Arhivă : Agenda de concert Înapoi

'Lacul lebedelor' pe lac, cu Teatrul Național de Operă și Balet 'Oleg Danovski', Constanța

Publicat: vineri, 21 Iunie 2019 , ora 11.59

Spectacolul, este realizat de către Primăria Ovidiu, în parteneriat cu Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța. Susținut de artiștii Teatrului Național de Operă și Balet "OIeg Danovski" se va desfășura sâmbătă, 22 iunie, de la ora 21.00, în localitatea Ovidiu, pe Lacul Siutghiol, pe o scenă cu o suprafață de 300 metri pătrați. Pe faleza Lacului Siutghiol sunt așteptați 1000 de spectatori, pentru a urmări acest eveniment artistic de înaltă ținută artistică.

În dificilul rol Odette-Odille, publicul o va vedea pe japoneza Mayu Takahashi, Prințul Siegfried va fi interpretat de australianul Douglas Stewart, iar maleficul Rothbart va fi redat de englezul Ryan Brown.

Coregrafia spectacolului "Lacul lebedelor" este realizată de Mihai Babușka, după coregrafia clasică semnată de Lev Ivanov și Marius Petipa, Corina Dumitrescu și Monica Cherecheș asigură asistența coregrafie, iar decorurile și costumele sunt create de Adriana Urmuzescu. Evenimentul este darul pe care Primăria Ovidiu, la inițiativa primarului George Scupra, îl face tuturor iubitorilor de cultură, din oraș, din județ sau din țară.

Nu este prima dată când, în România, "Lacul lebedelor" se dansează pe o scenă amenajată pe suprafața unui lac. Prima dată s-a întâmplat în iunie 2016, la Cluj, pe scena Lacului Chios, unde s-a jucat capodopera ceaikovskiană în varianta Operei Naționale Cluj.

Legenda despre prințese transformate în lebede de un vrăjitor rău, în care vraja lui poate fi spulberată numai prin iubirea unui prinț, se poate întâlni în basmele mai multor popoare. Libretul baletului (în 4 acte) este unul dintre cele mai cunoscute și a fost pus în scenă pentru prima dată în 1877 în Moscova la renumitul Teatru Bolșoi, coregraf fiind Julius Reisinger. Nu a fost primit foarte bine pe moment, dar în 15 ianuarie 1895, o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. Marius Petipa s-a ocupat de primul și al treilea act (de la castel), iar Lev Ivanov de al doilea și ultimul act (actele de la lac). Între timp, textul a fost de mai multe ori transcris și modificat, astfel că unele versiuni au un final diferit față de cel original.