținut concerte în diferite spații culturale sau sacre din Arad. De asemenea, în noiembrie 2012, l-a asistat pe maestrul Neil Thomson (Anglia) la colaborarea avută cu Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii Române. Ca urmare a impresiilor după această colaborare, Radu Zaharia a fost invitat de către maestrul Thomson, în perioada 25 februarie - 2 martie 2013, la Paris, în scopul perfecționării muzicale. Pe toată perioada studiilor, tânărul dirijor s-a aflat și la pupitrul ansamblurilor Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", precum și al orchestrei simfonice "Agile" din Cluj-Napoca, abordând un repertoriu variat. Ca și formare adițională, tânărul dirijor a participat la un curs de măiestrie care a avut loc la Academia de Muzică în luna februarie 2013, condus de maestrul Noam Zur (Israel), precum și la un curs vocal-simfonic de măiestrie, condus de maestrul Roland Börger (Germania).

ROXANA ZAHARIA

În ceea ce privește genul vocal-simfonic, Roxana Zaharia a abordat cu precădere muzică sacră aparținând compozitorilor Saint-Saens, J. Rheinberger, W. A. Mozart, G. F. Haendel, G. B. Pergolesi și alții. În domeniul operei și operetei, sopranei i-au fost atribuite roluri precum Pamina din "Flautul Fermecat" de W. A. Mozart, Liza din "Contesa Mariza" de E. Kalman sau Stasi din "Silvia - Prințesa Ceardașului" de același E. Kalman. Alături de Orchestra Simfonică Timișoara a susținut două concerte de promenadă cu arii de mare popularitate la Reșița și la Turnu Severin, concerte apreciate la superlativ de către presa locală și audiență. În paralel activității sale, Roxana Zaharia desfășoară o bogată activitate didactică ca și membră a colectivului Societății Internaționale de Studii Muzicale, susținând în acest mod educarea generațiilor viitoare de muzicieni.

LUCIAN ONIȚA

Lucian Onița a susținut recitaluri în Statele Unite ale Americii (între anii 1997-2002) în orașe precum Los Angeles, Portland, Chicago, Atlanta. A avut onoarea unor colaborări susținute cu Filarmonicile din Oradea, Arad, Târgu Mureș, Pitești, Chișinău și Timișoara și cu Opera Națională Timișoara. Este dirijorul Corului "Ion Vidu" al Casei de Cultură din Lugoj din anul 2012, cel mai vechi cor cu activitate continuă din Romania, cor cu care a realizat mai multe turnee artistice naționale și internaționale, obținând mai multe premii. În anul 2016 primește din partea primarului Timișoarei, Nicolae Robu, diploma de excelență pentru activitatea depusă în domeniul cultural, iar în anul 2018 i se acordă Trofeul Remus Tașcău pentru activitatea dirijorală, premiu oferit de Casa de Cultură a Municipiului Lugoj în cadrul Festivalului Internațional Coral "Ion Vidu ediția XXIII-a. A colaborat cu o serie de dirijori români și străini: Nicolae Moldoveanu, Gheorghe Costin, Josef Horvath, Christian Florea, Peter Oschanitzky, Alfred Eschwé, Wolfgang Groehs, Szennai Kálmán, Mikhail Tatarnikov, Andrew Litton, Eun Sun Kim, Gregor Bühl, Fabio Biondi, Edward Gardner și Stephen Higgins cât si cu regizori de marcă ai scenei lirice mondiale: Marina Emandi, Damiano Michieletto, Christopher Luscombe, John Ramster, Nicola Raab, Peter Mumford și Mark Lamos.

MANUELA ENACHE-PÎRVU

Activitatea profesională a tinerei muziciene vizează numeroase colaborări artistice: membră a Corului de copii Radio Craiova și a Corului de copii al Teatrului Liric din Craiova (1994 - 1998); instrumentist în Orchestra Teatrului Liric "Elena Teodorini" din Craiova (2002); artist vocal în cadrul Concertului - Medalion "Ștefan Niculescu" (Ateneul Român, 2008) și în spectacolul de teatru "Lucrezia Borgia" (Teatrul Național I. L. Caragiale - București); membră a Corului "DaCapo" (București, 2006). Alături de Corul "Solemnis" a susținut concerte în Austria (Viena) și Germania (Nürnberg, München, Ingolstadt). În perioada 2008 - 2009, a fost membră a Corului Patriarhiei Române, iar în 2007 a făcut parte din comitetul organizatoric al Festivalului Internațional "George Enescu" - București. În iunie 2010, a obținut Premiul I pentru proiectul - concurs "De la ucenicie la măiestrie în practica dirijorală", realizat de Opera Națională - București în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică. În vara anului 2012, a participat la cursurile de măiestrie dirijorală și fenomenologie muzicală susținute în Germania de maestrul Konrad von Abel. Din anul 2010, Manuela Enache-Pîrvu deține statutul de dirijor al Coralei academice a Filarmonicii "Oltenia".

Prețuri bilete: 40 lei; 10 lei (elevi, studenți, seniori)

Agenția de bilete, Calea Unirii, nr. 16

Program: luni-vineri; orele 10:00-18:00

Accesul publicului este limitat la 70% din capacitatea sălii, pe bază de certificat Covid. Se vor respecta măsurile de siguranță medicală.

http://www.filarmonica-oltenia.ro/
https://www.facebook.com/filarmonicaolteniacraiova/

https://www.instagram.com/olteniaphilharmonic/