Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Chopin și 'Cântecul nopții' polonez, în stagiunea online a Filarmonicii 'George Enescu'

Publicat: marți, 9 Iunie 2020 , ora 11.48

Joi, 11 iunie 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program Concertul nr. 1, în mi minor, pentru pian și orchestră, op. 11 de Frédéric Chopin și Simfonia nr. 3, op. 27 de Karol Szymanowski. Solist în prima parte este pianistul Lucas Krupinski, iar în partea a doua, tenorul Tomasz Zagorski. Corul Filarmonicii "George Enescu" a fost pregătit de maestrul Iosif Ion Prunner, iar concertmaistru invitat a fost Liviu Câșleanu. Concertul înregistrat în 16 noiembrie 2018 a fost organizat în colaborare cu Institutul Polonez și Ambasada Republicii Polone la București, fiind dedicat aniversării Centenarului Independenței Poloniei.

Dirijorul englez Alexander Walker afirmă despre programul polonez că include capodopere muzicale. "Pentru minunatul concert nr.1 pentru pian de Chopin, îl avem solist pe Lucas Krupinski, unul dintre cei mai interesanți tineri pianiști", declară acesta. La rândul său, pianistul Lucas Krupinski subliniază că a fost o mare bucurie să cânte alături de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" la Ateneul Român: "Publicul a fost foarte cald și a fost o imensă bucurie să lucrez cu dirijorul Alexander Walker, alături de care am cântat recent la Londra".

Realizată între anii 1914 și 1916 în timpul Primului Război Mondial, chiar înainte ca Polonia să-și dobândească independența, Simfonia nr. 3 a lui Szymanowski este una dintre cele mai importante lucrări muzicale ale secolului XX. "Necesitând un aparat orchestral și coral imens și un solist tenor, este cântată rareori. Inspirată de poemul extatic al lui Rumi, Cântecul nopții, lucrarea celebrează frumusețea nopților orientale, fiind influențată de explorările compozitorului în zona Orientului Mijlociu și de interesul lui față de sufism. Szymanowski combină elemente de muzică arabă cu armonii cromatice având rădăcinile în limbajul muzical al lui Wagner și Chopin, rezultatul fiind o muzică ce atinge climaxuri extraordinare. Construcția strălucitoare și evocativă de culori orchestrale creează la Szymanowski o lume sonoră seducătoare și irezistibilă", precizează dirijorul.

Concertul din luna noiembrie 2018 a fost organizat sub înaltul patronaj al președintelui Republicii Polone Andrzej Duda și al președintelui României Klaus Iohannis.