Arhivă : Agenda de concert Înapoi

În Joia Mare la Sala Radio: Recviemul German de Brahms, sub bagheta dirijorului elvețian Kaspar Zehnder!

Publicat: joi, 18 Aprilie 2019 , ora 12.49

În Joia Mare (25 aprilie - 19.00), în așteptarea sărbătorii Paștelui, Orchestra Națională Radio vă propune unul dintre cele mai cunoscute recviemuri - dintre cele peste 2000 compuse vreodată! - Recviemul German semnat de Brahms, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuși ca dirijor.

Celebra lucrare pe care o veți asculta la Sala Radio va fi interpretată sub bagheta dirijorului elvețian KASPAR ZEHNDER, director artistic al Festivalului Murten Classics (Elveția), al Orchestrei Simfonice Solothurn din Biel (Elveția) și al ansamblului PFK - Prague Philharmonia.

Compus între 1865 și 1868, Recviemul German se pare că a fost compus de Brahms după două mari pierderi din viața sa: mama sa și bunul său prieten, celebrul compozitor și pianist Robert Schumann. Este cea mai lungă creație a lui Brahms, o interpretare a lucrării având o durată între 65 și 80 de minute. Numele lucrării este datorat faptului că dacă majoritatea lucrărilor de acest gen au preluat pasaje din litughia funerară în latină, Brahms a ales ca Recviemul german să preia pasaje din Biblia tradusă de Luther în germană, un lucru destul de surprinzător în epocă.

Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio (dirijor: Ciprian Țuțu) și a soliștilor vocali BIANCA MĂRGEAN - soprană și CĂTĂLIN TOROPOC - bas/bariton.

După un remarcabil debutul la Teatrul La Scala din Milano în octombrie 2007, Kaspar Zehnder a fost invitat să dirijeze Orchestra Națională din Montpellier, Filarmonica Slovacă, Orchestra Simfonică din Lucerna, Orchestra Națională Ile-de-France, English Chamber Orchestra, Filarmonicile din Praga și Brno, Orchestra Radio Varșovia, Filarmonica Națională din Lituania etc.

A fost dirijor titular al Filarmonicii din Praga (2005-2008) și director muzical al Centrului Paul Klee din Berna (2005 - 2012). Pe parcursul stagiunii 2014-2015, a fost invitat să dirijeze ansamblul Kremerata Baltica la Teatrul Châtelet din Paris; English Chamber Orchestra într-un concert de gală în prezența A.S.R. Prințul Charles; opera Răpirea din Serai de Mozart la Opera din Metz ș.a.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro.