Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Expoziția Enescu - O viață în imagini la Tinerimea Română - online, din 4 mai

Publicat: luni, 4 Mai 2020 , ora 11.57

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă " Tinerimea Română", este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be, în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariția simbolului culturii muzicale românești, George Enescu - compozitor, violonist, pianist, dirijor și ilustru profesor.

Această expoziție de fotografii este un omagiu pe care Centrul Național de Artă " Tinerimea Română" și muzicieni din cadrul Orchestrelor Naționale de Tineret ale României îl aduc geniului muzicii românești, George Enescu. S-a stins din viață la 4 mai 1955 la Paris, iar cu puțin timp înainte, el îi declara muzicologului francez Bernard Gavoty: "S-a sfârșit. Povestea aceasta începe acolo, departe, pe plaiurile Moldovei și se isprăvește aici, în inima Parisului. Pentru a merge din satul în care m-am născut spre marele oraș unde-mi sfârșesc zilele, am străbătut o cale anevoioasă, străjuită de copaci ce se pierd în zarea îndepărtată. A fost lung, desigur, acest drum. Cât de scurt mi s-a părut!"

A lăsa doar iconografia să vorbească despre o personalitate artistică a cărei cale de exprimare a fost prin excelență dedicată sunetului poate părea hazardat, dar comentariul profesorului și violoncelistului Marin Cazacu, manager al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română", care însoțește întregul film al expoziției bazat pe imaginile actuale ale expoziției și respectiv pe imaginile de arhivă ale turneelor Orchestrelor Naționale de Tineret surprinse de-a lungul timpului în diferite orașe ale lumii de Virgil Oprina, apropie privitorul de istoria personalității celui care rămâne un simbol al muzicii clasice românești.

"Discursul vizual pe care îl propunem, deocamdată doar prin intermediul acestui tur virtual și care conține peste 150 de fotografii și fotocopii după partituri, afișe sau alte documente, încearcă să recreeze crâmpeie din viața maestrului, traversând epoci ale formării și ale devenirii sale artistice.", declară Marin Cazacu. "Credem că prin această expoziție îi putem convinge și mai mult pe cei care încă nu au mers mai departe de audiția rapsodiilor, îi putem surprinde chiar și pe specialiști cu unele imagini inedite și îi putem convinge pe cât mai mulți de faptul că artistul și omul George Enescu, acum, la 65 de ani de la trecerea sa în neființă continuă să fie nu doar viu și actual ci și plin de un conținut care se va lăsa descoperit în viitor."

Expoziția a fost realizată cu sprijinul doamnei Cristina Cauteș, care a pus la dispoziție aceste fotografii și care în urmă cu 25 ani în urmă a inițiat ideea și realizarea acestui compendiu de imagini atât de importante pentru memoria spiritualității românești.

În această perioadă, Centrul Național de Artă "Tinerimea Română" continuă sub genericul Retrospectiva 2008 - 2020 la "Tinerimea Română", postarea unor înregistrări video și reportaje foto în premieră a unora dintre cele mai inspirate momente artistice din concertele și spectacolele susținute de formațiile sale. Inițiativa are rolul de a menține legătura cu publicul în această perioadă în care, în contextul pandemiei COVID 19, artiștii din întreaga lume nu pot păstra legătura pe viu cu publicul lor și apelează tot mai mult la prezența online, care chiar dacă nu poate înlocui, poate oferi celor de acasă o deschidere virtuală către lumea artei.


Pentru informații detaliate legate de activitatea Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și de Orchestra Română de Tineret puteți accesa www.tinerimearomana.ro sau https://www.facebook.com/CentrulNationalTinerimeaRomana/