Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Timișoara - MicroCosmosul nostru muzical

Publicat: marți, 8 Septembrie 2020 , ora 12.16


Artiști iubiți de întreaga Europă și muzicieni din mari orchestre ale lumii, precum Berliner Philharmoniker și Mahler Chamber Orchestra, ajung la Timișoara

Noul anotimp este însoțit de culorile calde ale concertelor de muzică clasică planificate în cadrul celei de-a treia ediții a EUFONIA Festival - cel mai important festival de muzică clasică de cameră din vestul României.

În perioada 13-27 septembrie, orașe precum Timișoara, Arad, Lipova și Caransebeș devin un conglomerat de MicroCosmosuri muzicale  ce invită publicul meloman spre visare. Peste 20 de evenimente, incluzând recitaluri, concerte educaționale, masterclass-uri pentru tineri muzicieni, conferințe, workshop-uri și intervenții de muzicoterapie.

Primele concerte din cadrul acestei ediții au fost lansate online, pe pagina de Facebook a festivalului, doritorii putând achiziționa bilete pentru patru evenimente inedite: "Pe aripile muzicii", "Nocturne" și "À la Roumaine" (2 concerte susținute în aceeași seară).

Eufonia Festival, aflat deja la cea de-a treia ediție, este născut din dorința Asociației Tribul Artistic, sub direcția artistică a violonistului Vlad Popescu (violonist și membru fondator al Cvartetului Furiant), de a contribui la dezvoltarea unei dimensiuni cultural-educative a regiunii Banat, dorind includerea muzicii clasice de cameră în circuitul cultural regional.

MicroCosmosul nostru, al tuturor

Cosmosul EUFONIA este format din concerte, masterclass-uri și concerte educaționale, evenimente ce aduc laolaltă comunități unite de muzică și dorința de a fi împreună într-o perioadă în care distanțarea socială lasă spații goale între oameni, suflete. Poveștile evenimentelor din spatele acestor micro-evenimente sunt dovada faptului că micile comunitățile pot mișca lumea chiar și atunci când pare că ea stă pe loc.

Concertele din acest an sunt susținute de artiști renumiți, apreciați în întreaga Europă: Valentin Răduțiu - unul dintre cei mai apreciați violonceliști ai momentului (cântă pe un violoncel Francesco Ruggieridin 1686, Cremona), Marko Zupan - flaut, Barbara Stegemann - oboi, Tomaz Mocilnik - clarinet, Andrej źust (corn) - membru în una dintre cele mai renumite orchestre ale lumii, Berliner Philharmoniker,și Per Rundberg - pian.

În cadrul concertului din 19 septembrie, "À la Roumaine",Valentin Răduțiu și Per Rundberg vor interpreta o parte din Sonata pentru violoncel și pian (Nr.2, Op. 26) scrisă de George Enescu, o lucrare expansivă presărată cu motive tradiționale românești. Publicul îi poate asculta pe cei doi artiști care au înregistrat integral lucrarea "À la Roumaine"pentru albumul "Enescu: Complete Works for Cello & Piano", înregistrare considerată a fi una dintre cele mai bune realizate până în acest moment.

Printre artiștii internaționali care vor da glas emoției de a fi împreună în MicroCosmosul muzical al acestei ediții se numără și Rosanne Philippens - violonistă extrem de apreciată pe continentul European, care cântă pe o vioară "Barrere" Stradivarius din 1727, și Beatrice Muthelet - violistă și solistă a Mahler Chamber Orchestra. Cele două artiste desăvârșesc programul acestui an care se anunță generos în emoții și concerte.


Universul copiilor și al tinerilor muzicieni

Seria de masterclass-uri dedicate tinerilor muzicieni aduce la Timișoara 42 de tineri instrumentiști, care vor urma cursuri de măiestrie interpretativă coordonate de artiștii internaționali invitați, având oportunitatea de a concerta alături de mentorii lor în cadrul festivalului. Continuând seria recitalurilor inedite, nelipsite din programul festivalului sunt concertele educaționale dedicate copiilor din clase primare și gimnaziale. În doar 2 ani de activitate, EUFONIA a concertat în fața a peste 4.000 de copii din zona de vest a României, susținând importanța educației muzicale încă de la o vârstă fragedă.

