Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Damian Drăghici și Taraful lu' Damian, Vlad Maistorovici și Diana Ionescu, Maia Morgenstern și Orchestra Teatrului Evreiesc de Stat, într-un concert-colaj de excepție: "APROAPE"

Publicat: marți, 1 Septembrie 2020 , ora 9.12


Teatrul de Artă București invită publicul la spectacolul-concert "APROAPE", o călătorie muzicală în timp, istorii și istorisiri, colaj de emoție cuprinzând muzică clasică, jazz și muzică klezmer - muzica tradițională a evreilor din Estul Europei.


Date:

4 septembrie, ora 20.00 - BUCUREȘTI, Grădina de vară amenajată la Școala Italiană Aldo Moro, str. Sfântul Ștefan nr. 24

6 septembrie, ora 19.00 - BREAZA, Prahova, str. Plaiului 75A

Spectacolul marchează finalul Stagiunii estivale"Teatru sub stele" - 29 iunie - 7 septembrie 2020 - și se dorește a fi precursor al Festivalului Interetnic APROAPE (Breaza - Prahova),a cărui ediție-pilot se află în stadiul de proiect.

Spectacolul este o celebrare a aducerii aproape, în vremuri în care distanțarea fizică nu poate anula bucuria de a fi împreună.


BUCUREȘTI, 4 septembrie - program:

Recital VLAD MAISTOROVICI & DIANA IONESCU (vioară, pian)
Erich Wolfgang Korngold - 4 Piese din muzica incidentală la "Mult zgomot pentru nimic" de Shakespeare
Ciprian Porumbescu - Balada
Camille Saint-Saëns - Introducere și Rondo Capriccioso
Recital DAMIAN DRĂGHICI și Taraful lu' Damian
Muzică lăutărească veche, "jazz-ul nostru românesc"


BREAZA, 6 septembrie - program:

Recital VLAD MAISTOROVICI & DIANA IONESCU (vioară, pian)
Erich Wolfgang Korngold - 4 Piese din muzica incidentală la "Mult zgomot pentru nimic" de Shakespeare
Ciprian Porumbescu - Balada
Camille Saint-Saëns - Introducere și Rondo Capriccioso
Recital DAMIAN DRĂGHICI și Taraful lu' Damian
Muzică lăutărească veche, "jazz-ul nostru românesc"

Recital MAIA MORGENSTERN și Orchestra Teatrului Evreiesc de Stat - Bogdan Lifșin, Rodica Doija, Feras Sarmini, Sergiu Marin, Mihai Pintenaru, Radu Gheorghe
Muzică tradițională evreiască


BILETELE se găsesc în rețeaua Eventbook.


ARTIȘTII

DAMIAN DRĂGHICI ar putea reprezenta, cu ușurință, definiția sentimentului de uimire, de încurcătură în gânduri, de bruiere a simțurilor, în cel mai bun și profund sens. Este un muzician desăvârșit, ce poate îmbina diverse și numeroase stiluri muzicale, într-un ansamblu sonor sofisticat.

Și-a început cariera muzicală încă de la 3 ani, prin traiectoria deja scrisă și urmată de familia sa, conform datinilor sociale țigănești (și nu numai), studiind țambalul, pianul, toba, basul și altele. La 10 ani, bunicul său îi face cunoscut naiul, instrumentul profetic, cel care l-a și consacrat pe Damian Drăghici. Din adolescență, și-a creat propriul drum, intuindu-și măreția și prin talentul de compozitor.

Precum un dictando în modelarea propriei vieți, a fugit din țară la 18 ani, să se descopere prin suișuri și coborâșuri. Ajungând în Grecia, strălucește suficient de tare încât să fie descoperit. La scurt timp după, îi este oferită o bursă integrală de studiu la Berklee College of Music din Boston, USA . De aici, universul întreg s-a transformat. Și-a ales calea, poate neștiind, prin vocea generațiilor de muzicieni din familia sa.

Damian Drăghici este primul român care a absolvit Berklee College of Music din Boston - Magna Cum Laude. Alături de Sony Music, devine cunoscut și celebru în Europa, apoi la nivel mondial.

Între 1993-2019 înregistrează peste 20 de albume solo, interpretând diferite stiluri muzicale, folclor, pop instrumental, new age, world music și muzică jazz la nai. A fost artist invitat pe albumul "Winter solstice", aparut în 2006 și premiat cu un premiu Grammy.

A cântat pe mari scene ale lumii, alături de Joe Cocker, Zucherro, Cyndi Lauper, James Brown si Shaggy.

În 2006, creează proiectul "Damian & Brothers" cu care lansează mai multe albume - "Filarmonika Romanes - Magdalena", "Gypsy Rock: Change or Die" , "RoManiac", alături de alți 24 de artiști consacrați în România și susține peste 600 de concerte.

În 2001, susține un concert de excepție, în Piața Constituției, pe o scenă gigantică de 828 m2 - "Damian's Fire", la care participă 150 de muzicieni, membri ai London Symphonic Orchestra, și adună peste 70 000 de spectatori. (www.damiandraghici.ro)

Pe 4 și 6 septembrie, Damian Drăghici și Taraful lu' Damian vor spune povestea robilor lăutari, prin muzica ruptă din sufletele oamenilor care au suferit și care au dus mai departe tradiția cântecului și a suferinței. Paradoxal, o traumă transgenerațională a dat naștere unui gen muzical trendy oricând și în orice context, ce astăzi ne transmite o stare de bine.

