Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Trei muzicieni, Horia Andreescu, Daniel Ciobanu și Jacob Reuven, propun o 'abordare exotică' a muzicii lui Mendelssohn

Publicat: marți, 19 Noiembrie 2019 , ora 9.51

Joi, 21 și vineri, 22 noiembrie 2019, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program Concertul în re minor pentru mandolină, pian și orchestră de Felix Mendelssohn și Simfonia nr. 1 în re major de Gustav Mahler. Soliști vor fi Jacob Reuven (mandolină) și Daniel Ciobanu (pian).

"Avem în program doi compozitori extraordinari, Mendelssohn și Mahler, importanți prin spiritul de inovație pe care l-au adus, prin puterea de contemplare și de descriere a naturii. Cei doi muzicieni au influențat foarte mult epoca lor. Avem invitați și doi soliști deosebiți, pianistul Daniel Ciobanu și mandolinistul Jacob Reuven. La concertul lui Mendelssohn, avem o inovație, în loc de vioară, vom introduce, în premieră, mandolina", a declarat maestrul Horia Andreescu. "Mahler l-a întâlnit pe Enescu și a dirijat, în primă audiție, la Filarmonca din New York, Suita I de George Enescu, și după aceea prezentat-o într-un turneu prin Statele Unite. Mahler, muzicianul, compozitorul și dirijorul, a fost impresionat de Preludiul la unison, care deschide Suita I cu o singură linie melodică, specific enesciană. Iată cum muzica și spiritul lui Enescu se întretaie cu ceea ce vom asculta la Ateneu, joi și vineri în această săptămână", a subliniat dirijorul.

"Vom susține două concerte originale, cu o abordare exotică a concertului dublu de Mendelssohn pentru vioară si pian, unde se va înlocui și picantiza sonor partea viorii cu una de mandolină, alaturi de Jacob Reuven. Voi reveni mai des pe scenele din România, unde sper să pot aduce cât mai multe dintre ideile mele nonconformiste. Aceste abordări inedite sper să provoace anumite curiozități și asupra publicului tânăr, pe care să reușim să-l atragem, astfel, în număr cât mai mare în sălile de concerte", a declarat pianistul Daniel Ciobanu.

Orchestra Filarmonicii "George Enescu"
Joi și vineri, 21 și 22 noiembrie, ora 19.00, Ateneul Român

Dirijor
Horia Andreescu

Soliști
Jacob Reuven
Daniel Ciobanu

Program

· Felix Mendelssohn
Concert în re minor pentru mandolină, pian și orchestră

· Gustav Mahler
Simfonia nr. 1, în re major