Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert simfonic la Sala Filarmonicii 'Dinu Lipatti', Satu Mare

Publicat: luni, 19 Aprilie 2021 , ora 9.47

Joi 22 aprilie 2021, Ora 18:30, Sala Filarmonicii "Dinu Lipatti", Ab. 22

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: Valentin Doni
Solist: Răzvan Stoica - vioară / hegedû

În program:
Piotr Ilici Ceaikovski: Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, Op. 35
Franz Schubert: Uvertura în stil italian în Re major, D. 590

VALENTIN DONI

A urmat cursurile Institutului de Arte G. Muzicescu din Chișinău, între 1973 și 1978, la clasa de dirijat a profesorului Isai Alterman și la cea de compoziție a profesorului Pavel Rivilis. În 1990‑1992 a studiat dirijatul cu maestrul Ovidiu Bălan, iar între 1992‑1993 s‑a perfecționat la Conservatorul Național Regional din Rueil, Malmaison (Franța), cu prof. Jean‑Sebastien Bereau. A mai beneficiat de stagii de perfecționare în anul 2000, la Academia de Muzică din Lyon și la Filarmonica din Lille (Franța).

Valentin a Doni a început cariera de dirijor la conducerea orchestrei de muzică populară Folclor a companiei de stat Teleradio - Moldova (1986 ‑1989). Între 1990 și 1992 a funcționat la Ministerul Culturii din Republica Moldova, în cadrul departamentului de colaborare cu uniunile de creație.

Din 1991 este dirijor permanent, iar din 1988 până în 2004 deține funcția de director artistic și prim dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale din Republica Moldova.

Cu orchestra sa și alte orchestre, dirijorul a întreprins turnee în Italia, Spania, Portugalia, România, Franța, Austria, Ucraina, Coreea de Sud, însumând peste 300 de concerte în care a prezentat de la capodopere ale muzicii universale, până la piese contemporane în prima audiție. Valentin Doni a dirijat în România majoritatea filarmonicilor, de asemenea a dirijat in repetate rânduri orchestra simfonică din Avegnon (Franța), Perozavodsk (Rusia), Baden‑Baden (Germania).

Pentru merite deosebite și realizări remarcabile în domeniul artelor, Valentin Doni a primit titlul de Maestru în artă în anul 1999, iar în 2002 Guvernul Francez i‑a conferit titlul de Cavaler al Ordinului în Arte și Litere.

În prezent, Valentin Doni este angajatul Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, în calitate de dirijor permanent.

RĂZVAN STOICA este unul dintre cei mai apreciati tineri violoniști ai timpului nostru. A evoluat ca solist alături de dirijori si orchestre de renume mondial

Câștigător al premiului NEW TALENT Bratislava si al titlului Cel mai bun violonist din Europa sub 28 de ani în anul 2013, cunoscut pentru "virtuozitatea, pasiunea și superba sa interpretare", violonistul Răzvan Stoica și-a construit deja bazele unei cariere impresionante.

Interpretările sale carismatice au captat atenția presei și a publicului deopotrivă. Pasionat de instrumentul său încă de la o vârstă fragedă, Răzvan a fost admis la Liceul de Muzică "George Enescu" din București, unde a studiat, alături de prof. Olivia Papa, cu maeștrii Ștefan Gheorghiu și Modest Iftinchi. După absolvire, Răzvan și - a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam (Olanda), studiind la clasa prof. Ilya Grubert, dar a participat și la cursuri de măiestrie cu violoniști precum Leonidas Kavakos, Krysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis sau Pinchas Zuckerman.

Răzvan a obținut peste 24 de premii naționale și internaționale la competiții prestigioase, printre care Concursul Perosi, competițiile olimpice pentru vioară din România sau Concursul pentru duo-uri de la Bolzano. Ulterior câștigării, în anul 2009, a Marelui Premiu al concursului "Strad Prize" ( Salzburg, Austria), lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius 1729.

În acest moment Răzvan evoluează atât ca solist alături de orchestre din Europa cât și în recitalurile camerale alături de pianista Andreea Stoica (DUO Stoica)

Începând cu anul 2010 Orchestra Kamerata Stradivarius a luat ființă din dorința violonistului de a aduce pe aceeași scenă sunetul secolului al XVII-lea prin cele mai celebre, apreciate și valoroase viori ale lumii.