Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Promenada Operei - O călătorie muzicală ajunsă la cea de-a zece ediție, revine anul acesta pe esplanada Operei Naționale București

Publicat: luni, 17 August 2020 , ora 10.37

Opera Națională București, instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii, în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 prin Centrul Cultural și de Tineret "Ștefan Iordache" prezintă pe esplanadă cea de-a zece ediție a evenimentului "Promenada Operei".

Stagiunea Estivală a Operei Naționale București, intitulată "Seri de Operă Estivale", face parte din SAMER 2020 - Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României 2020, proiect intițiat de Ministerul Culturii. Pentru mai multe detalii puteți consulta link-ul următor: http://www.cultura.ro/ministerul-culturii-lanseza-samer-2020

Muzica, limbajul universal pe care toate popoarele lumii îl vorbesc, indiferent de cultură, religie, etnie; muzica, mereu misterioasă și unică se va lăsa mângâiată de aplauzele publicului bucureștean.

Promenada Operei va etala o pleiadă de soliști ai Operei Naționale București - unii dintre ei deținătorii unor impresionante palmarese profesionale - precum: Iulia Isaev, Daniel Magdal, Simona Neagu, Mihaela Ișpan, Alin Stoica, Irina Iordăchescu, Dan Indricău, Cătălin Toropoc, Veronica Anușca, Sidonia Nica, Lucian Petrean, Sorana Negrea, Oana Andra, Iordache Basalic, Lucian Corchiș, Adrian Mărcan, Liviu Indricău, Marius Boloș, Ion Dimieru, Cristina Fieraru, Monica Luca. Își dau concursul corul, pregătit de maestrul Daniel Jinga și orchestra teatrului liric. Regia poartă semnătura Cristinei Cotescu, asistent de regie va fi Alexandru Nagy, iar prezentator va fi Bogdan Chenciu.

Acestora li se va alătura ansamblul de balet și prim balerinii Mihaela Soare și Bogdan Cănilă, Greta Niță și Robert Enache, Monica Petrică, Andra Ionete. Întregul eveniment se va desfășura sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

Acest veritabil regal liric va cuprinde o suită de capodopere muzicale, dintre care amintim aici numai câteva dintre ariile și duetele ce urmează a fi interpretate: Non piu andrai din opera Nunta lui Figaro de W.A. Mozart, Le veau d'or din opera Faust de Charles Gounod, La donna e mobile din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi, Habanera din opera Carmen de Georges Bizet, Largo al factotum din opera Bărbierul din Sevilla de Gioachino Rossini, Quando m'en vo din opera Boema de Giacomo Puccini, Ebben, Ne andro lontana din opera La Wally de Alfredo Catalani, Nessun dorma din opera Turandot de Giacomo Puccini.

Parfumul poveștilor de dragoste, a emoțiilor și pasiunilor ascunse printre partituri, se va lăsa simțit pe esplanada din fața Operei Naționale București.


Evenimentul se înscrie în categoria de proiecte menite a asigura accesul publicului la cultura de înaltă ținută, mai precis la genul liric de calitate, care este opera.

Biletele se pot achiziționa doar online, de pe http://tickets.operanb.ro/.

Accesul la eveniment se va realiza cu minim o oră înaintea evenimentului, în condiții de siguranță și respectând normele în vigoare în contextul actual al pandemiei cu virusul COVID-19.


Despre Opera Națională București

Cu o activitate de peste 99 de ani dedicată artei cântului, Opera Națională București, aflată în subordinea Ministerului Culturii, este prima scenă lirică a României.

De-a lungul timpului s-au afirmat pe scena Operei Naționale București nume strălucite de cântăreți, dirijori, balerini, scenografi și regizori. Opera Națională din București este o clădire emblematică a capitalei României având statut de monument istoric. Construcția este realizată între anii 1950-1952, fiind dată în folosință un an mai târziu. Proiectul este întocmit de către un colectiv pluridisciplinar sub conducerea prof. Arh. Octav Doicescu, care este autorul soluțiilor funcționale și de arhitectură.

A urmat o perioadă de mare expansiune artistică, în repertoriu fiind cuprinse și creații românești de certă valoare. Interpreții români au devenit binecunoscuți peste hotare, pe scene de renume mondial, mulți dintre ei fiind deținătorii unor importante premii la concursurile internaționale de canto.