Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Ștefan Pop, invitat special în spectacolul 'La Traviata' de pe scena Operei Naționale București

Publicat: luni, 18 Noiembrie 2019 , ora 12.25

Opera Națională București prezintă miercuri, 20 noiembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul "La Traviata" de Giuseppe Verdi în regia și mișcarea scenică a lui Paul Curran. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Janko Zsolt - invitat.

Spectacolul readuce în atenția publicului povestea emoționantă a unei curtezane care a trăit în Parisul primei jumătăți a secolului XIX - lea sub numele de Marie Duplessis și care a marcat existența unor artiști precum compozitorul Franz Liszt și scriitorul Alexandre Dumas-fiul. Acesta din urmă, în semn de omagiu postum, a ales-o drept muză pentru celebrul său roman "Dama cu camelii", care i-a servit lui Giuseppe Verdi drept sursă de inspirație pentru opera sa, "La Traviata", a cărei primă reprezentație la București a a avut loc în anul 1856, la câțiva ani de la premiera mondială de la Teatrul La Fenice din Veneția.




Regizorul Paul Curran propune o montare neconvențională și provocatoare care transpune acțiunea poveștii din Parisul anului 1700, așa cum apare în libretul operei. Conceptul regizoral urmărește detaliile-cheie ale poveștii Traviatei, în special contrastul dintre conservatorismul aparent și pomiscuitatea tacită, care îi conferă savoare dramatică.

Regizorul Paul Curran despre "La Traviata" de pe scena Operei Naționale București: "Cred că, pentru vremea aceea, Verdi scria o operă modernă. Tema operei era foarte populară în epocă, dar în același timp...periculoasă. În altă ordine de idei, drama constă într-o poveste pe care fiecare dintre noi poate s-o înțeleagă, este povestea unei femei în dizgrație. Credeți că toată această poveste are șanse să se întâmple în realitate? Desigur. Ar trebui o femeie să fie pusă într-o situație atât de îngrozitoare din cauza societății? Eu nu cred asta. Dar tocmai acest aspect o face atât de interesantă pentru mine și mai ales toți putem să găsim ceva în ea din noi înșine, putem găsi ceva similar în noi din anumite fragmente ale poveștii din La Traviata."

"Clasic și modern într-o remarcabilă scenografie. Decorurile și costumele impresionează de la primul cadru prin desene ce dau echilibru platoului scenic, imaginat în ambientul unor locații pariziene de început de secol XX, cu mult baroc, dar și cu tente de "art nouveau". Acțiunea se petrece însă la finele anilor '50. Eclectismul asocierii ideilor se susține și place." - Costin Popa

Biletele se găsesc pe http://tickets.operanb.ro/ și la casa de bilete a Operei Naționale București (program luni - duminică între orele 10:00 - 13:00 și 14:00 - 19:00).