Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Johann Strauss Ensemble cântă în Craiova la Gala Filarmonicii 'Oltenia'

Publicat: vineri, 13 Decembrie 2019 , ora 11.52

Gala Filarmonicii "Oltenia" reunește marți, 17 decembrie, de la ora 19:00, JOHANN STRAUSS ENSEMBLE din Viena și SIMFONICUL CRAIOVEAN, sub bagheta reputatului dirijor RUSSEL MCGREGOR. 115 ani de la înființarea SOCIETĂȚII FILARMONICE DIN CRAIOVA și 15 ani de la primul concert susținut în România de JOHANN STRAUSS ENSEMBLE marchează o dublă sărbătoare care va aduce numeroase surprize muzicale pentru melomani. La acest eveniment aniversar sunt invitați reprezentanți ai administrației publice locale și personalități ale vieții culturale craiovene.

JOHANN STRAUSS ENSEMBLE, DE 15 ANI TURNEE ÎN ROMÂNIA

Johann Strauss Ensemble a cucerit publicul din România, an de an, prin sunetul tipic austriac, virtuozitate, plus o picătură de umor, elemente care stau la baza succesului internațional al acestei orchestre de muzicieni de prim rang, aplaudată cu entuziasm de spectatorii de pe toate meridianele. Concertele susținute în România au inclus întotdeauna numeroase lucrări în premieră, iar în acest an, unul festiv, mai mult ca sigur vor fi numeroase surprize muzicale.

Atracția concertelor susținute de orchestra austriacă se datorează într-o bună parte magnetismului lui Russel McGregor, dirijor și prim-solist al Johann Strauss Ensemble, deținător al unei viori fabricate de Carlo Giuseppe Testore în anul 1697, "sora mai mica" a celebrei viole a lui Wolfgang Amadeus Mozart. În acompaniamentul ori sub bagheta lui Russel McGregor, au performat vedete internaționale ale muzicii de operă, precum Luciano Pavarotti, Jose Carreras sau Ildiko Raimondi.

Ziua Filarmonicii "Oltenia" Craiova - 115 ani de la înființare

La data de 17 decembrie 1904 a avut loc loc primul concert public cu orchestră și cor, sub conducerea dirijorilor C. Gaudy și Elie Mihăilescu, soliști fiind Valeria Graepel și I. G. Mayer. Acest eveniment atestă înființarea actualei Filarmonici. La început, Societatea Filarmonică din Craiova s-a afirmat prin ceea ce organizatorii numeau "serate" (bilunare și cu caracter cameral), organizate în incinta Salonului "Minerva" și la Băile Comerciale.

Peste 80 de instrumentiști profesioniști formează Orchestra Simfonică; repertoriul acestui reputat ansamblu cuprinde capodopere ale muzicii simfonice și vocal-simfonice (misse, oratorii, cantate, requiemuri), bijuterii muzicale, jazz simfonic, rock simfonic, concerte în spații neconvenționale, acoperind o perioadă istorică amplă, din baroc până în zilele noastre. Permanent preocupată de acuratețea interpretărilor, constant apreciată de public și de critica muzicală, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "Oltenia" Craiova a fost invitată să susțină concerte pe cele mai importante scene din România și a întreprins turnee de mare succes în Franța, Italia, Germania, Olanda, Spania, Elveția, Gibraltar, Bulgaria, Republica Islamică Iran, Grecia, Coreea de Sud.