Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Dirijorul David Giménez Carreras și pianistul Roberto Prosseda, în stagiunea online a Filarmonicii 'George Enescu'

Publicat: joi, 18 Martie 2021 , ora 14.38


Vineri, 19 martie, de la ora 19.00, Filarmonica "George Enescu" va transmite, în cadrul stagiunii online, înregistrarea unui concert din 1 februarie 2018, condus de David Giménez Carreras. Solist invitat a fost pianistul Roberto Prosseda. Programul conține Uvertura Wilhelm Tell de Gioacchino Rossini, Concertul nr. 1, în sol minor, pentru pian și orchestră, op. 25 de Felix Mendelssohn și Simfonia nr. 7 în La major, op. 92 de Ludwig van Beethoven. Interpretarea Concertului de Mendelssohn realizată de Roberto Prosseda a fost "de mare noblețe, cu fine culminații, netulburată de accente inoportune", în opinia muzicologului Marcel Frandeș.

Stagiune online

Concert simfonic
Vineri 19 martie 2021 ora 19:00, sala mare a Ateneului Român

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor: David Gimenez Carreras
Solist: Roberto Prosseda

Gioachino Rossini
Uvertura la opera Wilhelm Tell

Felix Mendelssohn
Concertul nr. 1, în sol minor, pentru pian și orchestră, op. 25

Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 7, în la major, op. 92


Înregistrarea concertului din 1 februarie 2018 va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii "George Enescu": site, pe pagina de Facebook și pe canalul YouTube.



Partener media al evenimentului este Radio România Muzical.

Concertul este transmis, vineri seară, și pe pagina de Facebook a Radio România Muzical.



***

Născut la Barcelona, David Giménez Carreras a studiat pianul și compoziția la Conservatorul din orașul natal. S-a specializat în dirijat la Hochschule für Musik din Viena, cu Karl Österreicher, și la Royal Academy of Music din Londra, cu Sir Colin Davis. A debutat în 1994 la pupitrul Hannover NDR Orchestra, conducând apoi orchestre importante: Vienna Philharmonic, The London Symphony, Münchner Philharmoniker, Orchestre de Paris și Filarmonica Scala din Milano, în săli de concert celebre: Royal Albert Hall, Berlin Philharmonie, Salle Pleyel, Vienna Konzerthaus, Tokyo's Suntory Hall, Carnegie Hall și Avery Fisher Hall din New York. A devenit dirijor al Orquestrei Simfònica del Vallès din Barcelona. A colaborat cu soliști precum Yoyo Ma, Antonio Meneses, José Carreras, Plácido Domingo, Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Roberto Alagna, Angela Gheorghiu, Bryn Terfel și Diana Damrau.

Roberto Prosseda s-a născut în 1975, în Italia. A studiat la Conservatorio Ottorino Respighi din Latina, orașul natal, cu Anna Maria Martinelli. Apoi, a continuat studiul pianului la Accademia Pianistica Incontri col Maestro din Imola și mai târziu la Fundația Internațională de Pian din Cadenabbia, cu Dmitri Bashkirov, Leon Fleisher, William Grant Naboré, Charles Eosen, Karl Ulrich Schnabel și Fou Ts'ong. A câștigat premii la concursurile Umberto Micheli din Milano, Franz Schubert din Dortmund, Alessandro Casagrande din Terni, Mozart din Salzburg. A cântat concertele lui Mendelssohn alături de London Philharmonic, Royal Liverpool Philharmonic, New Japan Philharmonic, Santa Cecilia di Roma și Leipzig Gewandhaus. A înregistratat discografia completă a lucrărilor pentru pian de Luigi Dallapiccola și Goffredo Petrassi. Este Președinte al Asociației Mendelssohn și consilier artistic al Cremona Musica International Exhibitions. A fost distins cu Premiul Supersonic de la Pizzicato (2013) pentru CD-ul Prosseda's Decca Piano con Fuoco, Diapason d'Or (noiembrie 2009) acordat pentru Mendelssohn Discoveries Decca CD., Premio Petrassi per la Musica (2010), Premiul acordat de Ennio Morricone-Parco della Musica, Roma (2010), Premio Silvestro Sasso (2002), Premiul Amadeus- Miglior CD del Mese, primit pentru descoperirile unor partituri ale lui Mendelssohn (2005).