Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Auner Quartett - tinerele stelele ale muzicii camerale austriece la Sibiu

Publicat: joi, 15 Octombrie 2020 , ora 12.25


Dublu concert dedicat Zilei Naționale a Austriei

Muzica lor este ca o "bijuterie" șlefuită cu "o precizie minuțioasă" (Die Presse/Der neue Merker). Cu prilejul Zilei Naționale a Austriei, ansamblul de coarde austriac aflat în cea mai puternică ascensiune pe scena internațională muzicii de cameră, Auner Quartett, și invitatul său special, clarinetistul Simon Reitmaier, vor oferi două concerte extraordinare la Sibiu, la invitația Ambasadei Austriei la București, a Forumului Cultural Austriac București și a Filarmonicii de Stat Sibiu. Concertele se vor desfășura în data de 23 octombrie, la orele 17.00 și 19.00, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu (Strada Cetății 3-5, Sibiu).

Fapt mai puțin obișnuit, cele două concerte vor avea programe diferite. Pentru concertul de la ora 17.00, muzicienii austrieci au pregătit Cvartetul de coarde Op. 18/4 în Do minor de Ludwig van Beethoven și Cvintetul pentru clarinet și coarde în La major de Wolfgang Amadeus Mozart. În concertul de la ora 19.00, în program figurează Cvintetul pentru clarinet și coarde de Egon Wellesz și, din nou, Cvintetul pentru clarinet și coarde în La major de Wolfgang Amadeus Mozart.

Bilete - ora 17.00 - https://www.iabilet.ro/bilete-sibiu-recital-cameral-60625/; ora 19.00 - https://www.iabilet.ro/bilete-sibiu-recital-cameral-60629/

Informații în timp real - https://www.facebook.com/events/4739052349468870/

Dublul concert de la Sibiu este și o ocazie de a asculta pe viu unul dintre cele mai bune și mai valoroase instrumente din Europa. Liderul ansamblului, Daniel Auner, cântă la o vioară "d'Elia" de Giovanni Battista Guadagnini (1752) oferită de Banca Națională a Austriei, deținătoarea unei colecții de instrumente cu coarde de excepție.


Cvartetul Auner este format din violoniștii Daniel și Barbara Auner, violistul Nikita Gerkusov și din violoncelistul Konstantin Zelenin. Pentru concertele de la Sibiu, ansamblul are ca invitat pe violistul Gabriel Iscuissati, instrumentist virtuoz originar din Brazilia si stabilit la Viena, care îl înlocuiește pe Nikita Gerkusov.

Câștigător al competiției Eugène Ysaÿe de la Liége (Belgia), Auner Quartett face parte din elita scenei muzicale internaționale. Consacrând pentru prima oară o copertă unui ansamblu austriac, selectivul Performing Arts Yearbook of Europe i-a ales pe tinerii membri ai cvartetului , care aduc în fața publicului o "complementaritate muzicală perfectă". Pentru excelența prestației sale, Auner Quartett a devenit ambasador al culturii austriece 2020/2021, în cadrul programului #NASOM - New Austrian Sound of Music. Acest program a fost creat și se desfășoară la inițiativa Ministerului federal austriac al Afacerilor Europene și Internaționale, în parteneriat cu Centrul austriac de informare muzicală - mica-music Austria și Austrian Music Export.

Apreciat pentru "siguranța stilistică și disponibilitatea pentru emoție ale celor patru membri ai săi, pentru care repertoriul cameral este esența muzicii per se ..." (Radio Ö1, "Intrada"), Auner Quartett își conduce întotdeauna ascultătorii cu "delicatețe și rafinament" prin momentele marcante ale istoriei muzicii. În continuitatea vechii tradiții vieneze a concertelor de salon, ansamblul prezintă, de cinci ani deja, recitaluri extraordinare în unele dintre cele mai prestigioase și pretențioase săli de concert ale Austriei și ale Europei, fiind totodată invitat special în festivaluri de renume de pe cinci continente.


Invitatul special al concertelor de la Sibiu, din data de 23 octombrie, este clarinetistul Simon Reitmaier.

Cu un sunet "ceresc și călduros în toate registrele, amestecând sensibilitate și strălucire tehnică" (după cum apreciază critica austriacă), Simon Reitmaier este unul dintre cei mai apreciați clarinetiști ai tinerei generații de muzicieni austrieci.

Născut în Tirol, muzicianul a studiat clarinetul la Universitatea Mozarteum din Salzburg și este câștigătorul a multor competiții naționale și internaționale de renume. Simon Reitmaier are o activitate susținută în zona muzicii de cameră alături de ansambluri sau membri ai unor orchestre precum Auner Quartett, Filarmonicile din Viena și Berlin, NDR Hamburg, RSO Vienna, Salzburg Soloists, Antonio Lysy, Joji Hattori, Christoph Traxler etc.

După debutul de la Carnegie Hall (2013), alături de Mahler String Quartet, Simon Reitmaier a devenit un obișnuit al sălilor de concert europene, dar și din Japonia, Taiwan, Federația Rusă, SUA. Succesul albumului său "In breath of time - music for clarinet solo" (2015), i-a determinat pe mai mulți compozitori contemporani să creeze lucrări speciale pentru el, precum celebrul Kalevi Aho (Solo XIV, apariția CD-ului fiind prevăzută pentru primăvara 2021).

Din discografia sa fac parte premiera mondială a concertului pentru clarinet "Anelysion", al compozitorului austriac contemporan Franz Baur (CD Naxos, cu ansamblul tirolez Innstrumenti, 2016), dar și "Clarinet quintets by W.A. Mozart, M. Reger and E.L. Leitner" (cu Auner Quartett, 2017).

Credite foto - ©Nadia Alexandrowa, ©Simon Reitmaier