Arhivă : Agenda de concert Înapoi

30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului. Concertul aniversar 'Muzica viitorului - o punte spre Europa de Est', la Ateneul Român

Publicat: marți, 29 Octombrie 2019 , ora 9.56

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera va susține o serie de concerte în România. La Timișoara, pe 29 octombrie și 1 noiembrie, vor avea loc două concerte la Filarmonica Banatul. Turneul se desfășoară sub patronajul ambasadorului Republicii Federale Germania în România, Cord Meier Klodt, și al ambasadorului României în Republica Federală Germania, Emil Hurezeanu.

Concertul aniversar de la București de duminică, 3 noiembrie 2019, ora 19.00, de la Ateneul Român, va fi condus de dirijorul Laurent Wagner, director general muzical. Solist va fi violoncelistul Mircea Marian. În program vor fi Concertul pentru violoncel și orchestră de Dan Dediu, în primă audiție, și Simfonia nr. 1 în do minor op.68 de Johannes Brahms. Concertul este inregistrat integral de Radio Romania Muzical, iar prima parte poate fi ascultata in direct la Radio Romania Muzical.

Concertul pentru violoncel și orchestrăde Dan Dediu, unul dintre cei mai importanți compozitori români contemporani, este o lucrare compusă special pentru turneul "Muzica viitorului - o punte spre Europa de Est". Dan Dediu a conceput acest concert pentru violoncel ca pe o piesă de repertoriu - o lucrare ludică, nepretențioasă și agreabilă, ale cărei părți povestesc pe cale muzicală o istorie captivantă. În mod obișnuit, Dan Dediu se folosește foarte puțin de muzica tradițională românească, dar există momente când apelează la această comoară muzicală. Astfel, partea a patra a concertului pentru violoncel a devenit - după cum susține compozitorul însuși - o combinație între cele Șase dansuri populare românești ale lui Béla Bartók și filmul lui Quentin Tarantino Pulp Fiction. Câteva pasaje ale concertului au luat naștere din colaborarea strânsă cu violoncelistul Mircea Marian.

Filarmonica "George Enescu"
Duminică, 3 noiembrie, ora 19, Ateneul Român
Concert simfonic

Muzica viitorului - o punte înspre Europa de Est
Concert aniversar cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Orchestra Filarmonicii Altenburg-Gera
Dirijor
Laurent Wagner
Solist
Mircea Marian

Program

· Dan Dediu
Concert pentru violoncel și orchestră p.a.

· Johannes Brahms
Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68