Arhivă : Agenda de concert Înapoi
Gabriel Croitoru și Vioara lui Enescu în turneu național cu Integrala sonatelor pentru vioară și pian de Beethoven
După concertele din iunie și septembrie, în aer liber și în săli din București, Focșani, Bârlad, Tecuci, violonistul Gabriel Croitoru alături de pianistul Horia Mihail și Vioara lui Enescu revin cu prima etapă a turneului național din această toamnă, începând din 17 octombrie la Ploiești, Slatina, Craiova și București.
Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită "Catedrala", pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Național "George Enescu") și pianistul Horia Mihail prezintă pe scene din întreaga țară celebrele sonate pentru vioară și pian de Ludwig van Beethoven, a căror integrală o vor realiza în această toamnă la Sala Radio, sub semnul aniversării Beethoven 250, live, on air și on line.
În primele recitaluri, programate pe 17 octombrie, ora 19, în Sala Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești, 18 octombrie, ora 19, la Centrul cultural "Eugen Ionescu" din Slatina și 19 octombrie, ora 19, în Sala Filarmonicii "Oltenia" din Craiova, vor putea fi ascultate live sonatele pentru vioară și pian nr. 3 în Mi bemol major, op. 12, nr. 4 în la minor, op. 23 si nr. 7 în do minor, op. 30 de Ludwig van Beethoven.
Seria se va încheia pe 20 octombrie, ora 19, la Sala Radio, de unde concertul va fi transmis on air și on line pe frecvențele și siteurile posturilor Radio România Cultural și Radio România Muzical.
Inclasificabil în interiorul propriei sale creații, Beethoven este în aceași situație dacă ne raportăm la categoriile istorice. Clasic sau romantic? Beethoven pare să depășească fără greutate aceste alternative în care încercăm să-l închidem. La hotarele a două universuri spirituale, creația lui se sustrage, prin natura ei, istoriei: singulară, permanent aflată în prezent, această creație este modernă, definește, clarifică, concretizează noțiunea însăși de modernitate - noțiune pe care, la rândul său, omul modern o explică, o recrează, o modelează în limbajul lui propriu. În dialogul pe care fiecare generație, fiecare individ îl are cu opera beethoveniană, aceasta se arată mai actuală și mai inovatoare ca niciodată.
A trecut peste un secol de când George Enescu străbătea țara în timpul Primului Război Mondial alături de vioara sa, pentru a-și duce muzica către cei bolnavi, răniți în război, oameni aflați în necazuri și nevoi. Același instrument - grație altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la "Catedrala", cum este denumită celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu - participă la aceeași nobilă misiune: aceea de a duce muzica în întreaga țară, acolo unde este mai mare nevoie de ea.
Gabriel Croitoru: "Am marea bucurie de a fi câștigat în urmă cu mai mulți ani dreptul de utilizare a viorii "Catedrala", construită de Giuseppe Guarneri, supranumit "del Gesu" care i-a aparținut Maestrului, aflată astăzi în custodia Muzeului Național "George Enescu". Nu cred că există bucurie mai mare decât aceea de a fi parte din viața unui instrument de o asemenea valoare, care a trecut în cele trei secole de existență prin mâinile foarte multor violoniști de excepție. Spun de excepție, prin prisma felului în care s-a păstrat acest instrument, știut fiind faptul că orice instrument cu corzi trebuie cântat pentru a-și păstra și chiar îmbunătăți calitățile sonore. Lemnul - de proveniență românească, se pare - din care au fost construite aceste viori, s-a uscat în timp, dar, în același timp, vibrând odată cu sufletele celor care l-au mânuit de-a lungul anilor, a evoluat. Această vibrație încă se transmite către cei care vin să ne asculte în sala de concert sau în turneele pe care le-am întreprins în ultimii ani alături de pianistul Horia Mihail. Turneul "Vioara lui George Enescu", devenit deja un brand, a bucurat sufletele multor oameni veniți să ne asculte poveștile despre instrument, despre lucrările interpretate și, nu în ultimul rând, despre continuarea tradiției pe care George Enescu a deschis-o acum mai bine de un secol, aceea de a aduce alinare, un strop de muzică bună, acolo unde nu ar fi avut acces, adică la sate, prin parcuri și prin licee."
Dacă la primele ediții sondam teritoriul virgin al căminelor culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colțuri ale României, unde sunetul muzicii clasice nu ajunsese niciodată, au fost mai apoi turnee în care vioara lui Enescu a mers în căutarea pianelor călătoare lăsate în diferite orașe ale țării de Horia Mihail și, evident, la Sala Radio. Și ani în care a ajuns să cânte la Beijing, la Londra, în Spania, Portugalia. Iar în 2021 se pregătește să ajungă la Tokyo. Turneul național Vioara lui Enescu va continua în octombrie - noiembrie 2020.
Sâmbătă, 17 octombrie - Ploiesti, Sala Filarmonicii "Paul Constatinescu"
Duminică, 18 octombrie - Slatina, Centrul cultural "Eugen Ionescu"
Luni,19 octombrie - Craiova, Sala Filarmonicii "Oltenia"
Marți, 20 octombrie - București, on air si online de la Sala Radio
Integrala Beethoven - I
L. van Beethoven:
Sonata nr. 3 în Mi bemol major, op. 12
Sonata nr. 4 în la minor, op. 23
Sonata nr. 7 în do minor, op. 30
Producător: Pro Contemporania
Coproducători : Radio România și TVR 3
Cu sprijinul: JTI, ALRO Slatina, Nucleo, Piccolo Maestro, Senia Music, ORKLA Foods, Muzeul Național "George Enescu", Mercure Hotels, The Culture Hub
Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, The Culture Club.
Parteneri culturali : Primăria Capitalei, prin creart - Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Centrul pentru Cultură și Arte "Carmen Saeculare", Consiliul Județean Neamț, Fundația Pelin din Tecuci, Hubart Agency SRL, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad, Filarmonica "Paul Constatinescu" din Ploiești, Centrul cultural "Eugen Ionescu" din Slatina, Filarmonica "Oltenia" din Craiova, Orchestrele și Corurile Radio România.