Uimitoarea reacție a copiilor la muzica clasică, într-un concert educațional susținut în 2019 la Liceul de Artă "Ion Vidu": https://bit.ly/2ZiDMyF


Conferință și workshop-uri de Muzicoterapie

În 2019, EUFONIA a devenit primul festival care a inclus activități de muzicoterapie în programul său, acestea fiind organizate alături de Angelica Postu, fondatoarea Asociației Române de Muzicoterapie - primul institut român pentru muzicoterapie și specialist la Spitalul "Charite" din Berlin.

Anul acesta, Conferința de Muzicoterapie - Elemente de muzicoterapie pentru facilitarea comunicarii cu copii și adolescențiva avea loc în 14 septembrie de la ora 18.00, fiind dedicată pedagogilor și părinților, secțiunea dedicată muzicoterapiei incluzând și un Workshop de Muzicoterapie - Metode de muzicoterapie în psihopedagogia specială, care se adresează educatorilor, profesorilor, pedagogilor speciali și psihologilor pentru copii cu nevoi speciale. Principalul susținător al dimensiunii socio-educaționale a activităților organizate în secțiunea dedicată muzicoterapei, este Deutsches Kulturzentrum Temeswar - Centrul Cultural German Timișoara, datorită căreia EUFONIA Festival oferă 4 burse ce poate fi accesat de către specialiști.

*

Program EUFONIA 2020

Concerte cu artiști invitați



13 septembrie, ora 19:30 | Pe aripile muzicii

FABER, Splaiul Peneș Curcanul 4-5, Timișoara



14 septembrie, ora 18:00 | Conferință de muzicoterapie

Piața Alexandru Mocioni Nr.9, Timișoara



15-18 septembrie, ora 15.00 | Workshop-uri de muzicoterapie

Piața Alexandru Mocioni Nr.9, Timișoara



15 septembrie, ora 20:00 | NOCTURNE

Piața I.C. Brătianu Nr. 1, Timișoara (Curte interioară)



19 septembrie, ora 18:00 | À la Roumaine

Muzeul de Artă Timișoara (Curte interioară - intrare de pe Strada F. Mercy)



19 septembrie, ora 20:00 | À la Roumaine

Muzeul de Artă Timișoara (Curte interioară - intrare de pe Strada F. Mercy)



22 septembrie, ora 19:30 | Caleidoscop

FABER, Splaiul Peneș Curcanul 4-5, Timișoara



23 septembrie, ora 18:00 | MicroCosmos muzical

Episcopia Caransebeșului, Strada Episcopiei Nr. 11, Caransebeș



25 septembrie, ora 20:00 | Hommage à Enescu

Opera Natională Română Timișoara


26 septembrie, ora 11:00 | Universul copilăriei - concert educațional

Muzeul de Artă Timișoara (Curte interioară - intrare de pe Strada F. Mercy)



27 septembrie | MicroCosmosul nostru, al tuturor - concerte sociale în Timișoara

Concerte cu participanții la masterclass-uri



17 septembrie, ora 20:00 | MicroCosmosul tinerilor muzicieni

Filarmonica "Banatul" Timișoara, Sala Capitol



18 septembrie, ora 18:00 | MicroCosmos Muzical

Grădina de lectură a Bibliotecii Județene "Alexandru D. Xenopol", Arad



20 septembrie, ora 18:00 | MicroCosmos muzical

Basilica Maria Radna, Piața Avram Iancu Nr. 1, Lipova, Arad



21 septembrie, ora 20:00 | MicroCosmos Muzical

Concert susținut în Piața Unirii în colaborare cu Asociația Prin Banat, prin proiectul "Heritage of Timișoara: Cetate"



24 septembrie, ora 20:00 | MicroCosmos muzical

Concert susținut în Pavilionul din Parcul Botanic, Timișoara, în colaborare cu Asociația Prin Banat, prin proiectul "Heritage of Timișoara: Cetate"



26 septembrie, ora 20:30 | MicroCosmos muzical

Concert susținut în Balconul din Piața Sf. Gheorghe, Timișoara, în colaborare cu Asociația Prin Banat, prin proiectul "Heritage of Timișoara: Cetate"