Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Câștigătorii Concursului Internațional de Clavecin 'La Stravaganza' 2019

Publicat: miercuri, 15 Mai 2019 , ora 11.13

Cea de-a șasea ediție a Festivalului de Muzică Barocă "La Stravaganza" organizată de către Academia de Muzică "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca în perioada 8 - 15 mai 2019 a inclus, alături de recitaluri, concerte, cursuri de măiestrie sau ateliere, și o competiție de interpretare instrumentală dedicată, în exclusivitate de această dată, clavecinului solo: Concursul Internațional de Clavecin "La Stravaganza".

Cei 17 participanți înscriși, provenind din spațiul european (Ungaria, Ucraina, Cehia, Polonia, Italia), dar și din Japonia, au fost jurizați pe parcursul a două etape, desfășurate pe 11, respectiv 12 mai, vizând două tipuri de repertoriu: perioada Barocului timpuriu și târziu în Etapa I, creația Barocului târziu și stilul galant în Etapa a II-a.

Juriul a reunit reprezentanți de seamă ai artei clavecinului: Cipriana Smărăndescu (Roma), Alina Rotaru (Vilnius), Fernanda Romilă (București), Ágnes Ratkó (Budapesta), și Erich Türk din partea Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima" Cluj-Napoca.

Câștigătorii au fost desemnați după cum urmează: Premiul I - Masako Awaji din Japonia, Premiul I și Premiul Special - Jiűi Havrlant din Cehia, Premiul al II-lea - Maurycy Raczynski din Polonia, iar Premiul al III-lea și Premiul Special - Melinda Móriczi din România. S-a acordat, de asemenea, și o mențiune pentru ,,Cel mai tânăr participant", care i-a revenit interpretului Benedek Karakas din Ungaria, în vârstă de 18 ani.

Pe lângă sumele în bani care au însoțit titlurile câștigătoare, cei doi laureați ai premiilor speciale au primit și invitația de a evolua în cadrul unor importante evenimente și festivaluri dedicate muzicii vechi, precum Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc (2020), sau seria concertelor de vară susținute la Biserica Reformată din Cluj-Napoca (2019).

Îi felicităm și le dorim mult succes pe mai departe!