Arhivă : Agenda de concert Înapoi

AUDIO. Începe ediția din 2020 a Concursului Internațional 'George Enescu'

Publicat: vineri, 28 August 2020 , ora 19.21

Conferința de presă care a marcat deschiderea oficială a ediției din acest an a Concursului Internațional "George Enescu" s-a desfășurat, asemenea primelor faze ale competiției, online. Vineri, 28 august 2020, de la ora 14:00, pe site-ul www.festivalenescu.ro, jurnaliștii și publicul au putut participa la două sesiuni moderate de directorul de comunicare Oana Marinescu.


Prima sesiune a conferinței de presă fost dedicată prezentării organizării și desfășurării Concursului Internațional "George Enescu" 2020. Am ascultat intervenții semnate de Sergiu Nistor - Consilier prezidențial pe probleme de cultură, Liliana Staicu - Directorul Orchestrelor și Corurilor Radio România, Doina Gradea - Președinte-Director General al Societății Române de Televiziune și Mihai Constantinescu - Directorul executiv al Festivalului și Concursului Internațional George Enescu.

Mihai Constantinescu: "Din luna aprilie ne tot gândim cum să rezolvăm problema concursului, cum nu trebuie să-l anulăm, cum trebuie să găsim niște soluții pentru ca tinerii care s-au înscris - mulți, peste 300 de tineri la cele patru secțiuni ale concursului - să aibă posibilitatea să evolueze în fața publicului, în fața juriului, pentru că ei s-au pregătit pentru acest concurs important care face parte din Federația Internațională și este printre primele concursuri internaționale în acest moment."

Co-producător al Concursului Internațional "George Enescu", Radio România se implică și anul acesta în susținerea competiției. Cum anume, aflăm de la Liliana Staicu - Directorul Orchestrelor și Corurilor Radio România: "Este o tradiție dar și o onoare să ne aflăm în acest fel alături de cel mai important brand cultural românesc. Fiecare prezență a radioului public alături de Concursul și de Festivalul Enescu a fost importantă și relevantă. Dar cred că în acest an însemnă ceva mai mult, pentru că acum, cu atâtea provocări pentru toate domeniile și, mai ales, pentru domeniul cultural, faptul că ne aflăm astăzi aici, înaintea deschiderii uneia dintre extrem de puținele competiții internaționale care se mai desfășoară, reprezintă cred o victorie în sine, o victorie a artei, a frumosului, a emoției împotriva pandemiei. Radio România va reflecta jurnalistic etapele concursului derulate exclusiv online, urmând ca parte dintre înregistrările competitorilor să fie difuzate și la Radio România Muzical. Iar anul viitor, în momentul reluării concursului, sperăm în sala de concert, vom reveni în direct cu transmisiuni pentru ascultătorii din țară și de peste hotare, pentru că, așa cum știți, relația noastră cu Uniunea Europeană de Radio ne permite să oferim pentru ascultătorii din întreaga lume înregistrările concursului."

A doua sesiune din cadrul conferinței de presă, intitulată "Muzică și experiență culturală: promisiunea Concursului Enescu 2020", i-a avut protagoniști pe muzicienii concertului de deschidere a competiției - dirijorul Josep Caballe Domenech, violonista Gyehee Kim, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianista Viktoria Vassilenko (toți trei laureați ai competiției), precum și compozitorii Dan Dediu și Alexandru Ștefan Murariu (de asemenea laureați ai edițiilor precedente).

Ultima intervenție a fost cea a dirijorului Vladimir Jurowski - Directorul artistic al Festivalului Internațional "George Enescu": "Anul 2020 a fost, până acum, o provocare enormă pentru noi toți. Un peisaj cultural internațional cândva înfloritor aproape a încremenit. Multe evenimente importante au fost anulate sau amânate. Laud decizia curajoasă a organizatorilor Concursului Internațional "George Enescu" de a continua și anul acesta competiția, în ciuda tuturor obstacolelor. Mulțumesc managementului pentru deciziile sigure luate rapid. Apoi, membrilor juriului internațional pentru decizia de a rămâne alături de noi, deși vor juriza într-un mod neobișnuit, pe baza unor înregistrări video. Bineînțeles, le mulțumesc și tinerilor muzicieni care s-au înscris în competiție, în număr mare, astfel demonstrând că dorința umană de a atinge excelența în artă poate fi mult mai puternică decât orice virus. Concursul Internațional "George Enescu" sunt sigur că va fi un eveniment major ce va aduce bucurie unui public și mai mare decât de obicei, pentru că mare parte din competiție va avea loc on-line, astfel că mai mulți oameni pot urmări desfășurarea sa decât de obicei, din sala de concert. Suntem creatorii propriei realități; am creat ceva zilnic pentru a ne asigura un viitor. Dar în acest mod ne-am asigurat că avem și un trecut. Fie, așadar, ca 2020, să rămână în amintirea tuturor nu ca anul virusului, al fricii sau al anulărilor, ci ca anul în care v-ați împlinit visul, anul în care ați participat la Concursul Internațional "George Enescu". Succes tuturor și mulțumesc!"

Reportaj realizat de Lucian Haralambie