Arhivă : Agenda de concert Înapoi

'Imperialul' lui Beethoven se va auzi din nou la Ploiești

Publicat: marți, 17 Septembrie 2019 , ora 10.10

"Imperialul" lui Ludwig van Beethoven (Concertul pentru pian nr.5 în Mi bemol major, op. 73) va răsuna din nou în Sala Ion Baciu a Filarmonicii ploieștene joi, 19 septembrie 2019, de la ora 19.00, într-un concert extraordinar inclus în programul Festivalului Internațional "George Enescu". În cea de-a doua parte a serii veți putea audia Simfonia nr. 1, în do minor, WAB 101, de Anton Bruckner. Invitat va fi pianistul Constantin Sandu, iar la pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice ploieștene se va afla maestrul Radu Postăvaru.

Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol major, Op. 73, a fost ultimul concert pentru pian compus de Ludwig van Beethoven. Dedicată Arhiducelui Rudolf von Habsburg-Lothringen, lucrarea a fost concepută la Viena, între anii 1809 și 1811. Premiera a avut loc pe 28 noiembrie 1811 la Gewendhaus în Leipzig sub bagheta lui Johann Philipp Christian Schulz, avându-l solist pe Friedrich Schneider. Numele de "Imperialul" i-a fost atribuit de Johann Baptist Cramer, editorul publicării engleze a concertului.

Invitat al serii este Constantin Sandu, unul dintre cei mai apreciați pianiști români. A început să studieze pianul la vîrsta de 7 ani, cu prof. Sonia Rătescu, și le-a continuat apoi sub îndumarea prof. univ. dr. Constantin Nițu la Liceul de Arte "George Enescu" și a prof. univ. dr. Constantin Ionescu-Vovu la Conservatorul "Ciprian Porumbescu", pe care l-a absolvit în 1986 ca șef de promoție, cu media generală 10. După absolvire a beneficiat de îndrumările unor personalități artistice precum Sequeira Costa, Dimitri Bașkirov, Helena Sá e Costa și Tania Achot. În 2006 a obținut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Grigore Constantinescu. Actualmente locuiește în Portugalia, unde este profesor de pian la Școala Superioară de Muzică și Artele Spectacolului din Porto.

De la debutul cu orchestra, la vârsta de 14 ani, a susținut o intensă activitate solistică în diverse țări din Europa și Asia, culegând aplauzele publicului și elogiile criticii de specialitate: personalitatea sa sensibilă îi permite o interpretare foarte personală și, în același timp, autentică (Piano Journal - Marea Britanie), muzician cu o personalitate indiscutabilă, (...) un magnific simț al culorii și al ritmului, care se alătură unei viruozități categorice (Diario de Sevilla - Spania), un pianist superb, (...) un colorit și o delicatețe magistrale, (...) măiestrie ireproșabilă. Copleșitor. (ABC - Spania), un concert plin de expresivitate și emoție (Público - Portugalia), o demonstrație artistică de înaltă ținută (Muzica - România), un general în fața trupelor sale, Orchestra Simfonică Bodensee (L'Est Republicain - Franța), tușeul delicat, profund și sunetul aproape imaterial au transportat publicul la o dimensiune de reverie (Corriere valsesiano -Italia).

Colaborează cu regularitate cu orchestrele din România și Portugalia; de asemenea, a fost solistul unor importante orchestre europene, ca "Arthur Rubinstein" din Lodz, Filarmonica din Halle, Bodensee-Symphonie- Orchester din Konstanz, Orchestra Națională a Bielorusiei, Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii din Kiev, Filarmonica Națională a Moldovei, Orchestra Națională din Porto, colaborând cu remarcabili dirijori: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Emanuel Elenescu, Ludovic Bacs, Ilya Stupel, Thomas Koncz, Victor Dubrovski, Emil Haciaturian, Meir Minsky, Mark Stephenson, Heribert Beissel, Ivan Parik, Marc Tardue, Johen Wehner, Robert E. Luther, Didier Benetti etc.

În cea de-a doua parte a serii veți putea audia Simfonia nr. 1, în do minor, WAB 101, de Anton Bruckner, lucrare scrisă de compozitorul austriac între anii 1865 și 1866.

Biletele se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii, la Agenția Teatrală, la standul special amenajat în hipermarketul Cora Ploiești și online, pe www.filarmonicaploiesti.ro