Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Pianista Monica Florescu solistă într-un concert cu clavecin la Filarmonica din Satu Mare

Publicat: miercuri, 4 Noiembrie 2020 , ora 15.57


Pianista Monica Florescu este solista serii într-un concert simfonic cu clavecin, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat "Dinu Lipatti", sub bagheta dirijorului Ștefan Novak. Concertul are loc joi, 5 noiembrie, de la ora 18:30 în Sala Filarmonicii din Satu Mare și este transmis LIVE pe paginile de Facebook și YouTube ale instituției.

Programul concertului cuprinde Serenada "Gran Partita" KV 361 de Wolfgang Amadeus Mozart și Concert pentru clavecin și orchestră în re minor BWV. 1052 de Johann Sebastian Bach.

Monica Florescu: "Este o bucurie să pot pregăti un concert pe clavecin, pentru că se întâmplă foarte rar în România. Le sunt recunoscătoare dirijorului Ștefan Novak și Filarmonicii «Dinu Lipatti»din Satu Mare pentru că mi-au venit în întâmpinare cu această propunere. Clavecinul nu este instrumentul pe care îmi desfășor în mod curent activitatea muzicală, dar mă pasionează, iar de câțiva ani, de când am revenit în România și m-am stabilit la Sibiu, am avut norocul de a intra în posesia unui clavecin și de a experimenta în voie la mine acasă.Îmi doresc ca muzica lui Bach, cu o arhitectură extrem de armonioasă cu ființa umană, să ne aducă luciditatea și starea de bine în aceste timpuri incerte, sa fie ca un pansament pentru cei care au nevoie, să emane încredere și dăruire, conectându-ne spre a putea fi puternici și încrezători în această perioadă."


Monica Florescu, pianistă

Născută în București, pianista Monica Florescu are o traiectorie amplă în domeniul interpretării muzicale, cunoscută ca pianist concertist, dar și ca muzician de cameră, susținând concerte în toată lumea. Debutează la 8 ani pe scena Ateneului Român ca laureată a concursurilor naționale. Absolventă a două Universități de Muzică (din București și din Anvers, Belgia), și-a desfășurat activitatea în decursul anilor în mai multe țări, precum Belgia, România și Mexic.

Fondează în 2002, alături de violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, "Spirale Piano Trio", o formație de muzică de cameră, care desfășoară o intensă activitate pe plan internațional cu concerte în Belgia, Franța, Olanda,Germania, România, Mexic, Spania, Suedia, Elveția, Anglia.

Monica Florescu este o prezență constantă a unor săli de concerte precum "Palais des Beaux Arts" și "Flagey" la Bruxelles, "De Bijloke" Gent și "De Singel" Anvers în Belgia, CNA Mexico City (Centro Nacional de las Artes), Teatro Esperanza Iris, Tabasco și Teatro J.Clavijero din Veracruz, Mexic.

Este laureată a unor competiții internaționale printre care Concursul Internațional "Lorry Wallfish" și Premiul "George Enescu" pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de G. Enescu, precum și Premiul "Remember Enescu" în cadrul Concursului "Mihail Jora". Este finalistă a Concursului "Maria Canals 55th Internațional Competition" în Barcelona. Între anii 2012-2014 este invitată în Mexic ca membră a juriilor internaționale pentru concursuri de pian și muzica de cameră.

Efectuează înregistrări pentru Radio România (București), concertează live pentru TVT Tabasco Television Villahermosa (Mexic) și înregistrează un CD la Aliud Records, Skarster Music Investments Olanda cu grupul "Spirale Piano Trio", care include lucrări de F. Mendelssohn-Bartholdy, D. Shostakovich, J. Van der Roost.

Din 2015 este membră a Filarmonicii de Stat Sibiu, în calitate de solistă instrumentistă. Tot în 2015 inițiază și Stagiunea Camerală "Florescu-Fernandez and Friends", împreună cu violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev, la Sibiu.


Ștefan Novak, dirijor

Născut la data de 25 aprilie 1973 în localitatea Pâncota, județul Arad. A început să studieze muzica la vârsta de 6 ani cu un violonist amator. A continuat la Școala Generală cu profil de Artă din Arad și Liceul de Muzică din Cluj-Napoca.

Este licențiat la două facultăți ale Academiei de Muzică "Gh. Dima" din Cluj-Napoca, în anul 1997 la Facultatea de Interpretare Muzicală, specializarea Violă, și în anul 2003 la Facultatea Teoretică, specializarea Dirijat Orchestră, iar în anul 2006 finalizează studiile de masterat la specializarea Stilistică Dirijorală.

În tot acest timp a mai participat la cursuri de dirijat din țară și din străinătate. După un an petrecut la Filarmonica de Stat din Târgu-Mureș ca instrumentist-violă, din toamna anului 1996 devine membru al Orchestrei Simfonice din Satu Mare în calitate de artist instrumentist, iar din 2004-2005 în calitate de dirijor.