"Muzica cu care am crescut, muzica ce ne-a învățat de mici copii cum să fim dezinhibați, muzica care ne-a arătat cum părinții noștri și familiile noastre se pot transforma atunci când o ascultă și ce poate scoate din sufletul lor. Acesta este jazz-ul nostru românesc așa cum bebop-ul este muzica lăutărească a americanilor. Respect robilor lăutari care urlau și plângeau de durere fără ca ei să fie conștienți că bocetul lor va fi apreciat și iubit după sute de ani." (Damian Drăghici)


VLAD MAISTOROVICI, nonconformist violonist-compozitor-dirijor, are o activitate internațională ca solist și muzician de cameră, cu un repertoriu care se întinde de la Bach la Turnage, prin Enescu și Freddie Mercury. Compozițiile sale sunt interpretate de orchestre și artiști de talie mondială.

Ca solist concertist, interpretările lui Vlad Maistorovici se bazează pe "siguranță tehnică, dublată de disponibilitatea artistică de a împinge barierele până ce ies scântei" (Musicweb International, despre debutul său la Wigmore Hall Londra). Laureat al concursurilor internaționale, a concertat pe mari scene ale lumii, cum ar fi Wigmore Hall Londra, Purcell Room, Queen Elisabeth Hall, Cadogan Hall, The Sage Gateshead, Salle Flagey Bruxelles, Kulturhaus Helferei Zurich, Sala Mare a Conservatorului din Sankt Petersburg, Merkin Hall New York, Ateneul Român.

Compozițiile lui Vlad Maistorovici sunt căutate și apreciate. "Atrăgătoare și răsunătoare" (Musical America), plină de "contraste vii" (London Financial Times) și caracterizată prin "plasticitate a exprimării", muzica sa figurează în repertoriul unor orchestre și artiști de talie mondială.


DIANA IONESCU, pianistă, ambasadoare a culturii române peste hotare și premiată pentru contribuția sa la relațiile româno-britanice, este considerată una dintre cele mai fermecătoare interprete ale generației sale. (www.icr.ro)

Câștigătoare a Marelui Premiu al Concursului Internațional de Pian George Enescu 2001 și ultimul pianist român care a reușit această performanță, Diana Ionescu se bucură de o activitate internațională ca solistă, muzician de cameră, educator și director de festival. A fost distinsă cu Premiul Alexis Weissenberg și Premiul EWLE al Radioului Elvețian pentru Best Live Recording, Premiul II la Missouri Southern International Piano Competition SUA și Concursul Internațional Lory Wallfisch, Glass Sellers Trophy și Premiul I la Romantic Piano Competition Londra, cât și cu Diploma Ambasadorului pentru servicii aduse culturii românești în străinătate.

A apărut ca solistă în recitaluri sau ca muzician de cameră pe marile scene ale lumii, ca Wigmore Hall, Purcell Room, Queen Elisabeth, Royal Festival Hall, Barbican Hall, LSO St. Luke's, St. Martin in the Fields, Royal Opera House Covent Garden, The Sage Gateshead, CBSO Birmingham, St. George's Bristol, Salle Flagey Bruxelles, Chapelle Reine Elisabeth, Conservatorul din Bruxelles, Teatro La Fenice Veneția, Atheneul Român, Sala Radio, Merkin Hall New York. Este invitată a festivalurilor internaționale Progetto Martha Argerich Lugano, Verbier Festival, St. Prex Classics, Kammermusikfest Sylt 2014, Highgate International Chamber Music Festival, Beethoven Festival London, Newbury Spring Festival, Shakespeare Festival, Festivalul Internațional George Enescu, Festivalul Internațional Sibiu/Hermannstadt, Kyoto Young Musicians.

Dianei Ionescu i s-a decernat "Diploma Ambsadorilor" pentru contribuția la parteneriatul cultural româno-britanic. (www.icr.ro)


MAIA MORGENSTERN este un simbol al filmului și teatrului românesc, cunoscută, în lumea anglofonă, pentru rolul Maria, din filmul The Passion of the Christ, de Mel Gibson, iar în România, la nivel național, pentru rolul Nela din filmul Balanța. Printre rolurile sale notabile, din ultimii ani, într-o producție în limba română, se numără cel din spectacolul Îngerul Albastru, de la Teatrul Odeon din București. În 2001-2002 a interpretat, cu mare succes, Lola Lola, personajul făcut faimos de Marlene Dietrich. În același timp, ea a interpretat-o și pe Kathleen Hogan din Park Your Car in Harvard Yard de Israel Horovitz, într-o producție în limba română montată la Teatrul Evreiesc de Stat.
Maia Morgenstern este, în prezent, Directoarea Teatrului Evreiesc de Stat și poate fi văzută atât în producțiile teatrului, cât și în producții independente.Demonstrând frumusețea muzicii evreiești, recitalul prezentat de artista Maia Morgenstern și Orchestra Teatrului Evreiesc de Stat pe 6 septembrie, la Breaza, cuprinde cele mai vesele cântece folclorice evreiești. Klezmer, orații de nuntă, cântece de leagăn, de joc, de dragoste, de petrecere, lăutărești, satirice, într-un mix muzical din care răzbat exuberanța, bucuria, veselia. Recitalul ne amintește cu optimism, speranță și voie bună că avem moșteniri culturale impresionante, pe care trebuie să le prețuim.


BILETELE se găsesc în rețeaua Eventbook. Primirea spectatorilor la reprezentația de la București se face începând cu ora 19.30, iar la reprezentația de la Breaza, începând cu ora 18.45. Accesul este permis cu respectarea obligatorie a regulilor sanitare: purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor la intrare, păstrarea distanței de minimum 1,5m.