Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Sibiu, oraș european, solidar prin cultură!

Publicat: joi, 7 Mai 2020 , ora 9.16

Sibiu, oraș european, solidar prin cultură! Ne păstrăm optimismul, în aceste vremuri extrem de complicate! Pandemia cu care ne confruntăm dovedește că ne unește mai mult decât ne-am fi imaginat vreodată! Suntem departe unii de ceilalți, dar împreună, mai uniți ca niciodată! Radu Nechifor, alături de artiștii Filarmonicii de Stat Sibiu, cei ai Tetrului de Balet Sibiu, dar și reprezentanții Centrului pentru Creație "Junii Sibiului" și ai Casei de Cultură a Studenților, vor participa, de Ziua Europei, la un maraton cultural extraordinar desfășurat exclusiv online. 9 mai, Ziua Europei, va fi sărbătorită la Sibiu, în condiții speciale, în ton cu vremurile prin care trecem.

Nu renunțăm la cultură, chiar dacă pandemia de coronavirus ne ține, momentan, departe unii de alții. Profităm de beneficiile internetului și, într-un eveniment maraton, artiștii sibieni își unesc forțele pentru a transmite un mesaj de recunoștință, unitate și solidaritate față de toate cadrele din LINIA ÎNTÂI, indiferent că vorbim de cele sibiene, române sau europene. "Pornind de la ceea ce a replicat Churchill în timpul celui de-al doilea Război Mondial (atunci când Guvernul i-a propus tăierea fondurilor de la cultură pentru a-i transfera la armată): "Atunci, pentru ce luptăm?", lansăm un apel către luarea în calcul a următoarelor strategii de ieșire din criză, aplicabile instituțiilor culturale.

Dorim să punem accentul pe necesitatea urgentă a unei legislații dedicate domeniului cultural, adaptată noilor condiții care se prefigurează. Aceste strategii pun accentul pe acele instituții care desfășoară activitate cu public (filarmonici, teatre, opera, teatre de balet), fără a se limita la ele. Trecem prin vremuri care au adus schimbări fără precedent și devine din ce în ce mai clar că normalitatea va fi diferită. Îndemnul întregii perioade a fost către solidaritate, către grija față de celălalt, către ideea că doar ÎMPREUNĂ reușim. Aceste idei ne vor ghida viitorul. Muzicienii Filarmonicii de Stat Sibiu, au înțeles organic motivația construcției Uniunii Europene.

Unirea atâtor tipuri de artiști muzicieni într-un colectiv denumit Orchestră Simfonică nu putea fi decât o invenție europeană. Poate adevărul este invers. Modelul Uniunii Europene copiază modelul de organizare simfonic. Poate de aceea, societatea ar trebui să nu uite că echilibrul și ințelepciunea sunt apanajele culturale ale umanității si în momentele de criză personală sau socială avem nevoie de rafinarea emoțiilor și întărirea spiritului prin frumos și prin iubire." Cristian Lupeș - director Filarmonica de Stat Sibiu.

"Cu precădere în această perioadă realizăm importanța vitală pe care cultura și arta o au în viețile noastre. Acum, când tânjim cu toții după momentul deschiderii cortinei, sau după emoția finalului când îi aplaudăm în picioare pe dansatorii epuizați, dar pe ale căror chipuri se citește fericirea de a fi împărtășit cu noi din magia dansului, abia acum realizăm cât de mare e golul pricinuit de închiderea sălilor de spectacole. Cu toate acestea, actul artistic nu are cum să se sfârșească, deoarece doar arta ne poate hrăni acel sentiment vital de echilibru și certitudine. Teatrul de Balet Sibiu rămâne alături de publicul său adaptându-se situației actuale și este solidar cu întreaga comunitate artistică în îndeplinirea misiunii sale față de societate.", a declarat Ovidiu Dragoman-director Casa de Cultura a Municipiului Sibiu.

"Destinul omului este creația", spunea cândva Lucian Blaga. Preocuparea creativă a tinerilor, indiferent de domeniu continuă cu seninătate chiar dacă pare dificil. Deși acum este o perioadă a energiilor comprimate, este vremea acumulărilor care dă naștere unor proiecte diferite. Tinerii care activează în cadrul Casei de Cultură a Studenților Sibiu vor aduce publicului de acasă o serie de momente artistice menite să le deschidă sufletele și să le trezească speranța în această perioadă în care căldura sufletească adusă de cultură este absolut necesară. În așteptarea zile când vom putem intra în starea de normalitate și tot ceea ce este acum în lume va fi luat sfârșit, vă invit să vă ocupați timpul cu ceva frumos și bun, așa cum o facem noi. De Ziua Europei - un gând bun pentru toți oamenii, în special pentru cei greu încercați.", spune Liliana Popescu, director Casa de Cultură a Studenților Sibiu. "Suntem împreună: artiști, cadre din linia întâi, spectatori...

Împreună scriem viitorul nostru și al Uniunii Europene, împreună rămânem sănătoși! Pornind de la acest gând ne-am implicat în proiectul "Sibiu, oraș european prin cultură!", căci noi credem că viitorul e în mâinile noastre, viitorul își are rădăcinile în trecutul nostru, în ceea ce am clădit generație cu generație... Forța e în fiecare dintre noi și în moștenirea culturală atât de bogată de care ne bucurăm: muzica, teatrul, baletul, dansul popular, tradițiile, artele plastice, dansul modern - toate ne sunt imprimate adânc în suflet și în identitatea națională, din ele ne luăm speranța atât de necesară. Tocmai de aceea, în această perioadă dificilă este de datoria noastră, a artiștilor și specialiștilor din instituțiile de cultură, să fim uniți și să venim în sprijinul comunității cu proiecte culturale de calitate, derulate deocamdată online.

Astfel, de Ziua Europei, ne vom aminti împreună că unitatea europeană înseamnă moștenire culturală, înseamnă unitate în diversitate. Noi, sibienii, am demonstrat acest lucru încă din anul 2007 când am deținut, în premieră pentru România, titulatura de Capitală Culturală Europeană; o vom demonstra și acum de Ziua Europei, transmițând lumii întregi mesajul că viitorul nostru se clădește pe unitate, pe un trecut extrem de bogat și pe respectul pentru cei care luptă pentru sănătatea noastră. Acesta este modul nostru de a spune: La mulți ani, Europa! Mulțumim celor care luptă în linia întâi!", spune Silvia MACREA, Manager CJCPCT "Cindrelul-Junii" Sibiu.

Evenimentul LIVE va lua startul sâmbătă, la ora 10:00, și va cuprinde recitaluri și momente artistice succesive, susținute de Radu Nechifor, Robert Târnăveanu, Nelu Albu, Alina Bîcă, Adrian Nemțu, Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul de Balet Sibiu, Centrul pentru Creație "Junii Sibiului"și Casa de Cultură a Studenților. EVENIMENT ORGANIZAT EXCLUSIV ONLINE în acord cu măsurile dispuse de autorițăți cu privire la normele de prevenire a răspândirii coronavirusului.