Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert de închiderea la Festivalul 'Cluj Modern', cu dirijorul Cristian Mandeal la pupitrul Filarmonicii 'Transilvania', pe 12 aprilie

Publicat: miercuri, 10 Aprilie 2019 , ora 9.18

Dirijorul Cristian Mandeal va evolua vineri, 12 aprilie 2019, ora 19.00, la Colegiul Academic, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii de Stat "Transilvania", într-un concert simfonic programat în închiderea Festivalului "Cluj Modern", organizat de Academia de muzică din Cluj-Napoca.

Acest concert se înscrie în parteneriatul tradițional al acestui festival cu Filarmonica "Transilvania", sub bagheta lui Cristian Mandeal, orchestra interpretând lucrări în primă audiție absolută de Cornel Țăranu - Jeux de Palindrome și György Selmeczi (recent distins cu prestigiosul Premiu "Kossuth") Clown Games and Passions, alături de o suită de inspirație folclorică de Sabin Păutza - Games II. Punctul de maxim interes al concertului este capodopera mai rar interpretată a lui Olivier Messiaen Poèmes pour Mi, solistă soprana Rodica Vică, ce va fi prezentată în primă audiție în România.

Prin acest concert extraordinar, Festivalul "Cluj Modern" 2019 își propune să confirme succesul ultimelor ediții și în același timp să rememoreze periplul unui secol de muzică cultă și înaltă școală muzicală academică la Cluj. Ediția a treisprezecea a Festivalului de muzică contemporană "Cluj Modern" (6-12 aprilie 2019) se întâlnește în mod fericit anul acesta cu un moment aniversar marcant în istoria Academiei de Muzică clujene, împlinirea a 100 de ani de existență.

După perioada mai lungă petrecută la pupitrul Filarmonicii Transilvania din Cluj Napoca în anii '80, Cristian Mandeal a revenit frecvent pe scena orchestrei alături de care a petrecut anii maturizării ca dirijor și împreună cu care a realizat o discografie complexă, printre care integrala simfoniilor de Bruckner pentru casa de discuri Electrecord, înregistrări care au fost transpuse recent pe CD în Japonia la casa de discuri Tobu Classics.

Cristian Mandeal a semnat de-a lungul carierei sale peste 60 de prime audiții absolute, atât de compozitori români, cât și străini, dintre care unele i-au fost dedicate de către compozitori precum Pascal Bentoiu, Cornel Țăranu, Adrian Iorgulescu.