Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Romanian Chamber Orchestra, singurul proiect care reunește diaspora acasă, încheie turneul 2020 cu un concert în Cluj

Publicat: vineri, 21 August 2020 , ora 12.50


Romanian Chamber Orchestra, singurul proiect care reunește diaspora acasă, se pregătește pentru primul concert susținut în Cluj, în 23 august de la 19.30, desfășurat sub bagheta Maestrului Cristian Măcelaru (câștigător al Premiului Grammy 2020) care va încheia și turneul din acest an al orchestrei.

Ansamblul ce reunește 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, a devenit anul acesta și prima orchestra digitalizată din România: toți muzicienii cântă integral de pe suport digital, de pe tablete.

De asemenea, Romanian Chamber Orchestra este printre puținele orchestre din lume care desfășoară un turneu în contextul pandemiei cu COVID-19.


Turneul Romanian Chamber Orchestra a debutat la Timișoara, în 18 august, cu un concert în aer liber, urmat de alte două concerte susținute la București: în fața Ateneului Român - concert inclus în cadrul Festivalului "Vara Magică" și la Sala Radio în cadrul seriei "Moștenitorii României Muzicale" - un concert cu porțile închise transmis în direct pe postul Radio România Muzical, precum și pe posturile din rețeaua European Broadcasting Union (în 56 de țări).

Asociația Tribul Artistic, organizatorii proiectului, au dedicat transmisia prin LIVE stream, realizată pe pagina de Facebook a orchestrei și a partenerilor Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, tuturor celor care nu au putut participa la concert (dat fiind contextul pandemiei cu COVID-19), dar au dorit să fie alături de orchestră. Romanian Chamber Orchestra s-a înclinat în fața unei săli goale, în absența aplauzelor, în fața spectactorilor care erau prezenți doar în sala de concerte digitală - un moment teribil de emoționant pentru muzicienii din orchestră.

Romanian Chamber Orchestra va încheia ineditul turneu în data de 23 august, la Cluj, cu un concert susținut la Vechiul Casino din Parcul Central "Simion Bărnuțiu". Orchestra, reunită sub semnul armoniei, invită publicul meloman să participe la concerte cu valențe tămăduitoare susținute într-un context în care atipicul cotidian pune la încercare întreaga umanitate. Concertul este organizat alături de Consulatul Onorific al Republicii Kazahstan, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, fiind inclus în programul evenimentului "Zilele Culturale ale Republicii Kazahstan".

Program concert 2020

Concertele ființează printr-un program ce transpune publicul într-un univers plin de emoție: concertul debutează într-o notă gravă cu lucrarea lui Franz Schubert ("Fata și moartea") care aduce în fața publicului o temă ce definește contextul actual: lupta pentru viață și constanta prezență a morții; se continuă cu o primă audiție absolută, "IOC", compusă de Alin Constantin Chelărescu, care trezește spiritul ludic, reamintind de importanța jocului care este prezent în momente-cheie din viața noastră (botez, naștere, căsătorie). Ultimul opus propus, Serenada Op. 22 de Antonín Dvoűák, finalizează periplul emoțional în care a fost antrenat publicul cu o serenadă pentru coarde, o invitație muzicală ce încheie seara sub semnul emoțiilor exuberante: fericire, entuziasm și bucurie. Lucrarea "IOC" a fost selectată în urma apelului pentru compoziții deschis tinerilor compozitori români, cu vârsta cuprinsă între 18-40 de ani.

Maestrul Cristian Măcelaru

Născut la Timișoara în anul 1980, Cristian Măcelaru a studiat vioara la Liceul de Muzică "Ion Vidu" și apoi vioara și dirijatul în America, la Interlochen Arts Academy din Michigan, University of Miami din Florida și la Rice University din Houston. Cariera de dirijor și-a început-o alături de Orchestra din Philadelphia, ansamblu pe care l-a dirijat începând cu anul 2010 de peste 100 de ori. În prezent, Cristian Măcelaru este recunoscut pe plan mondial drept unul dintre cei mai importanți dirijori ai generației sale, fiind dirijorul principal al Orchestrei Radio din Köln și, începând cu 2021, directorul artistic al Orchestrei Naționale a Franței, câștigător al Premiului Grammy (2020).


***

Film documentar - Muzica mai aproape de tine

Filmul documentar "Romanian Chamber Orchestra - Muzica mai aproape de tine", o producție ce se desfășoară sub semnul emoției, prezintă poveștile muzicienilor care fac parte din această orchestră și urmărește parcursul ansamblului Romanian Chamber Orchestra care a avut debutul în 2019. Acesta poate fi urmărit aici: https://bit.ly/2YOuomM


*

Organizatori eveniment: Asociația Tribul Artistic, Consulatul Onorific al Republicii Kazahstan, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca

Proiect cofinanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, Casei de Cultură a Municipiului Timișoara